Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Οι νέες εξελίξεις στο θέμα του χρυσού στην συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ



   Η νομαρχιακή επιτροπή του  ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις νέες εξελίξεις στο θέμα της εξόρυξης χρυσού που θα συζητηθεί στο Περιφεριακό Συμβούλιο της Τετάρτης 3 Οκτώβρη. Η συνέντευξη δόθηκε  το πρωί της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου με την παρουσία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής κας Κατερίνα Ιγγλέση και του δημοτικού συμβούλου Αριστοτέλη κ. Κώστας Ευθυμίου.

   Ο περιφερειακός Τάκης Χαρίτου τόνισε ότι «αρνητική για την μελέτη είναι η γνωμοδότηση της επιτροπής του περιφερειακού συμβουλίου, επίσης οι δήμοι της περιοχής σε διαδοχικές συνεδριάσεις που έχουν αυτές τις μέρες έχουν απορριπτική θέση για την συγκριμένη μελέτη, όπως και για την προμελέτη το περιφερειακό συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα είχε ταχθεί αρνητικά για την συγκεκριμένη εξόρυξη, τα σημειώνω όλα αυτά γιατί σε οποιοδήποτε οργανωμένο κράτος δικαίου όταν η περιφερειακή αρχή που ουσιαστικά ασκεί διοίκηση, με βάση τον Καλλικράτη, όταν λοιπόν είναι αντίθετη, το να εμμένει η κεντρική κυβέρνηση μόνο στην Ελλάδα του μνημονίου θα μπορούσε κανείς να το διανοηθεί. Μόνο στη σημερινή Ελλάδα που τον πρώτο λόγο έχουν τα εγχώρια και ξένα μεγάλα συμφέροντα, θα ήταν σε θέση να ρθει ο αναπληρωτής υπουργός  ανάπτυξης ως ντίλερ αυτών των συμφερόντων και να ασκεί πιέσεις στην αυτοδιοίκηση και στην τοπική κοινωνία. Γιατί τι άλλο θα σημαίνουν οι δηλώσεις του ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι σε σχέση με τις επενδύσεις»,  δεν μίλησε καθόλου για αναπτυξιακά έργα, στοχεύουν μόνο σε έργα που θα υποβαθμίσουν και θα απαξιώσουν την περιοχή».
   «Τουλάχιστον για 15 χρόνια οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς μέσα από έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο με βάση τον ορθό λόγο, διάλογο, οργανωμένο λόγο που είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος επιστήμονες από όλες τις πλευρές απέρριψαν τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια» υποστήριξε και διευκρίνισε ότι «Το απέρριψαν όχι από φόβο αλλά γιατί η ειδυλλιακή και φανταστικά ωραία εικόνα που προσπαθούν να εμφανίσουν για την επένδυση οι εταιρείες ουσιαστικά δεν μπορεί να αποκρύψει δύο πράγματα, ότι εξόρυξη θα γίνει με βάση την μέθοδο της κυάνωσης, όπως γράφει και η μελέτη χιλιάδες τόνοι κυανίου θα χρησιμοποιηθούν πράγμα που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και για τους φυσικούς πόρους και για την υγεία στην περιοχή. Όπως δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι μετά την εξόρυξη θα αφήσουν στην περιοχή, μια πελώρια χαβούζα, σε μορφή πυραμίδας με τοξικά απόβλητα ως μια βόμβα στα στοιχεία και στους μηχανισμούς της φύσης 3,5 χιλιόμετρα από την Μεσημβρία, πάνω ακριβός από το Θρακικό πέλαγος. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν η φύση εκδικείται, εκδικείται ανελέητα και αυτό δεν μπορούν να το διασκεδάσουν με κανέναν τρόπο. Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι τέτοια ατυχήματα γίνονται σπάνια».   
    «Είναι φανερό ότι τέτοιου είδους εξορυκτικές διαδικασίες θα υποβαθμίσουν την παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή» δήλωσε και εξήγησε «γιατί είναι ευνόητο στον καθένα ότι η φήμη που θα συνοδεύει τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τα αλιεύματα της περιοχής. Όπως επίσης όλοι μπορούν να αναλογιστούν, σε μια περίοδο που εδώ στην περιφέρεια αρχίζει και ο τουρισμός εκτινάσσεται λόγω της γεωγραφικής θέσης και θα εκτιναχτεί ακόμη περισσότερο με το άνοιγμα του κάθετου άξονα, αντιλαμβάνεστε πόσοι ανταγωνιστικοί προορισμοί θα αξιοποιούν τέτοιου είδους φήμες. Οι απώλειες σε θέσεις εργασίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με όσες θα δώσουν, τις μερικές δεκάδες»        
    «Ήρθαμε εδώ στην Θράκη για να συμμετέχουμε στην διαβούλευση που θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης σχετικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξόρυξη στο Πέραμα» δήλωσε η κα. Ιγγλέση  που σημείωσε ότι «Εμείς στην Χαλκιδική δεν είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαβούλευση, δεν έγινε διαβούλευση στα δημοτικά συμβούλια, έγινε μόνο μια υποτιθέμενη διαβούλευση στο νομαρχιακό συμβούλιο, το οποίο ήταν στις τελευταίες μέρες της ύπαρξης του, ήταν λίγο πριν τις εκλογές και ενώ υπήρξαν και οι προσπάθειες να γίνει μια διαβούλευση στην περιοχή μας, τελικά το υπουργείο μας κορόιδεψε τρείς φορές και δεν ήρθε ποτέ, ενώ εμείς σαν κάτοικοι της περιοχής ήμασταν έτοιμη να συμμετέχουμε σε αυτό. Εσείς εδώ έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε μια τέτοια διαβούλευση και να εκφράσετε σαν κάτοικοι, σαν θεσμικοί φορείς, σαν κίνημα, τις αντιθέσεις σας σε αυτήν την καταστροφή, δεν την αναφέρω σαν επένδυση γιατί είναι καταστροφή».
 «Δεν μπορεί τέτοιου είδους καταστροφικές δραστηριότητες να αναφέρονται ως επενδύσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Δεν μπορεί δραστηριότητες που θα δώσουν εργασία για οχτώ χρόνια και θα καταστρέψουν μια περιοχή, τον υδροφόρο ορίζοντα της, τα δάση της, την οικονομική δραστηριότητα και οποιαδήποτε ανάπτυξη θα είχε αυτή η περιοχή για οχτώ χρόνια μνημονιακά μεροκάματα, γιατί θα είναι μνημονιακά. Και πόσοι θα είναι αυτοί; Έχουμε τεράστια εμπειρία στην Χαλκιδική για το πώς μπορεί πατώντας το πόδι της εκεί μια εταιρεία, που έχουμε την ίδια, πως συμπεριφέρεται από την στιγμή που θα πάρει τις άδειες και την έγκριση της μελέτης, συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε προτεκτοράτο. Στην Χαλκιδική έχει κλείσει την περιοχή, δεν επιτρέπει σε κανέναν να περάσει, ούτε να έχει κανείς πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή, δεν επιτρέπει να διέλθουμε καν από τον δασικό δρόμο, θα πρέπει να ελεγχθούμε, έχουν βάλει σεκιούριτι και συρματοπλέγματα. «αυτές τις καταστάσεις έχετε την δυνατότητα να τις αποφύγετε στην Θράκη, αντιδρώντας όλοι μαζί σαν κίνημα και έχετε την ευτυχία να έχετε μαζί σας τους θεσμικούς φορείς, πράγμα που εμείς στην Χαλκιδική δεν έχουμε».
   «Στην Χαλκιδική όχι μόνο δεν είναι αντίθετη η δημοτική αρχή αλλά είναι αυτή που την προκάλεσε» υποστήριξε  και συμπλήρωσε ότι «Στην Χαλκιδική δίνουμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα και αντιμετωπίζουμε και την κρατική βία, με δακρυγόνα, καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες. Έφτασαν στο σημείο χωρίς να τους προκαλέσει κανείς να μπουν στην πόλη της Ερισσού και να ρίξουν σε μικρά παιδιά και σε γέρους που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία εκείνη την μέρα και διαδήλωναν πολύ ειρηνικά, να τους ρίξουν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, αυτά ζούμε στην Χαλκιδική κάθε μέρα, αλλά δεν μας πτοούν, ούτε οι θέσεις των δημοτικών αρχών, αυτό που εμάς μας δένει είμαστε όλοι ενωμένοι χωρίς κομματικές διακρίσεις και οτιδήποτε άλλο και δίνουμε αυτόν τον αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε και πιστεύω ότι θα νικήσουμε».                
   Ο δημοτικός σύμβουλος Αριστοτέλη κ. Κώστας Ευθυμίου, από τους ελάχιστους που αντιδρούν στην επένδυση από τον Δήμο Αριστοτέλη, παρατήρησε ότι  «δεν μπορεί να θεωρείται επένδυση όταν πας να ξεκοιλιάσεις έναν τόπο και είναι οξύμωρο να διαβάζουμε στις μελέτες των εταιρειών, ότι θα πάρει 1,5 δισεκατομμύριο από εδώ, 15 δισεκατομμύρια από μας, τόσα δισεκατομμύρια από το Κιλκίς, δηλαδή ερχόμαστε να τους δώσουμε τον πλούτο που έχει η Ελλάδα, επένδυση θεωρείται να έρθει κάποιος να παράγει ένα προϊόν, αυτοί δεν θα πάρουν τίποτα, θα πάρουν ότι έχουμε και θα μας αφήσουν πίσω τα σκουπίδια και καμένη γη και θα φύγουν».

 «Επειδή ήμαστε λίγα βήματα μπροστά από σας σε αυτόν το τομέα έφερα μαζί μου τον χάρτη με το ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης που ανήκει και η Χαλκιδική και φαίνονται καθαρά τα σχέδια και οι προθέσεις αυτών που σχεδιάζουν το μέλλον μας» επισήμανε και ανέφερε ότι  «Η Χαλκιδική έχει τρία πόδια, στο ρυθμιστικό το τρίτο το κρύψανε, η περιοχή πριν το Άγιο Όρος λέγετε προ του Άθω περιοχή, μέσα στο ρυθμιστικό αυτή η ορολογία δεν αναφέρετε πουθενά. Ο δρόμος που περνάει από τον Σταυρό και καταλήγει στην Ουρανούπολη είναι δρόμος που τον έχουν χαρακτηρίσει τριτεύουσα σημασίας και είναι ο δρόμος που ενώνει την Εγνατία οδό με την περιοχή μας, είναι ο δρόμος που κατευθύνονται όσοι θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή, από Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Με μεγάλα γράμματα είναι άλλα χωρία και η Ερισσός δεν υπάρχει. Τέτοια μας περιμένουν, αυτά ετοιμάζουν για το μέλλον μας. Στα σχέδια τους δεν βλέπουμε να υπάρχει ούτε τουρισμός, ούτε τίποτα άλλο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου