Σάββατο 24 Αυγούστου 2013
Νομική προσφυγή κατά της μετατροπής της σχολής σε κέντρο μεταναστών
Στην αναζήτηση νομικής οδού ώστε να προσβληθεί μέσω αυτής η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να μετατραπεί η σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής σε κέντρο κράτησης μεταναστών, αναλαμβάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος, όπως συμφώνησαν στη συνάντηση τους ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Κυμπαρίδης. Ο κ. Κυμπαρίδης μίλησε για το χρονικό μίας απόφασης προειλημμένης, αφού τα όσα περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν ήδη καταγραφεί πριν γίνει η εξέγερση στη σχολή της Κομοτηνής. Ενώ η πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης κα. Σταυρούλα Τζατζανά από την πλευρά των αστυνομικών δίνει την δική της διάσταση στο θέμα και μας εξηγεί πως φτάσαμε από το προσωρινό στο μόνιμο.
Ερωτηθείς ο κ. Κυμπαρίδης για το αν θα στραφούν νομικά κατά τις απόφασης τόνισε ότι «έχουμε πάρει την απόφαση να στραφούμε κατά των όποιων αποφάσεων έχουν εκδοθεί σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μη Νομίμων Μεταναστών στη χώρα» εδραζόμενοι στο γεγονός ότι σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως είναι η Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταβληθεί ο σκοπός για τον οποίο αυτό λειτουργεί» και πρόσθεσε εξηγώντας ότι «Δηλαδή ο σκοπός της ίδρυσης της Σχολής Αστυφυλάκων ήταν για την εκπαίδευση που αφορά τους εισαχθέντες από πανελλήνιες εξετάσεις σπουδαστές. Σήμερα όμως, με αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί, έχει μεταβληθεί ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε αυτή η Σχολή και ως εκ τούτου δεν συνάδουν με το σκοπό για τον οποίο αυτή διατηρείται σήμερα σε λειτουργία. Υπό την έννοια λοιπόν αυτή υπάρχει ένα θέμα νομιμότητας και συμβιβασμού θα έλεγα εννοιών όπως αυτό της φοίτησης αλλά και της κράτησης ανθρώπων εντός των ίδιων κτιριακών εγκαταστάσεων. Οι όποιες διατάξεις μέχρι σήμερα αφορούσαν τη φιλοξενία ή την κράτηση, αν θέλετε, ανθρώπων οι οποίοι δεν διαμένουν νόμιμα στη χώρα είχαν να κάνουν με ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο εντάσσονταν μέσα στα πλαίσια λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας». «Σε καμία λοιπόν περίπτωση και από τις ισχύουσες διατάξεις δεν προβλέπεται εντός κτιρίων τα οποία είναι προορισμένα για άλλες χρήσεις και μάλιστα για τη μέγιστη χρήση της φοίτησης δεν μπορεί να έχουμε αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά τείνουν στην καταστρατήγηση ή την αλλοίωση του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκαν εκπαιδευτήρια, εκπαιδευτικές σχολές όπως αυτή της Σχολής Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή».
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης για το αν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε κάτι ακλουθώντας την νομική οδό, καθώς ήδη υπάρχουν πολλές αποφάσεις που είναι αντισυνταγματικές και είδαμε να υλοποιούνται βάση και του μνημονίου, σημείωσε ότι «Νομίζω ότι όσο ισχύει στη χώρα μας η νομιμότητα, όσο ισχύει το Σύνταγμα και όσο ισχύουν οι νόμοι και οι διατάξεις των νόμων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το οποίο πραγματικά επιτάσσει η νομιμότητα. Έχετε δίκιο να λέτε ότι σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται δικαιώματα πολιτών ή έχουμε κάποιες παραβιάσεις του Συντάγματος, όμως όταν αυτές συμβαίνουν ο τρόπος για τον οποίο μπορεί τελικά να αποδειχθεί η μη τήρηση του Συντάγματος ή η μη συνταγματικότητά τους είναι η δικαστική οδός. Ένα λοιπόν δικαστήριο, όπως για παράδειγμα τα διοικητικά δικαστήρια εν προκειμένω, μπορούν να κρίνουν αν τελικώς οι διατάξεις οι οποίες ήρθαν σε ισχύ με νέους νόμους συμβαδίζουν με το Σύνταγμά μας ή όχι».
Αναφορικά με την πρώτη συνάντηση φορών ο κ. Κυμπαρίδης υποστήριξε ότι «στα πλαίσια μίας συνεργασίας με το Δήμο Κομοτηνής αποδέχθηκε από την πρώτη στιγμή, τότε όταν είχε πρωτοληφθεί η απόφαση για μεταφορά των μεταναστών στη Σχολή και είχαμε ήδη συναποφασίσει όλοι οι φορείς στις τότε συναντήσεις που είχαν γίνει ότι σε κατάλληλη χρονική στιγμή όταν θα υπάρχει και το νομικό υπόβαθρο θα μπορούμε να προσφύγουμε κατά των αποφάσεων αυτών».
Όσον αφορά τις κινήσεις των φορέων από εδώ και πέρα ο κ. Κυμπαρίδης σημείωσε ότι «Αυτό το οποίο έχουμε συναποφασίσει ότι αφού μελετήσουμε τις όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και είναι γραπτές γιατί απ’ ότι γνωρίζω η απόφαση μεταφοράς μεταναστών στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής δεν ήταν μια απόφαση η οποία περιείχε τον έγγραφο τύπο, δεν υπάρχει γραπτό κείμενο αποφάσεως του υπουργού η οποία να το ορίζει, ήταν προφορική, απ’ όσο πληροφορούμαι τουλάχιστον γιατί δεν έχω μπροστά μου κανένα κείμενο όσο κι αν έψαξα. Οι περαιτέρω κινήσεις, δεν ξέρω για το δήμο, ο Δικηγορικός Σύλλογος όμως αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι τις νομικές του υπηρεσίες και τους συναδέλφους οι οποίοι θα ασχοληθούν πάρα πολύ συστηματικά για να μπορέσει να γίνει η προσφυγή κατά των αποφάσεων που ήδη έχουν δημοσιευθεί απ’ όσο πληροφορούμαι και ξέρω και από τα Μέσα. Υπάρχει ένα φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης το οποίο αναφέρει την ίδρυση Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών που δεν διαμένουν νόμιμα στη χώρα».
Από την πλευρά της η πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης κα. Σταυρούλα Τζατζανά υπογράμμισε ότι «Είχαμε μία δυσάρεστη αλλά από την πλευρά μας αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένου ό,τι υποσχέσεις πήραμε από τον υπουργό μας για προσωρινότητα και ό,τι προθεσμίες είχαν ταχθεί συνεχώς παραβιαζόταν οπότε αυτό μας οδηγούσε σε υποψίες ότι ίσως τελικά το αρχικό σχέδιο ήταν για μόνιμη λειτουργία του Κέντρου Φύλαξης Παράνομων Μεταναστών στους συγκεκριμένους χώρους». «Το απευχόμασταν βέβαια και προσπαθούσαμε να επιδείξουμε καλή θέληση και δεχόμασταν τις δεσμεύσεις του υπουργού χωρίς βέβαια ούτε μία στιγμή να σταματάμε τον αγώνα για την απομάκρυνση των μεταναστών από το συγκεκριμένο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής» σημείωσε και πρόσθεσε «Διαπιστώσαμε λοιπόν και πάλι χωρίς προειδοποίηση, καμία επαφή με κανέναν από τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία ότι 21/11 υπογράφηκε απόφαση του Αρχηγού μας που ιδρύει Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών (ΥΦΕΚΑ) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε πέντε συγκεκριμένα και μέσα σ’ αυτές αναφέρεται και η ίδρυση τέτοιας υπηρεσίας στην Κομοτηνή η οποία έχει δημοσιευτεί στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 22/11 και προσδιορίζει την ίδρυση και συνεχή λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσία στην Κομοτηνή στα όρια του δήμου Κομοτηνής και υπαγόμενη αστυνομικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης» εξήγησε και πρόσθεσε ότι «Μπορεί στη συγκεκριμένη διαταγή να μην προσδιορίζεται ακριβώς ο χώρος αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αφού η εγκατάσταση έγινε και ξεπερνά σε όριο τους τέσσερις μήνες ότι αναφέρεται στους συγκεκριμένους χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη λειτουργία της Σχολής αλλά και για όσες αρνητικές συνέπειες πηγάζουν από τη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου χωρίς βασικές υποδομές είτε σε χώρους είτε σε αστυνομικό προσωπικό είτε σε υποδομές υγείας γιατί η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου στο δικό μας τόπο, με τις υπάρχουσες υποδομές από πλευράς υγείας με το νοσοκομείο Κομοτηνής να λειτουργεί υποστελεχωμένο αμφιβάλουμε για το αν θα μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης».
Ερωτηθείς για το αν αιφνιδιάστηκαν από αυτή την απόφαση του Υπουργού η κα. Τζατζανά τόνισε ότι «Δεν υπήρξε καμία δήλωση τέτοιας πρόθεσης, όλες οι δηλώσεις μιλούσαν για απόλυτου προσωρινού χαρακτήρα εγκατάσταση και δεν υπήρξε κανένας διάλογος ούτε με την τοπική κοινωνία ούτε με τους πολιτικούς ή αυτοδιοικητικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας ούτε με το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονται κατά κύριο λόγο στη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας, οπότε μας αιφνιδίασε, όχι μόνο εμάς όλους μας».
Σε αναμονή συνάντησης με τον Υπουργό
Σε ερώτηση μας για το αν επιθυμούν μια συνάντηση με τον Υπουργό η πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης ανέφερε ότι «Δεν έχουμε παραιτηθεί από τη διεκδίκηση μίας συνάντησης με τον κ. υπουργό η οποία είχε συναποφασιστεί σε σύσκεψη που είχαμε προκαλέσει και που συμμετείχαν οι βουλευτές, τα κόμματα και η αυτοδιοίκηση, παρουσία και του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Φωτόπουλου. Δεν έχουμε παραιτηθεί από αυτή τη διεκδίκηση. Απλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι ενώ αρχικά μας είχαν προσδιορίσει την προηγούμενη Πέμπτη ως ημέρα συνάντησης με άμεσο επόμενο προσδιορισμό της ώρας, αυτή αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη αλλά μέχρι στιγμής δεν μας έχουν οριστικοποιήσει αν τελικά όντως γίνει την Τρίτη και τι ώρα θα γίνει αυτό. Εμείς αναμένουμε και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί όντως αυτή η συνάντηση γιατί οφείλει ο υπουργός να πάρει τέτοιου είδους αποφάσεις, να δεχθεί τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και τους εκπροσώπους των αστυνομικών, σ’ αυτούς θα ανατεθεί η φύλαξη και ό,τι άλλο ανακύπτει όσον αφορά την επιβάρυνση της αστυνόμευσης της περιοχής».
Στην δικαιοσύνη στρέφονται και οι αστυνομικοί
Την νομική οδό αναμένεται να ακολουθήσουν και οι αστυνομικοί σύμφωνα με την κα. Τζατζανά που υπογράμμισε ότι « Ως Ένωση αποφασίσαμε ομόφωνα το Δ.Σ. να προσφύγουμε και στη δικαιοσύνη όσον αφορά τουλάχιστον τη δική μας πλευρά και στα πλαίσια της δικής μας αρμοδιότητας ως συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπούμε τους αστυνομικούς του τόπου, αφού γίνει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, να διερευνήσει πιθανή τέλεση του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής για τους συναδέλφους μας στη φύλαξη του συγκεκριμένου χώρου ο οποίος δεν πληροί ούτε μία από τις προδιαγραφές ασφαλείας τέτοιων χώρων που ορίζονται σε εγκύκλιο του αρχηγείου μας και σε συνάρτηση με την υπερβολικά λίγη δύναμη που διατίθεται στη φύλαξη αυτή. Είδαμε και στην πρόσφατη εξέγερση ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν και στον τραυματισμό των πέντε συναδέλφων μας. Όμως οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι ίδιες και χειρότερες ακόμη. Θεωρούμε ότι η απόφαση να εγκατασταθούν οι μετανάστες στο συγκεκριμένο χώρο εξέθεσε σε κίνδυνο ζωής τους συναδέλφους μας και αυταπόδεικτα επήλθε και το μοιραίο, ο τραυματισμός των συναδέλφων μας και αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πολύ φοβόμαστε -απευχόμαστε μεν- ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση με τον Υπουργό αν και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν ενημερωθεί όπως λένε ούτε για την ώρα, ούτε για το αν γίνει η συνάντηση τελικά.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ