Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Μεγάλο και ουμανιστικό το έργο της αντιδημαρχίας κοινωνικών θεμάτων Κομοτηνής (VIDEO)


Μεγάλο και ουμανιστικό το έργο της αντιδημαρχίας κοινωνικών θεμάτων Κομοτηνής
Άμεσα ανταποκρίθηκε η αντιδημαρχία κοινωνικών θεμάτων σε 12 αιτήματα οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών για επανασύνδεση ρεύματος, ενώ βοήθησε και περίπου 65 ανθρώπους να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που καλύπτουν την σίτιση και διάφορες άλλες παροχές, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κοινωνικών θεμάτων κ. Ιωάννη Γκαράνη που μίλησε και για τους σχολικούς φύλακες και την  καθυστέρηση πληρωμών των καθαριστριών  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις εκλογές δηλώνοντας ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος. 


Κ.Μ.: Κύριε Γκαράνη το 2012 αναλάβατε την αντιδημαρχεία  κοινωνικών θεμάτων στο δήμο Κομοτηνής στην θέση του κ. Μανανά, ένα δύσκολο πόστο ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης που διανύουμε , μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένα θέματα με τα οποία ασχοληθήκατε;
Ι.Γ.:  Η αλήθεια είναι ότι το πόστο των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και ιδιαίτερα του δήμου Κομοτηνής, είναι ένα πολύ δύσκολο πόστο έχει να κάνει με πολύ δύσκολα και πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημότης της Κομοτηνής. Από αυτά τα ποιο δύσκολα νομίζω είναι και αυτά που εμείς καλύπτουμε, είναι αυτά που αφορούν, την παροχή σε τρόφιμα, την παροχή σε ιματισμό. την σίτιση των πολιτών που έχουν αδυναμία στο να σιτίζονται, δηλαδή  στο να βρίσκουν τροφή και γενικότερα σε πράγματα τα οποία πρέπει εμείς να είμαστε αρωγοί και βοηθοί στην προσπάθεια των ανθρώπων του δήμου Κομοτηνής να επιζήσουν σε αυτή την περιοχή.
Νομίζω αυτό που παρέλαβα εγώ από τον Γιώργο Μανανά ήταν μια οργανωμένη υπηρεσία η οποία ανταποκρινόταν  μέχρι τότε νομίζω  με μεγάλη ευκολία και σε πολύ καλό επίπεδο στις απαιτήσεις που είχαν οι δημότες . Εγώ βέβαια το 2012 που παρέλαβα τα αιτήματα ήταν πολλαπλά, το 2013 ακόμα περισσότερα, έτσι αναγκαστήκαμε με τα ίδια υπάρχοντα μέσα που μας άφησε ο Γιώργος ο Μανανάς να βοηθήσουμε περισσότερο κόσμο. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μαζί με τις υπηρεσία να ορθολογησουμε τα πράγματα που έχουμε και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν γίνετε περισσότερες οικογένειες, Ζητήσαμε από τον δήμαρχο περισσότερα χρήματα και παροχές για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο και  δήμος Κομοτηνής ανταποκρίθηκε σε αυτό, ευχαριστούμε και τον Δήμαρχο για την βοήθεια αυτή και γενικότερα προσπαθήσαμε να δείξουμε την υπηρεσία σε περισσότερο κόσμο, δηλαδή, προσπαθήσαμε να κάνουμε διάφορες συνεργασίες με εθελοντικές ομάδες, προσπαθήσαμε με διαφόρους οργανισμούς να βρεθούμε και να αλληλοβοηθηθούμε. Επίσης, κάναμε διάφορα προγράμματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην διανομή τροφίμων, κάναμε προγράμματα με την διεύθυνση δασών για την χορήγηση ξυλιάς σε ανθρώπους που θέλουν να πάρουνε φτηνότερο ξύλο. Κάναμε προσπάθειες με το πανεπιστήμιο σε διάφορες διαλέξεις να βοηθήσουμε τον κόσμο και στην προσπάθεια να καταλάβει περί τινός πρόκειται η Κοινωνική Υπηρεσία ή σε διάφορα αλλά θέματα που αφορούσαν την κοινωνική υπηρεσία και νομίζω ότι προσπαθήσαμε να έχουμε την υπηρεσία όσο το δυνατόν ποιο ανοιχτή στο κόσμο και να μπορούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.
Κ.Μ. Βλέπουμε πολλούς δήμους στην Ελλάδα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα όλων για την σίτιση, δηλαδή υπάρχουν λίστες αναμονής και περιμένουν αν φύγουν κάποια άτομα να μπουν κάποια άλλα άτομα. Στον δήμο Κομοτηνής συμβαίνει αυτό ή μπορούμε να τους καλύψουμε όλους ;
Ι.Γ. Όσον αφορά την σίτιση δηλαδή, το καθημερινό συσσίτιο και εκεί έχουμε ένα πρόβλημα, γιατί οι αιτήσεις είναι πολλές . Εκεί προσπαθούμε βέβαια, να ορθολογίσουμε την κατάσταση του καθενός. Δηλαδή, οι κοινωνικοί μας λειτουργοί ανάλογα με τις αιτήσεις που δεχόμαστε προσπαθούμε να κάνουμε μια έρευνα ώστε αυτοί που θα μπουν στην σίτιση να έχουν πραγματική ανάγκη. Έχουμε πολλές αιτήσεις αλλά θεωρούμε με την υπηρεσία ότι το μεγαλύτερο μέρος το καλύπτουμε.
Βέβαια αν θα είχαμε περισσότερα χρήματα και αν μπορούσαμε να διαθέσουμε θα ήταν καλά να τους βάλουμε όλους, αλλά μετά δημιουργείτε και το έξης πρόβλημα, ότι ο καθένας που θεώρει τον εαυτό του ότι είναι σε κρίση και ότι δεν μπορεί να μαγειρέψει να έρχεται να παίρνει το συσσίτιο από το δήμο και να στερεί από κάποιον άλλον που έχει πρόβλημα. Έτσι νομίζω ότι προς το παρόν καλύπτουμε, τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων που πραγματικά εχούνε  ανάγκη.
Κ.Μ. Φέτος κατορθώσατε να ικανοποιήσετε με την Δ.Ε.Η δώδεκα αιτήματα του δήμου Κομοτηνής για επανασύνδεση ρεύματος  σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Πόσες αιτήσεις είχατε περίπου?.
Ι.Γ. Όσον αφορά αυτών που ήταν κομμένο το ρεύμα ήταν δώδεκα ή δεκατέσσερα τα αιτήματα, τα οποία ανταποκριθήκαμε αμέσως και εδικά εκείνη την πρώτη την περίοδο. Όμως αυτό που κάναμε πολύ μεγάλη δουλειά και με την ΔΕΗ και πρέπει να πούμε ότι η ΔΕΗ μας βοήθησε σε αυτό και η προϊστάμενη τους  η Φιλιώ Περβανα. Κάναμε πολλούς διακανονισμούς σε ανθρώπους που είχαν το κοινωνικό τιμολόγιο και έπρεπε να συντηρήσουν ακόμα την παροχή της ΔΕΗ και το ρεύμα. Κάναμε πολλούς τέτοιους διακανονισμούς και επίσης είχαμε πάρα πολλές αιτήσεις για κοινωνικό τιμολόγιο και το φτιάξαμε στην υπηρεσία. Δηλαδή, η υπηρεσία τώρα δέχεται αιτήσεις ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να κάνουν κοινωνικό τιμολόγιο και δεν μπορούν να το κάνουν μέσω διαδικτύου, το κάνουμε εμείς. Έχουμε μια κοπέλα εκεί πέρα που βοηθάει σε αυτό το πράγμα. Οπότε οι αιτήσεις είναι πολλαπλές, τώρα δώδεκα ήταν αυτές που κάναμε για το κομμένο ρεύμα, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι γύρω στις εξήντα οι αιτήσεις που έρχονται στο δήμο για να γίνουν διακανονισμοί ή για ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Κ.Μ. Αυτό ήταν μια παροχή που μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε ή μπορεί καθ όλη την διάρκεια της χρόνια να έρθει κάποιος;
Ι.Γ. Εμάς μέχρι να μας πει η ΔΕΗ στοπ συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε να δεχόμαστε κάνουμε αιτήματα, συνεχίζουμε  να κάνουμε αιτήσεις και  συνεχίζουμε να βοηθάμε τον κόσμο.
Κ.Μ. Νομίζω ότι υπήρχαν περιπτώσεις που και εσείς ο ίδιος πήγατε προσωπικά στην ΔΕΗ  για κάποιους ανθρώπους να μεριμνήσετε.
Ι.Γ. Αυτά γίνονται μονό με προσωπική επαφή, με την κα. Περβανά, κάθε μεσημέρι τις αιτήσεις που δεχόμασταν τις έπαιρνα εγώ, και πήγαινα εγώ προσωπικά εκεί με την κα. Περβανα και λύναμε τα προβλήματα εκεί πέρα. Νομίζω ότι μονό έτσι μπορεί να λυθεί το θέμα. Γιατί ήταν πολύπλοκο έπρεπε να δούμε οι άνθρωποι που θέλουν να επανασυνδέσουν το ρεύμα να είναι καταρχήν γραμμένοι στα μητρώα της κοινωνικής υπηρεσίας. Έπρεπε να έχουν χαρτιά και όλα αυτά τα πηγαίναμε και προσωπικά, τα ελέγχαμε,  ώστε να  μπορέσουμε να κάνουμε την επανασύνδεση. Να μην έχουν και αυτοί  πρόβλημα.
Κ.Μ. Με τους σχολικούς φύλακες τι γίνετε; Υπάρχει κάποιος τρόπος να απορροφηθούν κάπου;
Ι.Γ. Επειδή είμαι και σαν ιδιότητα στην σχολική επιτροπή, είμαι σχολικός διαχειριστής της σχολικής επιτροπής. Ο σχολικοί φύλακες ήταν μεγάλο κεφάλαιο για τα σχολειά. Βοηθούσαν καταρχήν στην συντήρηση των σχολείων. Βοηθούσαν στα διαλλείματα τα παιδιά να μην βγαίνουν έξω  και γενικότερα ήταν μια παρουσία του σχολείου που μας βοηθούσε στο να ελέγχουν τα σχολεία. Ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει αν υπήρχε κανένα πρόβλημα και όλα αυτά. Δυστυχώς και το λέω, δυστυχώς γιατί εκείνη την χρονιά που οι σχολικοί φύλακες, έπρεπε να σταματήσουν την εργασία τους, είχαμε εντάξει  ένα πρόγραμμα από την σχολική επιτροπή. Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα για τα παιδιά του γυμνάσιου και δεν προχώρησε γιατί οι σχολικοί φύλακες έπρεπε να σταματήσουν την εργασία τους, δηλαδή δεν υπήρχε άνθρωπος να μας ανοίξει το σχολείο και να το κλείσει. Οπότε και το πρόγραμμα αυτό δεν πήγε καλά. Θέλω να πω ότι είναι σημαντική μονάδα οι σχολικοί φύλακες στα σχολεία. Δεν ξέρω τι θα γίνει γιατί τα πράγματα είναι ήξεις-αφίξεις . Άλλους λένε ότι θα τους πάνε σαν φύλακες αλλού, σε  άλλους λένε ότι θα τους πάνε στα Νοσοκομεία, από ότι ξέρω για τραυματιοφορείς και τέτοια και κάποιοι μένουν απέξω. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι στα σχολεία αυτό είναι το βασικό.  Νομίζω ότι είναι απαραίτητοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ανοίγουν και  κλείνουν το σχολείο. Είναι οι επόπτες του σχολείου. Οι καθηγητές κάνουν την δουλειά τους, αυτοί εποπτεύουν όλο το υπόλοιπο. Και νομίζω ότι η πολιτεία πρέπει να το ξανασκεφτεί και πρέπει να τους δώσει πίσω την δουλεία τους.
Κ.Μ. Σχετικά με τις καθαρίστριες και εδικά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακούστηκαν πολλά, κάποια στιγμή τους κάνατε ενημέρωση ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους, που βεβαία δεν έγκειται σε σας αλλά στο Ε.Ι.Ν εφόσον από εκεί πληρώνονται ακόμα, ωστόσο όμως υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό και τι θα γίνει με τις συμβάσεις από το καλοκαίρι και μετά;

Ι.Γ. Στις συμβάσεις των καθαριστριών υπήρχε πρόβλημα. Με την έννοια επειδή η χρηματοδότηση έρχεται από το Ε.Ι.Ν, ερχόταν συνήθως καθυστερημένη. Οι σχολικές επιτροπές παίρνουν χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολείων και ήμασταν αναγκασμένοι με αυτά τα χρήματα που μας έδιναν, να πληρώνουμε και τις καθαρίστριες των σχολείων. Με αποτέλεσμα πολλές φορές το ταμείο του σχολείου ενώ θα έπρεπε να έχει λεφτά για να πληρώσει το ρεύμα του, την γραφική του υλη και ότι άλλο χρειαζόταν δεν μπορούσε να έχει χρήματα για αυτά γιατί έπρεπε να πληρώσει τις γυναίκες που δούλευαν στην καθαριότητα μέχρι να πάρει τα χρήματα. Κάποια στιγμή είχαν πει ότι θα πάνε την καθαριότητα σε εργολάβο, ότι θα γίνει διαφορετικά, θα την σταματήσουν και όλα αυτά. Τελικά ήρθε η απόφαση ότι για φέτος και για του χρόνου το 2015 οι καθαρίστριες θα έχουν την σύμβαση και του χρόνου όπως είναι. Το πρόβλημα είναι πάλι με την χρηματοδότηση σήμερα που μιλάμε δεν έχουν υπογράφει οι συμβάσεις τους από το Ε.Ι.Ν και δεν έχει έρθει χρηματοδότηση. Δηλαδή εμείς δουλεύουμε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα με χρήματα της σχολικής επιτροπής που τα στερείτε η σχολική επιτροπή, που τα στερούνται τα σχολεία, που χρειάζεται να βάλουν πετρέλαιο, που χρειάζεται να πληρώσουμε το ρεύμα, το πετρέλαιο, όλα αυτά και δεν μας έχουν δώσει την προκαταβολή που έπρεπε να δεν έχουν δώσει ούτε καν το 30%. Οπότε όπως καταλαβαίνετε ήδη έχουν περάσει από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα  έξι μήνες η οποία η σχολική επιτροπή έχει δώσει αυτά τα χρήματα, τα οποία δεν είναι λίγα, περιττό να σας πω ότι είναι τον  μήνα περίπου δωδεκάμισι χιλιάδες . Δηλαδή έχουμε δώσει εβδομήντα χιλιάδες μέχρι στιγμής για να πληρωθούν οι καθαρίστριες και εμείς δεν έχουμε πάρει ούτε ένα φράγκο.
Κ.Μ. κ. Γκαράνη θα είστε εκ νέου υποψήφιος;
 Ι.Γ. Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος. Θα ήθελα να πω το έξης, ότι έχω πολύ καλή εμπειρία μέχρι στιγμής από τη επιλογή, πρώτον να είμαι στο ψηφοδέλτιο  του Γιώργου του Πετρίδη, δεύτερον με την ιδιότητα και σαν αντιδήμαρχος αλλά και στην σχολική επιτροπή και σε άλλες επιτροπές που χρειάστηκε να είμαι, η εμπειρία μου είναι θετική, θεωρώ ότι οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν την περιοχή , τον τόπο τους, τον δήμο τους και γενικότερα να ασχοληθούν με τα κοινά, δεν πρέπει να το σκέπτονται, θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες. Βέβαια η διαδικασία του ψήφου είναι πάρα πολύ δύσκολη, η αλήθεια είναι αυτή. Για να βοηθήσεις το τόπο πρέπει να λαμβάνεις μέρος σε αυτές τις διαδικασίες. Να προσπαθείς να είσαι συνεπείς με τον κόσμο και νομίζω ότι για όλους θα πηγαίνουν καλά. Θα είναι όλοι ευχαριστημένοι , δεν θα έχουμε προβλήματα, εντάξει τα προβλήματα υπάρχουν, υπήρχαν και στην προσωπική μας την ζωή υπάρχουν. Μα νομίζω όταν μπορείς να βοηθάς λίγο, έστω και έναν άνθρωπο από τους χιλίους που έρχονται, είναι σημαντικό.                                                                                                   
Κ.Μ. Τι στόχους έχετε εσείς προσωπικά και τι επιθυμείτε να κάνετε με την επανεκλογή σας;
Ι.Γ. Ο Προσωπικός στόχος τώρα αυτή την εποχή επειδή έχουμε εκλογές, είναι να εκλέγουμε, αυτό είναι το βασικό. Για αργότερα μετά την εκλογή δεν ξέρω, αυτό είναι και θέμα του Δήμαρχου, αν μας επιλέξει ξανά να είμαστε αντιδήμαρχοι, σε κάποια άλλη επιτροπή ή σε κάποιο άλλο νομικό πρόσωπο. Αλλά νομίζω αυτόν τον προσωπικό στόχο που έχουμε τώρα, είναι πρώτα να πάει καλά το πόστο που έχω αναλάβει, να είναι θετικό δηλαδή το πρόσημο και από εκεί και πέρα μετά να μπορέσω να εκλεγώ ξανά στον δήμο Κομοτηνής.
Κ.Μ. Πως βλέπετε την πολιτική συγκύρια στο υπάρχον πολίτικο περιβάλλον. Πιστευτέ ότι υπάρχουν δυνατότητες να κάνει κάποιος όσα θέλει, από όποιο πόστο και αν είναι;
Ι.Γ.  Έτσι όπως είναι το περιβάλλον σήμερα πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν, με την ίδια ευκολία που γίνονταν ποιο μπροστά, θέλει διπλασία προσπάθεια. Το θέμα νομίζω ότι αφορά τους ανθρώπους που ζητούν  κάτι, από τον δήμο ή από κάποιον άλλον πολιτικό, είναι ότι πρέπει να έχουν υπομονή σήμερα. Παλιά όταν ζητούσες κάτι ας πούμε από τον δήμο Κομοτηνής ή από έναν αντιδήμαρχο, μπορεί να γινόταν την επόμενη στιγμή. Τώρα όμως, οι διαδικασίες είναι αργές πλέον. Ένα αίτημα πρέπει να περάσει από δυο ,τρία γραφεία για να μπορέσει να ικανοποιηθεί. Έτσι νομίζω ότι αυτή την στιγμή με το περιβάλλον που υπάρχει ότι ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή. Μπορεί να ζητήσει κάτι αλλά να είναι αναγκασμένος να περιμένει για να γίνει. Νομίζω ότι όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει υπομονή, αν το θέλουμε την ίδια μέρα την ίδια ώρα νομίζω αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει, όχι.
Κ.Μ. Ποιοι λόγοι σας ωθούν να είστε εκ νέου υποψήφιος?.
Ι.Γ. Καταρχήν η διαδικασία αυτή. Αυτή την στιγμή μου αρέσει δηλαδή η συναλλαγή με τον κόσμο. Το να μπορείς να βοηθάς κάποιους, το να είσαι ο άνθρωπος που θα έρθουν γιατί ξέρουν ότι θα βρουν μια συμπάθεια μια βοήθεια και όλα αυτά.  Επίσης νομίζω ότι ο άμεσος λόγος είναι ότι μου αρέσει είναι κάτι που το θέλω, που νομίζω ότι μπορώ ακόμα να βοηθήσω, έχω ακόμα την δυνατότητα, έχω και τον χρόνο και νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό, που με ωθεί να συνεχίσω.
Κ.Μ.  Επειδή ήσασταν ήδη εκλεγμένος και μάλιστα αναλάβατε ένα πολύ νευραλγικό πόστο. Πιστευτέ ότι αυτό σας έφερε φθορά ή σας έκανε γνωστό σε περισσότερο κόσμο;


Ι.Γ. Φθορά. Σίγουρα όταν αναλαμβάνεις ένα πόστο και ιδιαίτερο τέτοιο πόστο, έχεις μια φθορά, δεν μπορείς  και να τους ικανοποιείς και όλους. Νομίζω όμως όσον αφορά το πρόσωπο μου, θεωρώ ότι έχω θετικό πρόσημο, σε όλη αυτήν την διαδικασία. Νομίζω ότι κρατήσαμε τους τόνους της υπηρεσίας, χαμηλούς. Δεν νομίζω ότι βρεθήκαμε ή χρησιμοποιήσαμε την υπηρεσία για να κάνουμε τα προσωπικά μας θέλω ή αυτά που εμείς ζητούσαμε. θεωρώ ότι το πρόσημο της υπηρεσίας και το δικό μου είναι θετικό.

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ