Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

5 νέα τμήματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του δήμου Κομοτηνής + ( V I D E O)



5 νέα τμήματα προστέθηκαν στα τμήματα που λειτουργούν στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του δήμου Κομοτηνής, προσφέροντας ευκαιρίες επιμόρφωσης σε διάφορα αντικείμενα εκπαιδευόμενους. Τα 5 νέα τμήματα, που ξεκίνησαν να λειτουργούν από Δευτέρα 17 Μαρτίου, αφορούν στα αντικείμενα «Δημιουργία Ιστοσελίδας», «Επεξεργασία Κειμένου και Διαδίκτυο», «Νέες Τεχνολογίες στην Τρίτη Ηλικία», «Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες» και «Αγγλικά για τον Τουρισμό».
Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης είναι η βασική δομή εκπαίδευσης ενηλίκων, που από το 2010 λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο δήμων. Η χρηματοδότηση των δομών γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς επίσης από εθνικούς πόρους.
Αναφορικά με τα νέα πέντε τμήματα που δημιουργήθηκαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Γκαράνης σημείωσε ότι «Αυτά είναι σε συνέχεια των προηγούμενων τμημάτων, τα οποία είχαν ξεκινήσει τον προηγούμενο μηνά. Είχαν λήξει από 27/3/2014 τα περισσότερα και ήταν πέντε καινούργια τμήματα». «Τα προηγούμενα τμήματα ήταν των τουρκικών, είχαμε και  για τον τουρισμό . Το δια βίου μάθησης τώρα εξειδικεύεται περισσότερο στο τι θέλει ο κόσμος,  δηλαδή αν θέλει να μάθει γλώσσα για συγκεκριμένα πράγματα, οπότε είχε αποφασίσει το δια βίου μάθησης να κάνει προγράμματα τέτοια έτσι ώστε να είναι επικεντρωμένα στον τουρισμό , όπως είναι τα Τουρκικά , τα Ρώσικα και όσον αφορά τους υπολογιστές επεξεργασία κειμένου και διαδίκτυο, Αγγλικά και Ιταλικά και αυτά για τον τουρισμό» ανέφερε και πρόσθεσε ότι  «τα καινούργια τμήματα που έχουν ξεκινήσει είναι η δημιουργία ιστοσελίδας , είναι η επεξεργασία κειμένου και του διαδικτύου, νέες τεχνολογίες, στην τρίτη ηλικία, οπότε μπαίνουμε και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αγωγή υγείας και πρώτες βοήθειες και Αγγλικά για τον τουρισμό».
Σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος ο κ. Γκαράνης υποστήριξε ότι «Στα πρώτα αποτελέσματα που είχαν γίνει ήρθαν περίπου διακόσιοι εννέα εκπαιδευόμενοι, δηλαδή το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και συνεχίζει να είναι το ίδιο, φαίνετε ότι ο κόσμος θέλει την γνώση, φαίνετε ότι ο κόσμος ενδιαφέρετε να αποκτήσει εμπειρία, γνώση και ένα χαρτί, το οποίο του δίνει την δυνατότητα να το βάλει στο βιογραφικό του και νομίζω ότι είναι πολύ καλή λύση για κάποιους που δεν έχουν την οικονομική άνεση να δώσουν σε φροντιστήρια ή να πάνε κάπου μεμονωμένα να έρθουν στο δια βίου μάθησης.
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να εγγραφεί ο κ. Γκαράνης τόνισε ότι «Δεν έχει προϋποθέσεις μια αίτηση κάνουν στα γραφεία του δια βίου τα οποία ανήκουν στο ανοιχτό πανεπιστήμιο εκεί που στεγάζετε δηλαδή το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Τα κριτήρια είναι ότι πρέπει να μαζευτεί ο κόσμος, να γίνουν τα τμήματα. Πρέπει τουλάχιστον να έχει οχτώ με δέκα άτομα για να γίνει το τμήμα». Ενώ αναφορικά με το μορφωτικό κριτήριο των εκπαιδευομένων ο κ. Γκαράνης υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε απολυτήριο λυκείου.
Ερωτηθείς για το πώς γίνεται η χρηματοδότηση αυτών των δομών εξήγησε ο κ. Γκαράνης ότι «Γίνετε από το κοινοτικό ταμείο συν τα χρήματα που στέλνει το υπουργείο παιδείας. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο προϋπήρχε και συνεχίζετε και τώρα και θα υπάρχει ακόμα νομίζω τουλάχιστον για δυο χρόνια».
«Αυτή την στιγμή λειτουργούν αυτά τα πρώτα πέντε τμήματα» δήλωσε ο κ. Γκαράνης και πρόσθεσε ότι  «λειτούργησαν ποιο μπροστά εννέα. Αυτό συνεχίζετε όσο γίνονται  εγγραφές και ενδιαφέρετε ο κόσμος και εφόσον υπάρχει ο αριθμός δημιουργείτε νέο τμήμα δεν κλείνει δηλαδή , δεν υπάρχει μια καταλυτική ημερομηνία δεν κλείνουν τα τμήματα,  δημιουργούνται τα τμήματα και έρχεται συνέχεια προσθέτουμε  κόσμο ή τμήματα».
Ερωτηθείς οκ. Γκαράνης αν υπάρχει η σκέψη να επεκταθούν και σε οικισμούς τα τμήματα, π.χ. το τμήμα του τουρισμού στο Φανάρι,  που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη απήχηση και στους ντόπιους αλλά να φέρει και κόσμο στον οικισμό, ο κ. Γκαράνης σημείωσε ότι  «Ναι αυτή είναι πάρα πολύ καλή ιδέα, πραγματικά δεν το είχα σκεφτεί, δεν το ξέρω αυτό. Θ πρέπει να βρούμε καταρχήν την υποδομή, να υπάρχει ένα κτήριο το οποίο θα στεγάζει τον κόσμο και να στεγάζει και τις δασκάλες , δεν το ήξερα, είναι όμως πολύ καλή ιδέα νομίζω ότι πρέπει να το δούμε.
Αναφορικά με το τμήμα ποντιακής διαλέκτου επισήμανε ότι  «Εκεί πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα. Έχουν μαζευτεί δυο τμήματα. Ο κόσμος που έχει έρθει είναι εβδομήντα πέντε άτομα, τα οποία είναι πολύ μεγάλος αριθμός για την συγκεκριμένη γλώσσα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νέο κόσμο και η εκπαιδεύτρια η Χρύσα η Μαυρίδου θα κάνει ένα πολύ πρωτότυπο μάθημα με υπολογιστή, με διαδίκτυο, είναι πολύ ευχάριστο το μάθημα, έχουμε και ένα προτζέκτορα. Βλέπω τους ανθρώπους που έρχονται εκεί πέρα με μεγάλη ευχαρίστηση και κάθονται,  ρωτάνε ακόμα την δασκάλα τους για  πράγματα  που είχαν ζήσει ή έχουν ακούσει οπότε γίνετε πολύ καλό μάθημα».
«Τα δια βίου μάθησης είναι πολύ παλιά η ιδέα και τα προγράμματα . Παλιότερα νομίζω όμως ότι δεν είχαν τόσο μεγάλη ανταπόκριση, τώρα βλέπω ότι ο κόσμος τα έχει αγαπήσει περισσότερο. Έχει ανταπόκριση και νομίζω ότι είναι η όαση σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που περνάμε και οικονομικά και κοινωνικά» κατέληξε ο κ. Γκαράνης.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ