Με αφορμή το ολοήμερο υπαίθριο Πανηγύρι "Παρχάρια" φέτος πραγματοποιήθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις περιβαλλοντικού, κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα στις 10, 11 και 13 Ιουνίου.
Την Παρασκευή το απόγευμα στις 10-6-2011 πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική δράση καθαριότητας στο άλσος της Νυμφαίας, από μέλη της χορευτικής ομάδας του συλλόγου, του οποίου η εικόνα ομολογουμένως ήταν ικανοποιητική.
Το Σαββάτο 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα "Ο λαϊκός Πολιτισμός στο 21Ο αιώνα" στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με ομιλητή το Δημήτρη Πιπερίδη την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και τα μέλη των αποστολών από τη Βουλγαρία και τη Ρωσία, μέλη πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και αρκετοί συντοπίτες μας. Με "δείσαν" και βρεχήν", το συχνό φαινόμενο των Παρχαρίων, η 10η διοργάνωση του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού Παρχάρια, την Κυριακή 12 Ιουνίου, στέφθηκε με απόλυτο χρώμα Πόντου.
Η έναρξη του πανηγυριού με την κάθοδο από τις παρακείμενες πλαγιές των 300 και πλέον χορευτών, ντυμένων με πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες, μέσα στο μαγευτικό ομιχλώδες τοπίο της δασικής περιοχής του Οχυρού της Νυμφαίας θύμιζε πραγματικά τις γιορτές στα Παρχάρια του Πόντου.
Το χλωροφορεμένο λιβάδι λες και φτιαγμένο από σφουγγάρι συντέλεσε καθοριστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης με την ήσυχη βροχή να ομορφαίνει ακόμη πιο πολύ το τοπίο.
Η βροχή δεν πτόησε το ηθικό των συμμετεχόντων αφού όλες οι προγραμματισμένες αποστολές ήταν εκεί. Εκδρομείς απο Μεγαλόκαμπο, Προσοτσάνη, Νέα Σεβάστεια, Κεφαλάρι, Σιταγρούς, Δράμα, Κρηνίδες, Λυδία, Αμυγδαλεώνα, Χορτοκόπι, Πλατανότοπο, Χρυσούπολη, Καβάλα, Ξάνθη, Σάπες, Κομοτηνή, Χειμώνιο, Άνω Οινόη, Φέρες, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Βουλγαρία και Ρωσία πιασμένη χέρι χέρι δεν σταμάτησαν το χορό ούτε λεπτό.
Το πανηγύρι και ο χορός έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές της περιφέρειας και γέννησε νέες γνωριμίες και φιλίες.
Τα χερόπα μ' εκρύωσαν 'ς σου παρχαρί την δείσαν
να εβάλ'νατα 'ς σον κόλφο σου και ολίγον ν' εχουλίσαν.
(Τα χεράκια μου κρυώσαν στου οροπεδίου την ομίχλη
να τα βάλω στον κόλφο να ζεσταθούνε λίγο;)
Έπαρ' το καλαθόπο σ' και ας πάμε στον Παρχάρι
και αφκα ας' σ' ελατόκλαδα εσύ τον καίρο σ' χάρι.
(Πάρε το καλαθάκι σου και ας πάμε στον Παρχάρι
και κάτω από τα ελατόκλαδα απόλαυσε τον καιρό σου)
Παρχάρ' να έχεις τα αμάραντα σ' να έχεις τα μανουσάκια σ'
να έχεις τα κρύα τα νερά σ' τ' έμορφα τα τσιτσάκιας σ'.
Ρωμάνα απάν' 'ς σ' άλογο με το τυφένκ 'ς σ' ωμία
είδα την και κατ' έπαθα να μα την αληθεία
(Βοσκοπούλα πάνω στο άλογο με το τουφέκι στους ώμους
την είδα και κάτι έπαθα να μα την αλήθεια)
Όλα του Παρχάρ' τα νερά ξέρεις απ' έναν έναν
κλίσκεσαι να πίνεις ατα αρωθυμάς εμέναν.
(Όλα τα νερά του παρχαριού τα ξέρεις από ένα ένα
σκύβεις να τα πιείς και νοσταλγείς εμένα)
Η ζωή στα παρχάρια του Πόντου ήταν ταυτισμένη με την ελευθερία έκφρασης και τον έρωτα παρόλο που η ζωή εκεί απαιτούσε σκληρή δουλειά και αυτοπροστασία από επιθέσεις ληστών. Εδώ στα παρχάρια της Ροδόπης στη δική μας γιορτή δεν υφίσταται κίνδυνος από ληστές διατηρείται ωστόσο έντονος ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας και η ζεστή ελληνική φιλοξενία.
Ποντιακά, Θρακιώτικα, Σαρακατσάνικα, Κρητικά, Γκαγκαβούζικα και Αρβανήτικα τραγούδια διαδέχονταν το ένα το άλλο ως αργά το απόγευμα πλαισιωμένα από τους ξεχωριστούς καλλιτέχνες Φίλιππο Κεσαπίδη, Νικο Μιχαηλίδη, Ατέμ Εκίζ, Νουρί Κότς και Δημήτρη Μιχαηλίδη στη Λύρα του Πόντου, Σπύρο Γαλετσίδη και Ηρακλή Κατηκαρίδη στο Ζουρνά, Νίκο Καλογερίδη στο Νταούλι, Αλέξανδρος Στεφανάκης στη λύρα Κρήτης, Τάσος Δασκαλόπουλος στο Λαούτο Κρήτης, Πέτρο Μπακαλίδη στο Τουμπερλέκι, Κωνσταντίνο Λιγούδη στο Κλαρίνο και Κωνσταντίνο Ταυρίδη στο Βιολί.
Την εκδήλωση τίμησαν ο εκπρόσωπος του Δ΄ Σώματος αντισυνταγματάρχης Πολυχρονίδης Θεόδωρος, ο Ταξίαρχος της 29 Ταξιαρχίας Πεζικού Ζάχος Αθανάσιος, ο εκπρόσωπος της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λοχαγός Μπίσιας Αριστείδης, ο διοικητής του 511 Μ/Κ ΤΠΖ αντισυνταγματάρχης Γκίκας Φώτιος και ο αξιωματικός σύνδεσμος του 511 Μ/Κ ΤΠΖ Λοχαγός Μπρόνης Χρυσοβαλάντης.
Τον Δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε η Δημοτικής Σύμβουλος κ. Καρελιάδου Αφροδίτη η οποία είναι και μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης Η Τραπεζούντα ενώ την Περιφέρεια Αν Μακεδονίας - Θράκης εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Νικολαΐδης που φέρει και την ιδιότητα του Προέδρου του οικοδεσπότη συλλόγου.
Το 10ο συναπάντημα τίμησαν επίσης ο αντιπρόεδρός της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Κώστας Αλεξανδρίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρακατσάνων Βουλγαρίας Κώστας Μπαλένστραβος, Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου "H Ελπίδα" του Δήμου Καπαρτίνκας της περιοχής Κελεντσίκ Ρωσίας Γιώργος Ανδρεάδης, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων από όλη την περιφέρεια καθώς επίσης επισκέπτες από όλη την γύρω περιοχή, τη θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Καλαμάτα.
Ζητούμενο της όλης διοργάνωσης η επαναφορά του παραδοσιακού χορού στο φυσικό του χώρο, η γνωριμία του νέου με τη φύση και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.
Η κοινωνική αλληλεγγύη, η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, ο εθελοντισμός και η ενεργή κοινωνική συμμετοχή είναι το ιδεολογικό στερέωμα αυτού του διαπεριφερειακού χαρακτήρα πανηγυριού, ανοιχτό σε όλη την τοπική κοινωνία μακριά από κάθε λογής πολιτικές σκοπιμότητες, διακρίσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Η ποντιακή γαστρονομία το απολαυστικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της διοργάνωσης προσφέρθηκε και πάλι δωρεάν και συμπεριλάμβανε παραδοσιακό σουρβά, πισία, τσιριχτά, κριθαράκι με κρέας, σουβλάκια, αρριάνι κ.α.
Όπως κάθε χρόνο από το 2001 η φετινή 10η συνεχή αναβίωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης και το Δήμο Κομοτηνής. Την εκδήλωση στήριξε επίσης η επιχείρηση Αλλαντικών Λάντσιον Μήτ Υφαντής Έβρου.
Καθοριστική ήταν η συμβολή για άλλη μια φορά του Δ΄ Σώματος Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.Αρωγός πάντα σε αυτή την πρωτοβουλία ανάδειξης της προοπτικής ανάπτυξης του δασοτουρισμού και στην δική μας περιοχή τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που όλα αυτά τα χρόνια και με ήλιο και με βροχή και με χαλάζι βρίσκονται παρόν και συμπληρώσουν καταλυτικά την όλη προσπάθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου