Σάββατο 24 Αυγούστου 2013
«Εκπαίδευση και μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη»
Μεγάλη προσέλευση κόσμου παρατηρήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η εταιρεία Πολιτισμού & Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας Θράκης με θέμα «Εκπαίδευση και Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη».
« Οι δραστηριότητες της εταιρείας ξεκινούν από το 1997»,ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας προσθέτοντας πως «με ευαισθητοποίηση κυρίως σε θέματα της Ομογένειας και των μειονοτήτων. Έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε όλα τα όμορα Βαλκανικά κράτη όπου υπάρχουν Ελληνικές Μειονότητες. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, ίσως μια αυτογνωσία μας βοηθήσει σε καλύτερες επιλογές για την επίλυση των προβλημάτων. Η στάση των πολιτών θα πρέπει να είναι στάση σκεπτόμενων πολιτών, δηλαδή οι πολίτες θα πρέπει να ερευνούν, να ελέγχουν, να διαβάζουν, να ακούνε, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν μια υπεύθυνη γνώμη και να μην είναι εύκολο να αποπροσανατολιστούν». «Ο αγώνας που δίνουν οι εκπαιδευτικοί είναι καθημερινός» σημείωσε και ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία τονίζοντας ότι «Το 1983/84 στα 5 γυμνάσια του ορεινού όγκου οι μαθητές ήταν 22,και σήμερα μόνο στη Γλαύκη είναι 140,στη Σμύνθη 154 πράγμα που δείχνει ότι βήμα- βήμα έγιναν αυτές οι αλλαγές, με σύνθημα για μία εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, δηλαδή μία συνεκπαίδευση. Σήμερα λειτουργούν δημοτικά σχολεία με 6000 περίπου μαθητές, 2 ιεροσπουδαστήρια, 2 μειονοτικά γυμνάσια-λύκεια, 5 δημόσια γυμνάσια ένα ενιαίο λύκειο με αμιγούς μουσουλμάνους μαθητές». «Με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης στις 24/7/1923 τα άρθρα 37-45 αφορούν την προστασία των μειονοτήτων στη Τουρκία και στην Ελλάδα και καθόρισαν το μοντέλο της μειονοτικής εκπαίδευσης. Η ΕΠΑΘ δημιουργήθηκε το 1968 με βασιλικό διάταγμα στα πρότυπα των παιδαγωγικών ακαδημιών της χώρας. Η μουσουλμανική μειονοτική κοινωνία είναι βαθύτατα συντηρητική ,η πρώτη κοπέλα που μπήκε στη ΕΠΑΘ ήταν το 1992,ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ η είσοδος γυναικών που θέλουν να έχουν δικαίωμα στις σπουδές» υπογράμμισε.
Στην εκδήλωση έγινε βράβευση του πρέσβη κ.Αλέξη Αλεξανδρή και του Δημήτρη Πολιτόπουλου ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης για την προφορά του στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.
Στην ομιλία του ο πρέσβης κ. Αλεξανδής ανέφερε ότι «Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω τους φίλους της Εταιρείας Πολιτισμού τους οποίους τους γνώρισα σε ένα ιστορικό συνέδριο ορόσημο όπου για πρώτη φορά οι Ρωμιοί της Πόλης έκαναν ένα συνέδριο όχι για να λένε τι έγιναν στο παρελθόν τόσο πολύ αλλά τι είναι το μέλλον τους κι εμένα αυτά που έχουν σχέση με το σήμερα και με το αύριο, αν και ιστορικός στην κατεύθυνση, με ενδιαφέρουν περισσότερο. Μέσα σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους που ήταν εκεί είχα την ευκαιρία να γνωριστώ και με εσάς, να εκτιμήσω το έργο σας, να δω πώς προσπαθείτε να καταλάβετε ορισμένα πράγματα που αφορούν την ταυτότητά μας, την κοινωνία μας και ευρύτερα τον ελληνισμό».
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πολιτόπουλος σημείωσε ότι «Κύριε πρόεδρε ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμητική αυτή διάκριση. Ευχαριστούμε και την πόλη της Κομοτηνής την οποία πλέον μετά από 15 χρόνια θεωρούμε δική μας πόλη, αφού μας φιλοξένησε τόσα χρόνια και μας έδωσε το δικαίωμα να παράγουμε σ’ αυτόν τον καταπληκτικό τόπο, στη Θράκη. Τα στρέμματα δεν είναι 2.500 είναι 5.500 στρέμματα περίπου φέτος στην περιοχή της Θράκης, Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη. Στις όμορφες πλαγιές του βουνού της οροσειράς της Ροδόπης φυτεύουμε εδώ και δύο χρόνια το τσάι του βουνού το Σιδερίτη προφανώς καλύπτοντας ανάγκες δικιάς μας παραγωγής αλλά αποτέλεσμα την πιθανή λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οικογένειες σ’ αυτό το βουνό με τα τόσα προβλήματα του καπνού».
«Δεν έχει σημασία τι γλώσσα μιλάει κανένας ή πόσες γλώσσες μιλάει κανένας, σημασία έχει τι λέει μ’ αυτές τις γλώσσες. Να φέρω ένα παράδειγμα του διάσημου Άγγλου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινς ο οποίος δεν μιλάει καμία γλώσσα γιατί είναι παραπληγικός, είναι μουγγός αλλά μέσα από τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή επικοινωνεί με όλους μας και μας είπε «μην κοιτάμε τα πόδια μας, ας κοιτάξουμε τ’ αστέρια» σημείωσε καταλήγοντας.