Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα στην Θράκη



«Να μην κάνουν σχέδια μακρινά οι «αετονύχηδες» και οι «σύγχρονοι μαυραγορίτες», που επιβουλεύονται τις τύχες της ΔΕΗ» ζήτησε  από την Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Θράκη, ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Κομοτηνής στη Βιομηχανική Περιοχή και μιλώντας ενώπιον των εργαζομένων δεσμεύτηκε ότι τις εθνικής στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως είναι η ΔΕΗ, «θα τις πάρουμε πίσω». Κατά την επίσκεψη στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης, κ.κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο επικεφαλής περιφερειακός σύμβουλος, κ. Τάκης Χαρίτου, ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης, κ. Σταμάτης Σακελλίων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, κ. Κώστας Μορφίδης, και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Απόστολος Κουτάβας, η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Ελένη Λαφτσή κ.α.


Αποσυνδέοντας την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, επικαλούμενος ότι αυτή δεν περιλαμβάνεται στα έως τώρα γνωστά τουλάχιστον συμφωνηθέντα, υποστήριξε ότι «στο μυαλό κάποιων αυτός ο σχεδιασμός υπήρχε πριν ξεκινήσει το μνημόνιο, είναι πυρήνας μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης για τη δόμηση της οικονομίας και υλοποιείται τώρα για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και με πρόσχημα το μνημόνιο». «Το σχέδιο λοιπόν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι καινούργιο», συνέχισε, «και το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η «μικρή ΔΕΗ» σε καμία μνημονιακή δέσμευση, τουλάχιστον σε αυτές που έχουμε δημοσίως δει και έχουν ψηφιστεί στη βουλή, φανερώνει ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι συμπεριφέρονται ως μνημονιακότεροι των μνημονιακών- η λεγόμενη πέμπτη φάλαγγα- οι οποίοι έχουν στόχο την αποδυνάμωση της χώρας, για να εξυπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα».
Χαρακτηρίζοντας εθνικό έγκλημα την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση, ξεκαθάρισε ότι «η ενεργειακή αυτάρκεια μιας χώρας είναι όρος επιβίωσης αλλά και εθνικής κυριαρχίας», επισημαίνοντας ότι «όπου είδαμε παρόμοια τέτοια πειράματα, οι κοινωνίες «βυθίστηκαν» σε αυτό που ονομάζεται ενεργειακή μιζέρια». «Στην Βρετανία της Θάτσερ, στα αποτυχημένα εκεί πειράματα, τα οποία καταργήθηκαν στην πορεία», εξήγησε, «πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρικό. Αυτές τις εικόνες τις βλέπαμε κάποτε και λέγαμε ότι είναι πολύ μακρινές. Συμβαίνουν και σήμερα όμως, που η ΔΕΗ είναι δημόσια και υπάρχει τιμολογιακή πολιτική. Φανταστείτε όταν αύριο θα έρθει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης, που μοναδικό σκοπό θα έχει να αυξάνει διαρκώς την κερδοφορία του, πόσα ελληνικά νοικοκυριά θα «βυθιστούν» στο σκοτάδι, πόσους ακόμα θα θρηνήσουμε τους χειμωνιάτικους μήνες από μαγκάλια και από αναθυμιάσεις, διότι δε θα έχουν ρεύμα για να ζεσταθούν. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον που αξίζει στις Έλληνίδες και τους Έλληνες».
Συνεχίζοντας «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης, επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου δεν έχουν αντίκρισμα στη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλ’ αντίθετα υπονομεύουν την προοπτική οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. «Η αλήθεια είναι ότι μας κορόιδεψαν όταν μας είπαν ότι ξεπουλάμε για να ξεχρεώσουμε», τόνισε. «Δεν ξεπουλάμε για να ξεχρεώσουμε», επισήμανε, «αλλά για να μπορούν κάποιοι «αετονύχηδες» να οικονομάνε πάνω στον πόνο, στην εξαθλίωση, στη φτώχεια, στην ενεργειακή μιζέρια των ελλήνων πολιτών». «Θα μπορούσε κανείς να τους παρομοιάσει με σύγχρονους μαυραγορίτες», συνέχισε, «και εμείς έχουμε εθνική υποχρέωση να τους αποτρέψουμε. Θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ενημερώσουμε τους «αετονύχηδες» επενδυτές, τους νέους «μαυραγορίτες» της σύγχρονης εποχής, να μην κάνουν σχέδια μακρινά. Το δημόσιο πλούτο, τις εθνικής στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις θα τις πάρουμε πίσω και θα τις αποδώσουμε στον ελληνικό λαό, γιατί εκεί ανήκουν».
Κλείνοντας την ομιλία στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Βιομηχανική Περιοχή, παραίνεσε το κοινό να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης, που ακολουθεί- μιας αναμέτρησης «ζωής και θανάτου» ιδίως για την Ελλάδα, ώστε να μην πάει χαμένη η ευκαιρία της ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής. «Αν δεν ανατραπούν τώρα, θα μείνουν για όσο περισσότερο μπορούν», σημείωσε, «και θα ψάξουν να βρουν μεθοδεύσεις, που ενδεχομένως θα θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και τον θεσμό των εκλογών στο τέλος της τετραετίας». «Τώρα λοιπόν έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία στα χέρια μας», συνέχισε, «ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Είναι ευκαιρία να καταγραφούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, που θα οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτικές εξελίξεις και θα στείλουν αυτούς που μας οδηγούν στην καταστροφή να πάνε στον αγύριστο, γιατί εκεί πρέπει να πάνε. Καμία νομιμοποίηση δεν έχει η τρόικα να διαφεντεύει τη ζωή μας, καμία νομιμοποίηση δεν έχουν οι «χασάπηδες» της τρόικας, αυτοί που μας κυβερνάνε, να ξεπουλάνε τον δημόσιο πλούτο και να βάζουν την κοινωνία στην κρεατομηχανή».
Στον Εχίνο της Ξάνθης, που ήταν ο επόμενος σταθμός του, μετά από την επίσκεψη στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και κατοίκους, στους οποίους μεταξύ άλλων γνωστοποίησε πως το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές θα περιλαμβάνει μειονοτικό υποψήφιο. Ως προς το περιφερειακό ψηφοδέλτιο, του οποίου ηγείται ο κ. Κώστας Μορφίδης, έγινε γνωστή η πρόθεση σε περίπτωση νίκης να οριστεί μειονοτικό στέλεχος σε θέση θεματικού αντιπεριφερειάρχη.