Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μας παραχώρησε ο αντιδήμαρχος κοινωνικών θεμάτων και πρόνοιας κ. Γιώργος Μανανάς που μας μίλησε για τις υπηρεσίες της αντιδημαρχίας, για τις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβαν και για την στελέχωση των νέων υπηρεσίων.
Μιλώντας για την κοινωνική υπηρεσία του δήμου Κομοτηνής και ειδικά για την αντιδημαρχία ο κ. Μανανάς ανέφερε ότι «η αντιδημαρχία ονομάζεται κοινωνικών θεμάτων και πρόνοιας αλλά με τον καινούργιο κανονισμό τώρα θα συμπτύξουμε τα τμήματα, θα αλλάξουν οι ονομασίες, θα μπουν κάποιες άλλες αρμοδιότητες επειδή έρχονται από την πρώην νομαρχία και θα κατατεθεί μια καινούργια πρόταση».
Στα όσα εμπεριέχει η νέα αντιδημαρχία αναφέρθηκε ο κ. Μανανάς που επισήμανε ότι «πλέον έχουμε το τμήμα παιδείας, το οποίο έχει την παιδική βιβλιοθήκη, τις καθαρίστριες, τους φύλακες και ότι έχει να κάνει με την παιδεία σε συνεργασία με την τοπική επιτροπή παιδείας και με τις καινούργια νομικά πρόσωπα που συμπτύχθηκαν όλες οι σχολικές επιτροπές αλλά η διεύθυνση παιδείας πάντα ανήκει στην αντιδημαρχία κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Έχουμε την στέγαση και σίτιση και την κοινωνική υπηρεσία». «Στην παράταξη μας επικρατεί μια άλλη λογική» τόνισε ο κ. Μανανάς αναφερόμενος στην υπηρεσία του κοινωνικού παντοπωλείου όπου και επισήμανε ότι «δεν ήταν στις προθέσεις μας να λειτουργήσουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, χωρίς έλεγχο. Εμείς αυτήν την στιγμή λειτουργούμε την σίτιση κανονικά, καθημερινά σιτίζουμε γύρω στους 100 ανθρώπους στο κτίριο της ημιαυτόνομης διαβίωσης ΑΜΕΑ, μπορούμε να φτάσουμε και στους 150 ανθρώπους, ανάλογα με τις ανάγκες. Κάναμε για πρώτη φορά κανονισμό λειτουργίας γιατί δεν υπήρχε, γνωρίζοντας ότι η ανέχεια αυτήν την στιγμή είναι πάρα πολύ μεγάλη και θελήσαμε να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να τα παίρνουν αυτοί που δικαιούνται. Πλέον γίνεται ενδελεχείς έλεγχος στον κάθε φάκελο και στις αιτήσεις που έχουμε από την μια κοινωνική λειτουργό που έχουμε. Έχουμε εντάξει όλους τους απόρους, που έχουν δελτίο απορίας από την πρόνοια και θέσαμε ως όριο τα 20.000 ευρώ εισόδημα γι’αυτούς που έχουν πρόβλημα υγείας, τετραπληγίας , στους οποίους πηγαίνουμε εμείς στο σπίτι τα φαγητά αλλά από εδώ και πέρα θα πληρώνουν ένα συμβολικό όσοι βλέπουμε ότι η φορολογική τους δήλωση το επιτρέπει για να μην γίνεται και κατάχρηση της σίτισης».
Ερωτηθείς για τον ξενώνα στέγασης ο κ. Μανανάς υπογράμμισε ότι «δεν είναι σε πολύ κατάσταση, είναι ένα κτίριο του δήμου που το νοικιάζει, έχουμε απευθυνθεί στην τεχνική υπηρεσία και θα γίνουν κάποιες αλλαγές, για να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης. Θα βάλουμε πλακάκια, μπάνια και ότι άλλο χρειάζεται. φιλοξενεί ήδη 4-5 ανθρώπους».
Πάρα το μικρό χρονικό διάστημα που έχουν αναλάβει τον δήμο Κομοτηνής έχουν προχωρήσει σε αρκετές ρυθμίσεις δήλωσε ο κ. Μανανάς που υποστήριξε ότι «έχουμε ήδη και την βοήθεια που δίνουμε ανά μήνα, τώρα γίνεται ανά δίμηνο λόγω και των οικονομικών του δήμου, αλλά και με την κατάργηση του κοινωνικού παντοπωλείου δίνουμε πάλι στον κόσμο αλλά με έλεγχο, υπάρχουν και εκεί 6000 – 7000 αιτήματα παλιότερα και τωρινά αλλά γίνεται και εκεί ενδελεχείς έλεγχος από την κοινωνική υπηρεσία». Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που αναλάβαμε, δώσαμε κάποια τρόφιμα και ξύλα, φέτος δεν είχαμε την δυνατότητα να δώσουμε πετρέλαιο, επειδή ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση, σε όσους είχαν την ανάγκη Μέτα από έλεγχο. Η κοινωνική υπηρεσία, με την κοινωνική λειτουργό και με δύο συνεργάτες που έχουμε προχωρήσαμε σε διαβάθμιση και δυστυχώς πρέπει να κάνουμε διαβάθμιση και στην ανάγκη του κάθε ανθρώπου. πολλές φορές κάποιοι προσπαθούν να κοροϊδέψουν, σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε το Ε9, ούτε το Ε1 προσφέρουν πλήρη αντικειμενικότητα, αλλά πρέπει να τα ψάχνουμε εμείς γιατί παρόλο που είμαστε πολύ λίγοι η κοινωνική υπηρεσία κάνει εξαιρετική δουλειά. Το καλοκαίρι με τον καινούργιο οργανισμό που θα περάσει θα κοιτάξουμε να βάλλουμε και εκεί κάποιες διαδικασίες ώστε να είμαστε έτοιμη από τον Σεπτέμβριο να βοηθάμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι κάθε μήνα δεν θα είναι οι ίδιοι για να βολεύουμε όσους περισσότερους μπορούμε».
Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών για το αν είναι δικαιούχοι μόνο οι δημότες Κομοτηνής ή αν περιλαμβάνονται και οι προσωρινά κάτοικοι απάντησε ότι «είναι πολύ μεγάλες οι ανάγκες και έχουν ενταθεί και δύο πρώην μεγάλοι δήμοι στον δήμο Κομοτηνής και βλέπεται ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα δωρεάν τροφίμων που καταθέτουν τώρα τα χαρτιά τους γι’ αυτό προτιμούνται οι δημότες Κομοτηνής. Από τον Οκτώβριο θα μοιραστούνε αυτά, που τα περιμένει πολλοίς κόσμος γιατί είναι μια μεγάλη βοήθεια στις δύσκολες εποχές που ζούμε».
«Η υπηρεσία της πρόνοιας ήρθε στον δήμο» ανακοίνωσε ο κ. Μανανάς που επισήμανε ότι «είναι μια πολύ μεγάλη υπηρεσία όπως γνωρίζεται που δίνει χιλιάδες επιδόματα, γύρω στα 10.000 στον Νομό Ροδόπης και είναι νομαρχιακή υπηρεσία που πέρασε στον δήμο λόγο του Καλλικράτη, το πρόβλημα είναι ότι δεν ήρθε μαζί με τους υπαλλήλους της και δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα εδώ με το άνοιγμα του Καλλικράτη. Πιστεύουμε ότι με έναν εξοθρολογισμό σωστό των υπηρεσιών του δήμου θα ξεπεραστεί. Όλοι οι υπάλληλοι μας και της πρόνοιας, και των υπηρεσιών των σχολείων εργάζονται ηρωικά, πάρα πολλές ώρες, εθελοντικά για να μπορούν τα επιδόματα να είναι πάντα έτοιμα και μέχρι τώρα είχαμε ελάχιστες μέρες καθυστέρηση που δεν οφειλόταν σε μας αλλά σε μια νέα διαδικασία μοιράσματος, το πώς έρχονται και που θα δίνονται, σε ταχυδρομείο ή τράπεζα. Η ουσία είναι ότι ήμασταν έτοιμοι και δόθηκαν όλα τα επιδόματα χωρίς καθυστέρηση».
«Περιμένουμε βοήθεια από το υπουργείο – ανέλαβε ο δήμος και τις υγειονομικές υπηρεσίες»
‘Ακόμη και οι υγειονομικές υπηρεσίες δόθηκαν στον δήμο» τόνισε ο κ. Μανανάς που υπογράμμισε ότι «και περιμένουμε μια βοήθεια από το υπουργείο για την στελέχωση αυτών των τμημάτων. Έχουμε αναλάβει και τους εμβολιασμούς των σχολείων, τους κάναμε φέτος σε συνεργασία με το νοσοκομείο και θέλω εδώ να ευχαριστήσω τον διοικητή αλλά και τα κέντρα υγείας για να μπορέσουμε να κάνουμε όλους τους εμβολιασμούς στα σχολεία, γιατί είμαστε πλέον εμείς υπεύθυνοι παρόλο που είναι νομαρχιακές υπηρεσίες. Αυτήν την στιγμή κάνουμε προγραμματισμό για να είμαστε έτοιμη του χρόνου, γιατί ήταν πρωτόγνωρα πράγματα για μας. Πέρασαν σε εμάς και τα εμβόλια αυτών που πηγαίνουν σε χώρες εκτός της Ε.Ε., τα εμβόλια για τις ιερόδουλές, οι κάρτες για όσους θέλουν να εργαστούν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από το 2013 θα έρθουν και άλλες υπηρεσίες».
Αναφορικά με την στελέχωση των υπηρεσιών ο κ. Μανανάς δήλωσε ότι «δεν μπορούν να μας στέλνουν υπηρεσίες χωρίς τους υπαλλήλους αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα θα προσπαθήσουμε όμως με νύχια και με δόντια να λειτουργήσουν αυτές οι υπηρεσίες αν και είναι πολύ δύσκολο, με τον καινούργιο κανονισμό που θα κάνουμε μέχρι 30/06 θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εξοθρολογισμό όλων των υπαλλήλων, ώστε να πάρουμε κάποιους μέσα και από κάποια προγράμματα και να δουλέψουν όσο το δυνατόν καλύτερα, αυτήν την στιγμή δουλεύουν υπηρεσίες που είχαν 12 -15 άτομα με 4 -5 άτομα, που εργάζονται εθελοντικά και ηρωικά. Είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να ετοιμαστούν και οι άλλοι δήμοι για τις υπηρεσίες που θα πάρουν. Αυτήν την στιγμή το 1/3 των επιδομάτων αφορά πολίτες εκτός του δήμου Κομοτηνής. Αν προετοιμαστούν και οι γειτονικοί δήμοι με τις υγειονομικές τους υπηρεσίες θα είναι μικρότερο το βάρος για μας. Θέλω να ζητήσω την κατανόηση του κόσμου για τυχόν καθυστερήσεις και να ευχαριστήσω τον δήμαρχο αλλά και όλους τους υπαλλήλους».
Ερωτηθείς για το αν γίνεται έλεγχος στα προνοιακά επιδόματα που δίνονται ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής τόνισε ότι «ο έλεγχος δεν γίνεται από μας, περνάνε από πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές του νοσοκομείου. Προσφάτως ανακαλύψαμε πλαστά χαρτιά, οι υπάλληλοι μας εντόπισαν κάποιους που έφεραν πλάστες βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας και άλλα πλαστά χαρτιά με τα οποία θέλανε να πάρουν επιδόματα κωφαλαλίας και παρά τον φόρτο εργασίας των υπαλλήλων με την εμπειρία που έχουν τα ανακάλυψαν. Το κράτος πρέπει να θεσπίσει ποίο αυστηρά μέτρα και να κάνει τον έλεγχο, εμείς ότι και εάν πέφτει στην αντίληψη μας φυσικά θα το σταματάμε. Είμαι σίγουρος ότι και τώρα που μιλάω δεν παίρνουν επίδομα μόνο αυτοί που το δικαιούνται».
Αναφορικά με τα προεδρικά διατάγματα ο κ. Μανανάς υπογράμμισε ότι «περιμέναμε ποίο σύντομα τα προεδρικά διατάγματα γιατί και η ΚΕΔΚΕ και η περιφερειακή που θα γίνει δήμων και κοινοτήτων είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το συνδικαλιστικό μας όργανο γιατί όπως γνωρίζεται μέσα από αυτό μπορούμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα αυτά που μας ανήκουν και οικονομικά και κυρίως και θεσμικά. Πρέπει να διεκδικήσουμε μαζί με άλλους δημάρχους κάποια πράγματα που δημιουργούν δυσλειτουργία. Δεν ρίχνουμε ανάθεμα στον Καλλικράτη, είναι μια πραγματικά πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, η μεγαλύτερη μπορούμε να πούμε αλλά πρέπει να προσεχτούν κάποια θεσμικά ζητήματα, θα το δούμε στην πορεία. Ελπίζω από τον Οκτώβρη να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και γι’αυτό ζητάμε και την κατανόηση των πολιτών ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου