Ημερίδα με θέμα τις «Τεχνικές καλλιέργειας ντόπιων λαχανικών 4 εποχών χωρίς γεωργικά φάρμακα, χωρίς λιπάσματα, χωρίς κοπριά» πραγματοποίησε το Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Ροδόπης «Βελανιδιά» το απόγευμα της Τετάρτης, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής, με ομιλητή τον κ. Γιώργο Κηπουρό οικολογικό καλλιεργητή και συγγραφέα. Παράλληλα την «Σημασία του τοπικού πολλαπλασιαστικού υλικού στην εθνική οικονομία» εξήγησε στην ομιλία του ο κ. Κώστα Μπούντα Γεωπόνο - Προϊστάμενο του κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής που μίλησε μετά τον συγγραφέα. Στην ημερίδα παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που ενδιαφέρεται για εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας.
Ο γεωπόνος - Προϊστάμενος του κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής κ. Κώστας Μπούντας μιλώντας για την ημερίδα τόνισε ότι «σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το Γιώργο Κηπουρό ο οποίος είναι ένα «ανοιχτό βιβλίο». Θα συμβουλευτούμε από την σημαντική εμπειρία που έχει αποκτήσει τα 50 χρόνια που είναι καλλιεργητής και ελπίζουμε ότι οι τεχνικές που έχει αναπτύξει κυρίως με τον έλεγχο του νερού άρδευσης, ότι θα βρουν και πρακτικές προεκτάσεις στους ευαισθητοποιημένους που θα παρακολουθήσουν τη σημερινή ημερίδα».
Αναφορικά με την δική του παρέμβαση ο κ. Μπούντας υπογράμμισε ότι «θα αναφέρεται στη σπουδαιότητα των τοπικών ποικιλιών που θέλουμε να τονίσουμε ότι αφορούν το ιδιαίτερο και διαφορετικό που έχει κάθε περιοχή πρέπει να τις στηρίξουμε, να τις αναδείξουμε και να τις προωθήσουμε, άλλωστε είναι και μέσα στους βασικούς στόχους του τοπικού συμφώνου ποιότητας και λέμε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μουσειακό είδος, αλλά σαν μία μελλοντική δυναμική. Μπορούν να αξιοποιηθούν στη βελτίωση των καλλιεργούμενων ήδη φυτών γιατί έχουν μέσα τους μία δυναμική η οποία συνάδει με τις παρατηρήσεις και τις τεχνικές που έχει αναπτύξει ο κ. Κηπουρός δεδομένου ότι οι τοπικές ποικιλίες είναι αποτέλεσμα τις επιλογής των αγροτών μας εδώ και δεκάδες και εκατοντάδες χρόνια ακόμη και φυσικής επιλογής. Συνεπώς δείχνουν μία άριστη προσαρμοστικότητα στο εδαφολογικό περιβάλλον της κάθε περιοχής, έχουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά συστατικά και μεγάλη ανθεκτικότητα στους φυσικούς εχθρούς». «Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να στηριχθούμε σε αυτά τα οποία μας έχει δώσει η φύση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος του Κ.Ε.Γ.Ε που συνέχισε επισημαίνοντας ότι «και να αποφύγουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και όπως βλέπουμε έχουμε προχωρήσει σε μία πλήρη εξάρτηση του πολλαπλασιαστικού υλικού από εταιρείες, οι οποίες πλέον σιγά-σιγά προχωρούν με οργανωμένο τρόπο, τροποποιούν και αναθεωρούν τη σχετική νομοθεσία προσπαθώντας σε βαθμό ακόμη και να απαγορεύσουνε το να κρατάνε σπόρους, το να καλλιεργούν τους δικούς τους κήπους, είναι θέματα τα οποία θα τα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον γι΄ αυτό θα πρέπει να κινηθούμε και πολύ γρήγορα. Προγραμματίζουμε με τα κινήματα πολιτών, προς το φθινόπωρο, μία πιο σημαντική ημερίδα με ανθρώπους που γνωρίζουνε περισσότερα και θέλουμε να είμαστε πιο αναλυτικοί και διεισδυτικοί σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα».
Η περιβαλλοντολόγος και εκπρόσωπος της ομάδας εθελοντών «Βελανιδιά» κα. Σούλα Δραγουμάνη, υπογράμμισε ότι «σήμερα έχουμε μία ημερίδα σε συνδιοργάνωση της «Βελανιδιάς» με το ΚΕΓΕ με σκοπό να δείξουμε προς τον κόσμο που ενδιαφέρεται, για το πως μπορεί να καλλιεργήσει και τις 4 εποχές χωρίς να χρησιμοποιήσει λιπάσματα, φυτοφάρμακα και άλλες εισροές στο χωράφι. Έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον κ. Κηπουρό ο οποίος είναι εδώ και 50 χρόνια κηπουρός και έχει χρησιμοποιήσει κάποιες δικές του τεχνικές και έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να έχει ποιοτικά προϊόντα οποία και εμπορεύεται μιας και ήταν το κύριο επάγγελμα του, με πολύ καλή ποιότητα και πολύ καλό άρωμα». «Ο κ. Κηπουρός έχει διατηρήσει κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες από τον πατέρα του» είπε η κα. Δραγουμάνη και υποστήριξε ότι «και όλα αυτά τα χρόνια που εργαζότανε στις Σέρρες και ήθελε με πάρα πολύ μεγάλη χαρά να μας διδάξει, να μας μυήσει στα μυστικά του για το πως μπορείς να καταπολεμήσεις κάποια έντομα, κάποια ζιζάνια και για το πως μπορείς να έχεις αποτέλεσμα, όχι με μεγάλο κόπο αλλά με παρατήρηση της φύσης δίνοντας στη φύση αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται. Από ότι έχω διαβάσει στο βιβλίο του, δεν είναι κάποια σπουδαία η φιλοσοφία, απλά πρέπει να θεραπεύεις το πρόβλημα πριν αυτοδημιουργηθεί και όπως λέει και ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει το πρόβλημα αφού δημιουργηθεί αλλά μπορεί να το προλάβει».
Ο καλλιεργητής λαχανικών κ. Γιώργος Κηπουρός, μιλώντας για την εμπειρία του τόνισε ότι «επί 50 χρόνια ήμουν κηπουρός λαχανικών και συνέχισα ώσπου να βγω στη σύνταξη να καλλιεργώ 30 είδη λαχανικών όλες τις εποχές χωρίς φάρμακα και χωρίς λιπάσματα. Στην πορεία συνάντησα κάποιες δυσκολίες αλλά με τις παρατηρήσεις και το ενδιαφέρον που έδειχνα ανακάλυψα ότι μικρόβια και έντομα κατάφερα να τα καταπολεμήσω με το πότισμα. Παρατήρησα ότι πρέπει να ποτίσω να μην γεννηθεί το αυγουλάκι, το εφάρμοσα και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Τους δε μύκητες δεν είχα κανένα πρόβλημα γιατί δεν χρησιμοποιούσα κοπριά, η κοπριά έχει τη δυνατότητα να το μεγαλώνει πρόωρα ειδικά τις ζεστές ημέρες και αν μία μέρα μείνουν απότιστα πιάνουν περονόσπορο. Πέτυχα να έχω το μικρότερο κοστολόγιο των λαχανικών».
«Εκείνα τα χρόνια του 60, 70, 80, δεν υπήρχαν τα βιολογικά προϊόντα» δήλωσε ο κ. Κηπουρός και υποστήριξε ότι «εγώ τα πουλούσα σαν συμβατικά ενώ είχαν τη γνήσια καθαρή, φυσική γεύση και δεν ήξερε ο κόσμος και τα αγόραζε και δεν είχα έξοδα για λιπάσματα, οπότε μου έμεναν περισσότερα και είχα κέρδος και δούλευα έτσι μέχρι που βγήκα στη σύνταξη. Τα τελευταία χρόνια γνώρισα τα βιολογικά προϊόντα και ο κόσμος τα προτιμούσε, ερχότανε στο χωράφι και τα έπαιρνε από εκεί».
Ερωτηθείς για τις ποικιλίες του ο κ. Κηπουρός υπογράμμισε ότι «Είχαμε παλιά το 54 τότε που εγώ ανέλαβα μόνος μου την ευθύνη της καλλιέργειας, κράτησα παλιές καλές ποικιλίες με εμφάνιση και μεγάλο μέγεθος, τις οποίες ποικιλίες έχω μέχρι σήμερα, δεν τις έχω αλλάξει και δεν έχω παρασυρθεί όπως οι άλλοι αγρότες, γιατί της βρήκα και νόστιμες στη γεύση τους, είχα καλή παραγωγή και καλό μέγεθος και εμφάνιση. Ένας αγρότης που έχει μεράκι και γνωρίζει μπορεί αμέσως να κατατοπιστεί και πολλοί έχουν γυρίσει σε αυτή την καλλιέργεια».
Όσον αφορά το βιβλίο που έγραψε ο ίδιος ο κ. Κηπουρός δήλωσε ότι «εγώ δεν είχα σκοπό να γράψω βιβλίο, αλλά τα τελευταία χρόνια έρχονταν άτομα από το ΤΕΙ στο χωράφι μου και μου παρότρυναν να γράψω ένα βιβλίο, ώστε να μείνει και στις επόμενες γενιές ο τρόπος της καλλιέργειάς μου και έτσι πήρα την απόφαση να γράψω το βιβλίο. Το βιβλίο περιέχει γρήγορους τρόπους για να καλλιεργεί κάποιος παραγωγός, για να κερδίζει χρήματα και ο καταναλωτής να τρώει φυσικά λαχανικά. Περιέχει παλιές ποικιλίες, τρόπους καταπολέμησης εντόμων, τρόπους καλλιέργειας χωραφιών και τρόπους εμπλουτισμού του εδάφους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου