Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Πήρε σάρκα και οστά η μονάδας υποστηριζόμενης διαβίωσης των ΑΜΕΑ



Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Θεμελιώθηκε η μονάδα σε κλίμα συγκίνησης
   Παρουσία πλήθος κόσμου, μελών, αλλά και απλών ανθρώπων που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τον σύλλογο «Άγιοι Θεόδωροι» και φυσικά των εμπνευστών αυτής της ιδέας έγινε η τελετή θεμελίωσης της  μονάδας υποστηριζόμενης διαβίωσης των ΑΜΕΑ. Παρών ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» και πλήθος κόσμου. 



   Οι εμπνευστές της ιδέας  που πλέον παίρνει σάρκα και οστά ήταν  η πρόεδρος του συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» κα. Νατάσα Λιβεριάδου και το μέλος του συλλόγου κα. Γεωργία Συμεωνίδου.
Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ είναι ένα θαύμα θέλησης ανθρώπων, που είτε βιώνουν το πρόβλημα να έχουν έναν ανάπηρο μέλος στο σπίτι, είτε ΑΝΘΡΩΠΩΝ με όλα τα γράμματα κεφαλαία, καθώς ενδιαφέρθηκαν για το μέλλον, την προοπτική, τη φροντίδα και την περίθαλψη αυτών των παιδιών. Τον περασμένο Νοέμβριο ήταν η φάση της αδειοδότησης από την Πολεοδομία και την πρόσκληση σε εκδήλωση ενδιαφέροντος στους Μηχανικούς, για την ανέγερση της Μονάδας.
   Υπενθυμίζεται ότι πριν από 3,5 χρόνια παραχωρήθηκε ένα οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στην Ε.Ο Κομοτηνής- Ιάσμου στο 6ο χλμ (δίπλα στο Βράχο Νούμερο 2). Πρόκειται για την κατασκευή μιας βασικής μονάδας 250 τμ με εστιατόριο, γυμναστήριο, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ιατρείο, σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση στην κατασκευή οκτώ οικίσκων των τεσσάρων δωματίων, με προϋπολογισμό περίπου 800.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα είναι ιδιωτική και θα αφορά παιδιά που θα έχουν περάσει από το Ειδικό Σχολείο και μόνο. «Αργότερα η μονάδα αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει βάσει προγράμματος, με τα επιδόματα των παιδιών, σε εθελοντική βάση και υπ' όψιν ότι και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει. 

  Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης τόνισε ότι «έχω παραστεί σε διάφορα εγκαίνια και ως δήμαρχος και νωρίτερα, αλλά σήμερα είναι η πρώτη φορά που συγκινούμε σε εγκαίνια. Συγκινήθηκα για δύο λόγους, πρώτον γιατί έβλεπα τα πρόσωπα αρκετών ανθρώπων απέναντι με πόση συγκίνηση οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει και το αντιλήφθηκαν σήμερα που το είδαν γιατί όπως και εγώ γιατί και οι ίδιοι όταν ξεκίνησε διαφαινόταν ως ουτοπία η σκέψη πέντε ανθρώπων να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια, δεν περιμέναμε ότι θα προχωρήσει». «Σήμερα είναι μια απόδειξη δύο πραγμάτων πείσματος και αγάπης, αυτό που είδαμε εδώ. Το πείσμα των ανθρώπων που το ξεκίνησαν και το συνεχίζουν και η αγάπη αυτών που το στηρίζουν. Βέβαια δεν είναι μόνο τα τσιμέντα και τα τούβλα, δεν είναι μόνο το κτήριο που θα ολοκληρωθεί, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία ακόμη είναι η λειτουργία της μονάδας αυτής, η οποία και αυτή πρέπει να βασιστεί στην αγάπη, διότι με γραφειοκρατικές υπηρεσίες ή με οποιοσδήποτε άλλους τρόπους κρατικής υποστήριξης τέτοιες προσπάθειες έχει αποδειχθεί ότι δεν προχωράνε» επισήμανε και πρόσθεσε ότι  «Αν δεν υπάρχει η αγάπη, η συνείδηση και η συμμετοχή αυτές οι προσπάθειες μένουν στα κτήρια. Είμαι όμως πολύ αισιόδοξος μετά από αυτό που είδα σήμερα, ότι αυτό το κτήριο και θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει».      
  Συγκινημένη η πρόεδρος του συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι κα. Νατάσα Λιβεριάδου  δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, μια ιστορική μέρα για τον σύλλογο Άγιοι Θεόδωροι, πραγματικά το όνειρο γίνεται πραγματικότητα». «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που μας τίμησε σήμερα και είναι εδώ, για να δει ότι όλα αυτά τα χρόνια που είναι δίπλα μας, συμπαραστάτης μας, οι Άγιοι Θεόδωροι» προσπάθησαν τα μέλη όλων των διοικητικών συμβουλίων που πέρασαν από τον σύλλογο για να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο και σήμερα η μονάδα υποστηριζόμενης διαβίωσης των ΑΜΕΑ ήδη έχει ξεκινήσει και έχει πάρει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της. Εδώ μένει η βοήθεια και η συμπαράσταση όλων για να μπορέσουμε να φτάσουμε στον τελικό μας σκοπό» υπογράμμισε.
   Ερωτηθείς για τον λόγο καθυστέρησης της θεμελίωσης καθώς το έργο πλέον έχει προχωρήσει αρκετά,  η κα. Λιβεριάδου σημείωσε ότι «ένας λόγος που καθυστερήσαμε την θεμελίωση του, επειδή ξεκινήσαμε το καλοκαίρι, μέσα στον Ιούλιο, γιατί θέλαμε όλοι οι άνθρωποι που μας στηρίζουν τόσα χρόνια να είναι κοντά μας και ο καιρός ήρθε και όπως βλέπεται ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».      
   Μιλώντας για την ιδέα το μέλος του συλλόγου και πρώην αντιπρόεδρος και εκπαιδευτικός του ειδικού σχολείου επί πολλά χρόνια, η εμπνεύστρια της ιδέας και πρωτεργάτρια των ιδρυτών του ειδικού σχολείου, η  κα. Γεωργία Συμεωνίδου  υποστήριξε ότι «η ιδέα ήταν πριν από 30 χρόνια, όταν κάποια στιγμή ψάχναμε λύση για να στεγάσουμε το σχολείο και ήρθε ένας άνθρωπος που ήταν σύμβουλος ειδικής αγωγής και είχε κάποια σχέδια για σχολεία που είχαν και οικοτροφείο μέσα, μια μονάδα, τότε πιάσαμε την ιδέα ότι έπρεπε εμείς σαν σύλλογος να πάρουμε την υπόθεση επάνω μας γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει από την εκπαίδευση κάτι τέτοιο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε κυριολεκτικά την ζωή ατόμων που θα μεγάλωναν και δεν θα είχαν πια φροντίδα από οικογενειακό περιβάλλον ή από ένα φιλικό περιβάλλον. Έχουν περάσει από τότε σχεδόν τριάντα χρόνια, είμαστε όλοι πολύ συγκινημένοι, χαρούμενοι, ότι βλέπετε ανήκει στον κόσμο, σε αυτούς που βλέπετε και σε κάποιους που λείπουν, να συνεχίσουν γιατί πραγματικά είναι κρίμα να μην τελειώσει». «Επειδή αυτό το διάστημα δεν μένω στην Κομοτηνή, καμαρώνω που το λέω ότι στην Κομοτηνή και στην Ροδόπη οι άνθρωποι πήραν πάνω τους σε τέτοιους καιρούς ένα τόσο μεγάλο έργο» τόνισε.    
   Ερωτηθείς πως θα προχωρήσει το έργο σημείωσε ότι «όλοι μαζί , σε αυτούς τους καιρούς που μας θέλουν χώρια και να μην κάνουμε τίποτα, όλοι μαζί. Μόνο έτσι. Ζω μια πάρα πολύ όμορφη στιγμή».



ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου