Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης της υποψήφιας δημάρχου Κομοτηνής κας Ελένης Λαφτσή +( V I D EO)



Αιχμές κατά του δημάρχου Κομοτηναίων Γιώργου Πετρίδη άφησε η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής κα. Ελένη Λαφτσή.
Πρωταρχικό μέλημα να στηρίξουμε την κοινωνία

Σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής κα. Ελένη Λαφτσή μίλησε για τους στόχους της, άσκησε κριτική στο έργο του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, αναφέρθηκε στις κοινωνικές δομές που θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί, παράθεσε τους στόχους της και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχει για τον δήμο.


ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Κα ΛΑΦΤΣΗ ΕΛΕΝΗ
Μ.Κ.: κα. Λαφτσή ποιό είναι το όραμα σας και τι στόχους έχετε θέσει;


Ε. Λ.: Πρέπει να τονίσουμε ότι η εποχή που ζούμε έχει μια ιδιαιτερότητα, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις άλλες εποχές που είχαν μια οικονομική άνεση, μια ευμάρεια και ο κόσμος λειτουργούσε τελείως διαφορετικά, γιατί δεν αντιμετώπιζε τα σημερινά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, ατένιζε το μέλλον με αισιοδοξία, υπήρχε ένα αύριο. Σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει, δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που εξαθλιώνεται, περιθωριοποιείται και φτωχοποιείται ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, οι νέοι μας οδεύουν προς την μετανάστευση, είναι η πιο οπλισμένη με γνώση γενιά που έχει βγάλει η ελληνική κοινωνία και παρόλ’αυτα έχουμε ένα κύμα μετανάστευσης, γιατί δεν υπάρχει προοπτική σήμερα για να μείνει και να δημιουργήσει σε αυτόν τον τόπο. Αυτή η πραγματικότητα που ζούμε και βιώνουμε εμείς ως κοινωνία, από την οποία δεν απέχω και εγώ, γιατί αυτά τα καθημερινά προβλήματα ζω, μας οδηγεί να βάλουμε ως πρώτη προτεραιότητα και ιεράρχηση το πώς θα κρατήσουμε όρθια την κοινωνία.
Το βασικό μέλημα της κάθε αρχής, είτε είναι δημοτική, είτε είναι  περιφερειακή πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Ουσιαστικά δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία, να αναπτύξουμε τις κοινωνικές δομές, ώστε να μπορούμε όλοι με αλληλεγγύη και όχι με φιλανθρωπία- την κακώς εννοούμενη φιλανθρωπία- να κρατηθούμε όλοι όρθιοι, νομίζω ότι οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση να συμπαρίσταται στον πολίτη, είναι υποχρέωση της. Εννοείται ότι θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ή τουλάχιστον να κρατήσουμε τις κοινωνικές δομές του δήμου, οι οποίες έχουν υποστεί ένα σοβαρότατο πλήγμα. Βλέπετε τώρα ότι η «βοήθεια στο σπίτι» συρρικνώνεται, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί εκτός του ότι είναι πάρα πολύ ακριβοί για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα που αντιμετωπίζει η μέση οικογένεια,  δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας, αφού έχουν ελλιπές προσωπικό. Κύριο μέλημα είναι πρώτα από όλα να καλύψουμε αυτές τις δομές και να τις κρατήσουμε ζωντανές και μετά να τις ενισχύσουμε και να στηρίξουμε εθελοντικούς φορείς που θα δημιουργηθούνε, όπως είναι τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά ιατρεία,  που σε άλλους δήμους υπάρχουν και λειτουργούν με πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα, ώστε να έχουμε κάποια άμεσα αποτελέσματα στην κοινωνία.
Έργα ποιότητας και όχι βιτρίνας
Θέλουμε να κάνουμε έργα υποδομών, ουσιαστικά, που να αφορούν την κοινωνική αναγκαιότητα, έργα ποιότητας και όχι βιτρίνας. Ως παράταξη που κατεβαίνουμε σε καθημερινή βάση στις γειτονιές της πόλης και στους οικισμούς, βλέπουμε ότι υπάρχει εγκατάλειψη και αδιαφορία, άρα η ανάγκη για βασικές υποδομές είναι άμεση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα έργα βιτρίνας, όπως ο ποδηλατόδρομος, που είναι ένα έργο βιτρίνας. Για να μην παρεξηγηθώ νομίζω ότι ο ποδηλατόδρομος μπορεί να βοηθήσει  μια κοινωνία να αποκτήσει ποιότητα ζωής. Δεν είμαι ενάντια στον ποδηλατόδρομο.             Είμαι ενάντια στον τρόπο που επέλεξαν να κατασκευαστεί.  Ο ποδηλατόδρομος  επιλέχτηκε να γίνει ένα έργο βιτρίνας, χωρίς διασύνδεση με τις τοπικές συνοικίες. Ο τρόπος με τον  οποίο κατασκευάστηκε, μη λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των επαγγελματιών, των μονίμων κατοίκων, των  πεζών και των ίδιων των ποδηλατών και των οδηγών, δημιούργησε πολλαπλάσια προβλήματα. Θέλουμε έργα ποιοτικά που να ανταποκρίνονται σε μια κοινωνική αναγκαιότητα και όχι έργα βιτρίνας που να βασίζονται, μόνο στην πάση θυσία απορρόφηση κονδυλίων.
Εμάς προτεραιότητα μας είναι να εκμεταλλευτούμε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο δήμος- και έχει πάρα πολλά. Έχουμε πρώτα από όλα γεωγραφικό πλεονέκτημα, είμαστε σε μια στρατηγική θέση που οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε, να  αναπτύξουμε δηλαδή εξωστρέφεια και στην ανατολή και στον βορρά. Ειδικά τώρα με τον κάθετο άξονα μας δίνονται πολλαπλές δυνατότητες.
 Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την παραλιακή ζώνη, έχουμε μια πλούσια και πολλά υποσχόμενη παραλιακή ζώνη, που δυστυχώς από την αντιμετώπιση που έχει τύχει από τον απερχόμενο δήμαρχο νομίζω ότι έχει περιθωριοποιηθεί και δεν εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες της, με αποτελέσματα οικτρά. Νομίζω ότι αν την βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας με την ανάπτυξη του τουρισμού και ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους ντόπιους και ξένους τουρίστες.
Η αξιοποίηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  η οποία στα λόγια λέγεται αρκετό καιρό αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει πράξη. Το πανεπιστήμιο είναι ένα πλεονέκτημα μας, πρέπει να επενδυθεί το παραγόμενο πνευματικό, επιστημονικό προϊόν και να γίνει πράξη αυτή η διασύνδεση, να γίνει ο δήμος ένα κέντρο γραμμάτων και τεχνών. Θα μπορούσε υπάρχει και το παραγωγικό και το επιστημονικό προσωπικό.   
Αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού
Η άλλη προτεραιότητα είναι να αξιοποιήσουμε όλο το ντόπιο παραγωγικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό δυναμικό, που παράγει προϊόν αλλά δεν βγαίνει στην επιφάνεια και δεν αξιοποιείται, οπωσδήποτε πρέπει να επενδυθεί στην περιοχή και να παράγει πλούτο.  Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες. Να δημιουργηθούν πολιτιστικοί φορείς και σε εθελοντική βάση αλλά και σε συνεργασία με τον δήμο.
 Οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το οποίο τα τελευταία χρόνια παραμένει άφωνο και αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα, γιατί έχει καταντήσει η πόλη μας μια πόλη διασκεδαστήριο. Δεν το λέω για να επιρρίψω ευθύνες στους επαγγελματίες οι οποίοι προσδοκούν ένα κέρδος, αλλά δεν είναι δυνατόν  η πολιτιστική παραγωγή μιας πόλης που είναι και πρωτεύουσα της περιφέρειας να περιορίζετε: μόνο στις καφετέριες και στα μπαρ της πλατείας και της Βενιζέλου, γιατί αυτό έχουμε να επιδείξουμε μόνο σήμερα. Έχουμε ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που τα τελευταία χρόνια δεν έχει παραγάγει τίποτα, ουσιαστικά λειτουργεί ως πλασιέ ξένων θιάσων, δηλαδή φέρνει ξένους θιάσους, γιατί; Δεν υπάρχει ντόπιο δυναμικό που θα μπορούσε να αξιοποιήσει;  

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι υπάρχουν προοπτικές σε αυτήν την πόλη. Ας ξεκινήσουμε από έναν μεγάλο τομέα,  την διαχείριση απορριμμάτων: σε όλους τους δήμους γίνονται συζητήσεις, σε εμάς δεν έχουν καν αρχίσει. Υπάρχει μια αντίληψη σε μας,  η λογική της παραγωγής στον τόπο, της αποκομιδής και της ανακύκλωσης. Είμαστε ενάντια σε αυτό που τελευταία έχει βγει. Το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί με χρήματα του δημοσίου και δημόσιους πόρους, παραχωρείται σε ιδιωτικά συμφέροντα, αυτή είναι η γενικότερη λογική. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό, έχουμε μια οικολογική αντίληψη, που νομίζω ότι αν την αξιοποιήσουμε θα έχει κέρδος ο δήμος και θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.
 Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, γι΄αυτό καθημερινά είμαστε σε επικοινωνία με επιστημονικούς φορείς, γι΄αυτό και κάνουμε καθημερινές συναντήσεις για να δούμε τι προοπτικές μπορούμε να ανοίξουμε σε αυτόν τον δήμο, ο οποίο τελεί εν υπνώσει για πολλά χρόνια. Τις καλές εποχές μπορούσε να το δικαιολογήσει κάποιος, αλλά σήμερα πρέπει να ψάχνει απεγνωσμένα ο δήμος να βρει τρόπους, πώς να αναπτύξει αυτή τη παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν η πλησιέστερη αρχή στον δημότη που είναι η δημοτική αρχή να επικαλείται έλλειψη αρμοδιοτήτων και να κρύβεται πίσω από αυτό. Δεν μπορεί να μην έχει λόγο η δημοτική αρχή στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, άλλοι δήμοι το έχουν κάνει και μάλιστα με καλά αποτελέσματα και μέσα στην κρίση και με τους ίδιους πόρους.
Άφωνος και άλαλος ο δήμαρχος Κομοτηνής στο νέο ΕΣΠΑ
 Υπάρχουν τα ΕΣΠΑ, μια νέα χρηματοδότηση που τρέχει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί και να ανοίξει μια συζήτηση στην τοπική κοινωνία, μια διαβούλευση, για τις προτεραιότητες και ανάγκες που η ίδια η κοινωνία θέτει. Δεν το έχει κάνει αυτό ο δήμος Κομοτηνής και μάλιστα στην συζήτηση που είχε γίνει πέρσι το καλοκαίρι με τον ευρωπαίο επίτροπο, απουσίαζε πλήρως ο κ. Πετρίδης, ούτε καν είχε εμφανιστεί και τώρα έκανε μια επικοινωνιακού τύπου φιέστα με τους παραγωγικούς φορείς για το νέο ΕΣΠΑ. Αφού ήταν άφωνος και άλαλος στο νέο ΕΣΠΑ, τι θέλει να μας πει τώρα ότι συμμετέχει στον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ; Νομίζω ότι αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου. Ο δήμος Κομοτηνής έβγαλε 22εκ. από το ΕΣΠΑ τα οποία πήγαν σε πέτρες και δρόμους και ο δρόμος της Καρυδιάς ακόμη δεν έχει τελειώσει και οι δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί, του Ροδίτη και του Κοσμίου, μόλις τώρα συμβασιοποιούνται,  δηλαδή τρομερή καθυστέρηση. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης που είναι μικρότερος σε έκταση δήμος, έβγαλε πολλαπλάσια, 47εκ αν θυμάμαι καλά. Αυτό σημαίνει και διεκδίκηση και επάρκεια για τον δήμο Αλεξανδρούπολης, το αντίθετο σημαίνει για τον δήμο Κομοτηνής.
Επικαλείται ο δήμαρχος έλλειψη κονδυλίων και όμως υπάρχουν, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι  πόροι που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η χρηματοδότηση δηλαδή, έχει μειωθεί κατά 60% τουλάχιστον, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υπάρχοντες πόροι άμα αξιοποιηθούν σωστά και άμα αποδοθούν εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί! Σημασία έχει πώς χρησιμοποιείς και το τελευταίο ευρώ από αυτά πού έχεις και που θα το κατευθύνεις. Αν το κατευθύνεις σε πραγματικές ανάγκες νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα φανεί. Αν για εκλογικούς, πελατειακούς λόγους αρκεστείς για να ικανοποιήσεις κάποια συμφέροντα ημετέρων, είτε είναι εργολάβοι, είτε είναι μελετητές (δεν στρέφομαι κατά των μελετητών), τότε θα κάνεις έργα βιτρίνας όπως αυτά που γίνονται σήμερα.
Κ.Μ     Αυτή είναι και η επόμενη μου ερώτηση, με τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν και με δεδομένη την οικονομική  κρίση και αν μπορεί ένας δήμαρχος να παραγάγει έργο;
Ε.Λ.   Νομίζω έχω τρανταχτά παραδείγματα. Έχω τον δήμο Ελληνικού και κάνει πάρα πολλά πράγματα. Ο δήμος Ελληνικού είναι ένας δήμος πρότυπο και  ο δήμαρχος είναι προοδευτικός δήμαρχος και  έχει τη διάθεση να προσφέρει, σέβεται τον ρόλο του και την ψήφο των πολιτών. Ξέρετε ποιο είναι το σφάλμα μας, ότι ως τώρα – πολλοί δήμαρχοι έχουν παρεξηγήσει τον ρόλο τους. Αλλά για να αναφερθώ στον κ. Πετρίδης - γιατί σ’αυτόν έχω δικαίωμα να αναφέρομαι  -λειτουργεί ως εκπρόσωπος της κεντρικής εξουσίας προς την τοπική κοινωνία ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Είναι εκλεγμένος της τοπικής κοινωνίας για να διεκδικεί απέναντι στην κεντρική διοίκηση και στην κεντρική εξουσία.
Κάνει ακριβώς το αντίθετο λοιπόν είναι ένα υπάκουο πειθαρχημένο παιδί σας είπα και προηγουμένως ναι μεν είναι λιγότεροι οι πόροι , αλλά μπορούσε και όφειλε να διεκδικήσει. Όπως άλλοι δήμοι μέσα στην κρίση στήριξαν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς , τις δομές αλληλεγγύης, όπως το κατάφεραν αυτό  αυτοί οι δήμοι με τους ίδιους πόρους όφειλε να το καταφέρει και ο κ. Πετρίδης. Εδώ φάνηκε αρκετά ανεπαρκής. Άλλοι δήμοι με το ίδιο καθεστώς, με το ίδια την οικονομική αδυναμία στήριξαν τους χώρους άθλησης και πολιτισμού. Εδώ κλείσαμε το κολυμβητήριο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  ουσιαστικά είναι κλειστό, δεν λειτουργεί . Ποιο είναι λοιπόν  το έργο που έχει να επιδείξει ο κ. Πετρίδης; με ποιο πρόγραμμα, με ποια επιτυχία, με ποιο έργο ζητάει σήμερα την ψήφο των πολιτών, εδώ στην τοπική κοινωνία;
Κ.Μ.  Κα. Λαφτσή πως πήρατε την απόφαση να κατεβείτε στο πολιτικό στίβο; ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν σε αυτή την απόφαση;
Ε.Λ. Κοιτάξτε, στον πολιτικό στίβο είμαι χρόνια, είμαι τουλάχιστον τριάντα χρόνια, από τα φοιτητικά μου χρόνια. Έχω μια πολιτική ταυτότητα και μια πολιτική παρουσία θα έλεγα- βέβαια τότε δεν γινόταν πολύ αντιληπτή γιατί εκπροσωπούσα ένα χώρο που μετά βίας ξεπερνούσε το 3%. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα αλλά κοιτάξτε ο λόγος ο πραγματικός  ότι ναι δεν είμαι πολιτικός από παρθενογένεση, ναι αυτό οφείλω να το πω, ότι χρόνια είμαι στην πολιτική άλλοι με ξέρουν, άλλοι δεν με ξέρουν. Αλλά ουσιαστικά σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να βγουν κάποιοι άνθρωποι μπροστά, δεν λέω ότι εγώ είμαι ο κατάλληλος ή ότι δεν υπάρχουν άλλοι, υπάρχουν και καλύτεροι από μένα, ποιό αξιόλογοι άνθρωποι , που θα μπορούσαν κάλλιστα να διεκδικήσουν το ρόλο που διεκδικών εγώ σήμερα. Δυστυχώς όμως υπάρχει μια φοβία. Οι αξιόλογοι άνθρωποι δεν εκτίθενται εύκολα, αυτό είναι ένα μειονέκτημα, για την Ελληνική κοινωνία. Και αυτό έχει μειονεκτήματα και ουσιαστικά δίνει προβάδισμα σε αυτούς που έχουν προσβάσεις σε συμφέροντα να χειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου. Ηεξαθλίωση , η περιθωριοποίηση της Ελληνικής  κοινωνίας  ήταν οι  λόγοι για τους οποίους αποφάσισα να βγώ και να διεκδικήσω, με θράσος, με θάρρος  όπως θέλετε πείτε το, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω. Σε αυτές τις συνθήκες νομίζω χρειάζονται άνθρωποι που να συγκρούονται, να διεκδικούν. Συγκρούονται όχι με την κακή έννοια να μαλώνουμε δηλαδή, αλλά να διεκδικούν. Δεν είναι η εποχή πλέον των καλών παιδιών τα καλά παιδιά  ήταν για τις ωραίες εποχές . Σήμερα χρειάζονται « κακά» παιδιά. «Κακά παιδιά» που να διεκδικούν και να συγκρούονται και με την κεντρική εξουσία, νομίζω ότι αυτό είναι απαραίτητο προσόν σήμερα για κάποιον δήμαρχο.
Κ.Μ. Πιστευτέ κα Λαφτσή όπως αυτό που μου είπατε ότι η αποχή των αξιόλογων ανθρώπων από την πολιτική μπορεί να οφείλετε και στην απαξίωση της πολιτικής πλέον;
Ε.Λ. Ναι, οφείλεται γιατί κάποιοι από αυτούς που ασχολήθηκαν με την πολιτική, την απαξίωσαν με τον ρόλο τους, αλλά σήμερα οι εποχές απαιτούν να το ξεπεράσουμε αυτό. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες, για το αύριο των παιδιών μας και το δικό μας. Δεν μπορούμε να απέχουμε και να λειτουργούμε με την λογική της ανάθεσης. Γιατί μέχρι τώρα η ελληνική κοινωνία λειτουργούσε έτσι. Μέχρι τώρα βέβαια της έβγαινε όλο αυτό γιατί κατά κάποιο τρόπο είχαν μια ομαλή εξέλιξη, σήμερα όμως , πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Θα είμαστε υπόλογοι αύριο απέναντι στα παιδιά μας και στους εαυτούς μας.
Υπάρχει φοβερή εγκατάλειψη στους οικισμούς
Κ.Μ. Ήδη έχετε κάνει περιοδεία σε διάφορους οικισμούς του δήμου.  Τι έχετε διαπιστώσει και τι σας επισημαίνει ο κόσμος;
Ε.Λ. Υπάρχει μια φοβερή εγκατάλειψη αλλά αν η πόλη έχει προβλήματα, οι οικισμοί έχουν τεράστια προβλήματα. Εμένα κάποιοι οικισμοί τουλάχιστον μου θυμίζουν την δεκαετία του 50’ τότε που ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, οι πόλεις και τα χωριά.  Υπάρχει  έλλειψη στοιχειωδών υποδομών.  Να σκεφτείτε ότι ελάχιστοι είναι συνδεμένοι με τον βιολογικό καθαρισμό. Αλλά ακόμα και τα δίκτυα ύδρευσης είναι από αμιαντοσωλήνες. Εδώ στην Ευρώπη έχει αποσυρθεί ο αμιαντοσωλήνας ο αμίαντος εδώ και τριάντα χρόνια. Είναι απαράδεκτο. Είναι θέμα υγείας. Σε πολλούς οικισμούς το νερό που πίνουν είναι επικίνδυνο, πολλοί αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, που αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος. Έχουν έλλειψη από βασικές υπηρεσίες όπως, είναι η καθαριότητα.  Πήγα στην Αίγειρο προχθές και μου είπαν ότι χθες ήρθε η υπηρεσία καθαριότητας και άρχισε να καθαρίζει τα χόρτα και στο Φανάρι μου λέγανε ότι πέρυσι το καλοκαίρι δεν εμφανίστηκε καθόλου η υπηρεσία καθαριότητας και πήγαν το Σεπτέμβρη και κόψανε τα χόρτα και μάλιστα σε μια τουριστική περιοχή που υποτίθεται ότι είναι και η βιτρίνα, όχι μόνο του δήμου αλλά ολόκληρου του νομού.
 Υπάρχει φοβερή εγκατάλειψη και αδιαφορία, πέρα από τα γενικότερα βέβαια που αντιμετωπίζουν τα χαράτσια, τις τιμές, γιατί είναι αγροτικές αυτές οι περιοχές, την μη στήριξη των αγροτικών προϊόντων. Ότι δεν υπάρχουν βασικές υποδομές για δίκτυα ύδρευσης, για τις αγροτικές καλλιέργειες  μιλάω περισσότερο. Διαπιστώνω ότι όσον αφορά τους δρόμους ο δήμος δεν έχει φροντίζει να τους καθαρίσει, μετά τις νεροποντές του χειμώνα να είναι αδύνατη η πρόσβαση στους αγρούς.. Γενικά, είναι πάρα, πάρα μα πάρα πολλά τα προβλήματα υπάρχει δυσαρέσκεια από τον κόσμο όλοι μηδενός εξαιρουμένου, μας τόνισαν ότι η απουσία του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής  γενικά ήταν εμφανέστατη καθολη την διάρκεια των τριάμισι χρόνων που διανύουμε. Δεν μιλάμε μόνο για την φυσική παρουσία θα μπορούσε να είναι αισθητή με τους εκλεγμένους ή μέσω των υπηρεσιών να είναι εμφανείς η παρουσία. Αλλά μας τόνισαν την αδιαφορία και την απουσία του δημάρχου από όλη αυτή την κατάσταση την οποία βιώνουμε σήμερα.
Κ.Μ. Την ανταπόκριση του κόσμου απέναντι σας πως την βλέπετε; Τι εισπράττετε από τον κόσμο;
Ε.Λ. Είναι πάρα πολύ θετική, είναι πάρα πολύ θετική, να σας πω την αλήθεια ούτε και εγώ το περίμενα και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ . Βέβαια, έχω μια εμπειρία και ξέρω ότι εντάξει είναι άλλο πράγμα αυτό που εκφράζει σήμερα η κοινωνοί και δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβαδίσει απόλυτα και με την κάλπη. Εγώ ευελπιστώ βέβαια ότι αυτή η δυσαρέσκεια θα εκφραστεί και στην κάλπη και ξέρετε γιατί, να το πάω κάπου αλλού, λένε οι μνημονικοί, οι υπάκουοι και πειθαρχημένοι δημάρχους που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Λένε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είναι πολιτικές εκλογές  αυτό είναι το βασικό τους επιχείρημα. Δεν είναι πολιτικές γιατί έχουν σχέση με πρόσωπα. Έλα όμως που οι δήμοι ασκούν πολιτική και ουσιαστικά εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική που εφαρμόζεται ουσιαστικά στα κέντρα εξουσίας και έλα που είναι  η πρώτη κάλπη, οι δημοτικές εκλογές είναι η πρώτη κάλπη που στήνεται , μεσούσης της κρίσης,  όταν η κρίση είναι στο κατακόρυφο. Δεν θα έπρεπε λοιπόν εδώ να δοθεί ένα πολιτικό μήνυμα; Εγώ αυτό λέω στην κοινωνία:  μην σας κοιμίζουν. Το βράδυ των εκλογών της 18ης Μαΐου, αν εκλεγεί κ κ. Πετρίδης, που τον  ανακήρυξε υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑ.ΣΟΚ, θα βγει ο κ. Βενιζέλος και θα πει ότι κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Άρα η κοινωνία  εμπιστεύεται το  ΠΑ.ΣΟΚ  μπορεί η κοινωνία να βογκάει , επομένως ο κ. Βενιζέλος μπορεί να  συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές, νομίζω  αυτό θα είναι  το συμπέρασμα.
Κ . Μ.  Έχετε κλείσει το ψηφοδέλτιο σας; Πότε θα το καταθέσετε;
Ε.Λ. Κατά 90% έχει κλείσει μένουν όμως κάποιοι οικισμοί και η ποσόστωση.  Θα κατατεθεί όταν θα είμαστε κοντά δεν νομίζω να το καταθέσουμε ακόμα, γιατί πάντα υπάρχει θέση για αξιόλογους ανθρώπους στο συνδυασμό μας.
Δεν έχουμε σταρ στο ψηφοδέλτιο
Κ.Μ. Θα μας πείτε λίγα λόγια για τα άτομα που θα πλαισιώνουν τον ψηφοδέλτιο σας;
Ε. Λ.  Α, αυτό δεν μπορώ να το πω από τώρα. Κοιτάξτε δεν έχουμε πρόσωπα -σταρ. Δεν επιδιώκουμε τέτοια πρόσωπα, γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε αυτό το στίγμα. Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα, στον κόσμο ένα πολιτικό μήνυμα. Ότι είμαστε μια παράταξη που έχει μια αντίληψη προοδευτική, προερχόμαστε από την αριστερά στην πλειοψηφία μας, αλλά είμαστε ευρύτεροι, σαν ψηφοδέλτιο έχουμε ανθρώπους και από την Νέα Δημοκρατία και από τον κεντρώο χώρο.  Δεν έχει σχέση δηλαδή η παράταξη μας με τα κομματικά. Μπορεί εγώ να έχω σχέση με μια κομματική παράταξη αλλά η παράταξη μου είναι ευρύτερη και ευρύτερα τα ζητήματα της κοινωνίας. Έχουμε επιστήμονες, έχουμε γιατρούς, έχουμε δικηγόρους, έχουμε μηχανικούς, έχουμε επαγγελματίες, έχουμε ανέργους, έχουμε γυναίκες, έχουμε τα πάντα. Οπωσδήποτε δεν θα βρείτε σε μας την in κοινωνία της Κομοτηνής, αυτούς που δεν βγαίνουν έξω αν δεν φορέσουν τα κοστούμια των τριακοσίων και των τετρακοσίων ευρώ, δεν αγοράζουμε τσάντες των εφτακοσίων ευρώ, αυτούς θα τους βρείτε σε άλλους συνδυασμούς, όχι στον δικό μας.
Κ.Μ. Σχετικά με τις άλλες υποψηφιότητες, ποια είναι η γνώμη σας τους θεωρείτε δύσκολους αντίπαλους;
Ε.Λ.  Κοιτάξτε, πάντα οι αντίπαλοι είναι δύσκολοι, γιατί εξαρτάται και το πώς θα το εκλάβει η τοπική κοινωνία ξέρετε το δύσκολο είναι ότι  υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας, το οποίο έχει απλώσει τα πλοκάμια του στην τοπική κοινωνία και αυτό είναι το δύσκολο να αντιμετωπίσεις. Αν οι εκλογές ήταν τόσο καθαρές αυτό που λεμέ δημοκρατία, η άμεση επαφή με τον κόσμο του προγράμματος των απόψεων και των αντιλήψεων σου, ήταν αυτό που θα καθόριζε την ψήφο  θα ήταν πολύ πιο απλά τα πράγματα και εκεί θα φαινόταν η αξία κάθε υποψηφίου δυστυχώς όμως υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας, που καθορίζει και χειραγωγεί και πολλές φορές τα καταφέρνει. Δεν είμαστε πίσω από τα πράγματα το να μην ξέρουμε τι μας γίνετε. Ακόμα και τα Μ.Μ.Ε  παίζουν το ρόλο τους, σε αυτό το πράγμα για αυτό δεν θέλω να αξιολογήσω κανέναν, όλους τους θεωρώ δύσκολους αντίπαλους. Αλλά εμένα ο κύριος αντίπαλος μου είναι ο απερχόμενος δήμαρχος γιατί αυτόν ξέρω αυτόν μπορώ να κρίνω, βέβαια και η κα Καζάκου είναι στο δημοτικό συμβούλιο και έχει τις ευθύνες της. Και μάλιστα υπερψήφισε, όλα αυτά, μαζί με τον κύριο Πετρίδη. Άρα λοιπόν και αυτή πρέπει να βγει να απολογηθεί στην τοπική κοινωνία, για όλα αυτά που βιώνει σήμερα. Αλλά Πάρόλ’ αυτά, εγώ θεωρώ πως όλοι οι αντίπαλοι μου είναι αξιόλογοι  και είναι και επικίνδυνοι. Για αυτό οφείλω να τους αντιμετωπίσω.
Κ.Μ. Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε να συνεργάζεστε με κάποιους από αυτούς; Και με ποιους συγκλίνετε περισσότερο;
Ε.Λ. Εμείς  αισιοδοξούμε και έχουμε την βεβαιότητα ότι θα είμαστε στον δεύτερο γύρο. Αυτό το θεωρούμε σχεδόν βέβαιο. Θα έλεγα βέβαιο, αλλά δεν θα ήθελα να θεωρηθώ υπερβολικά αλαζόνας. Και θα ζητήσουμε βέβαια και την υπερψήφιση μας από τους υπόλοιπους συνδυασμούς που θα μείνουν έξω. Και πιστεύω ότι είναι αυτή η λογική της δημοκρατίας.  Δηλαδή δεν μπορεί να μην διοικηθεί ο δήμος θα πρέπει να υπάρχει κάποια αρχή. Θα επιλέξεις αν θα πας με αυτόν που έχει δώσει δείγματα γραφής μέχρι τώρα ή αν θα δοκιμάσεις κάτι καινούργιο. Τώρα κατά την διάρκεια  στο δημοτικό συμβούλιο είτε είμαστε θέση αντιπολίτευσης είτε είμαστε από θέση εξουσίας, σε  ζητήματα που προχωρούν πραγματικά μπροστά την κοινωνία και είναι ουσιαστικά και αναβαθμίζουν την ποιότητα στην τοπική κοινωνία, δεν θα διστάσουμε, δεν έχουμε τέτοια ταμπού. Οποιοδήποτε ζήτημα πάει μπροστά έστω και ένα βήμα δεν θα διστάσουμε θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε άλλο.                                                                                                                                                                                                                                                             
Κ.Μ. Ποιο είναι το πρώτο μέλημα σας για την επόμενη μέρα;
Ε.Λ. Σας είπα προηγουμένως το βασικό είναι η κοινωνική πολιτική. Θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες. Τις  βλέπουμε βέβαια τώρα. Αλλά αλλιώς τις βλέπουμε από θέση κοινωνίας και αλλιώς τις ζούμε από θέση εξουσίας. Να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία είναι ο βασικός  μας στόχος.

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ