Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργιακές κινητοποιήσεις δικαστών και εισαγγελέων στην Ελλάδα



    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα Δικαστές και Εισαγγελείς στην Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες επικείμενες μειώσεις των αποδοχών τους, παραλύοντας όλα τα δικαστήρια της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο χτες πραγματοποιήθηκαν πανδικαστικές συγκέντρωση σε όλα τα Εφετεία στην Ελλάδα. Οι δικαστές - πλην του Συμβουλίου της Επικρατείας - αποφάσισαν και πραγματοποιήσαν από χτες πανελλαδικές στάσεις εργασίας (10 π.μ. έως 3:30 μ.μ.) με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων, εκτός των επειγουσών. Παράλληλα με τους δικαστές αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι εισαγγελείς, οι οποίοι σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων αποφάσισαν και αυτοί διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (10 π.μ. έως 3 μ.μ.) από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.  







    Στο διάστημα αυτό δεν θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις. Επίσης δήλωσαν ότι σταματούν να εργάζονται στο σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ δήλωσαν ότι παύουν πλέον να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες όπως είναι η παρουσία τους σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, κλπ.
    Οι Εισαγγελείς θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, ζητώντας παράλληλα από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.
    «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα του νέου δικαστικού χρόνου της νέας δικαστικής περιόδου που αρχίζει με πολύ μεγάλα προβλήματα στον χώρο της δικαιοσύνης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πανδικαστική συγκέντρωση όλων των δικαστών της ΑΜΑΘ, εδώ στην Κομοτηνή την έδρα του εφετείου» σημείωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης που πρόσθεσε  «Με προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα τον ευαίσθητο χώρο των δικαστών, μετά την εξαγγελία των μειώσεων των μισθολογίων στην κατηγορία των μισθωτών που υπάγονται και οι δικαστικοί λειτουργοί, το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην καθυστέρηση των δικών».» Όλα τα πράγματα στην ζωή θα πρέπει να μπαίνουν σε μια αξιολόγηση, σε μια ζυγαριά» συνέστησε ο κ. Κυμπαρίδης και συνέχισε τονίζοντας ότι «έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μας να έχουμε μια σαφή άποψη για το τι θεωρείται τελικά  σοβαρό  και το πώς μπορεί να λειτουργήσει η δικαιοσύνη». «Σε αυτό το κομμάτι ο πρόεδρος της ολομέλειας ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει απόφαση ήδη του μισθοδικείου, η οποία καθιερώνει την ειδική μεταχείριση των δικαστών, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί που αποτελούν μια ξεχωριστή εξουσία από τις άλλες δύο που υφίστανται σε μια ευνοούμενη πολιτεία όπως είναι η δική μας. Πρέπει να έχουν αυτό το καθεστώς που έχουν και  οι άλλοι, οι βουλευτές αλλά και οι υπόλοιποι κρατικοί λειτουργοί» επισήμανε και εξήγησε «Με την έννοια αυτή όταν σε ένα κράτος απαξιώνεται η δικαιοσύνη και δεν υπάρχουν διέξοδοι σε ανθρώπους που παράγουν πολύ μεγάλο έργο και το γνωρίζουμε όλοι μας. Να σας θυμίσω ότι η επιταγή της Τρόικας ήταν η επιτάχυνση των δικών που αφορούσαν φορολογικές υποθέσεις, μια και το κομμάτι της δικαιοσύνης δούλευε και δουλεύει ακατάπαυστα, είναι ίσως ο μοναδικός πόλος από τον οποίο αντλεί το ελληνικό δημόσιο, χρήμα. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία όπου θα πρέπει ίσα – ίσα την δικαστική εξουσία να την προστατέψουμε, να μην την απαξιώσουμε και να μην απαγορεύσουμε ουσιαστικά στους έλληνες δικαστές να ασκούν το λειτούργημα τους»
    Αναφορικά με την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που πραγματοποιήθηκε από τις 13 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στα Χανιά, όπου παραβρέθηκε ο υπουργός δικαιοσύνης ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης ο κ. Κυμπαρίδης γνωστοποίησε ότι  «στην ομιλία του, ο υπουργός,  στην έναρξη της ολομέλειας ανέφερε δύο πράγματα, καταρχήν το ζήτημα της συνευθύνης όλων μας, σε αυτό περιλαμβάνει ο υπουργός τους δικηγόρους, τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους, προσδιορίζοντας ουσιαστικά την δική του θέση στα πράγματα, θα έλεγα ότι κράτησε αποστάσεις από την εξαγγελία των μέτρων που αφορούν τους έλληνες δικαστές αφενός και αφετέρου επισήμανε ότι εμείς ως νομικός κόσμος θα πρέπει να ολοκληρώσουν μέχρι τέλους του έτους το νομοθετικό έργο, γιατί υπάρχει προπαρασκευαστική επιτροπή η οποία επεξεργάζεται τις διατάξεις του κώδικα δικηγόρου, να εκσυγχρονίσουμε τον κώδικα μας και στα πλαίσια της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης αυτό που τόνισε ο υπουργός είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν και οι δομές που αφορούν τόσο την κατάθεση του δικογράφου αλλά και την πλήρη επάνδρωση όλων των δικαστηρίων της χώρας με έμψυχο δυναμικό το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που επιβάλλει ένα κράτος δικαίου». «Σε όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντικό και σε μια περίοδο όπου τα πράγματα δεν είναι καλά για κανέναν από τους πολίτες νομίζω ότι θα πρέπει να αξιολογήσει ο καθένας τις προτεραιότητες του και το κράτος σε αυτήν την περίπτωση αξιολογώντας το τι τελικά θέλει  στην έσχατη ύφεση που παρουσιάζετε με όλο και διαρκώς έντονες αυξητικές τάσεις να βάλει ένα φρένο σε αυτή τη μίζερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία και να μπορέσει να ορθώσει το ανάστημα της στα όποια θέλω τα οποία επιβάλλονται από παράγοντες εξωθεσμικούς όπως είναι η Τρόικα» κατέληξε.
    Ο κ. Γιώργος Ευστρατιάδης  μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εφετών και εισαγγελέων στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «Το Σάββατο έχουμε συνέλευση για να αποφασίσουμε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Το δικό μας θέμα είναι θεσμικό, δεν είναι αποδοχών, ήδη έχουμε υποστεί 30 με 40% μείωση αποδοχών, είμαστε από αυτούς που συμβάλανε περισσότερο από κάθε κοινωνική ομάδα εργαζομένων στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την στενωπό που βρίσκεται.  Αλλά τώρα παραβιάζετε το άρθρο 88 του συντάγματος, διότι πλέον ο δικαστικός λειτουργός δεν θα είναι σε θέση πλέον μετά από τέτοιες μειώσεις  να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις» ενώ θέλησε να θυμίσει ότι «ότι ο δικαστικός λειτουργός εργάζεται κατ’ οίκων, δηλαδή τις αποφάσεις τις συντάσσει στο σπίτι του, χρησιμοποιώντας δικά του πράγματα, όπως γραφική ύλη, υπολογιστές, εκτυπωτές, βιβλιογραφία, συγγράμματα, νομικά περιοδικά και πολλά άλλα, την οποία αυτή δαπάνη δεν μας καλύπτει το κράτος».
    «Τελευταία διοχετεύτηκαν ηθελημένα στον τύπο ανακρίβειες, ότι ο μέσος όρος των αποδοχών των δικαστικών είναι 65.000 ετησίως, αυτό δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα, δεν διευκρινίζουν αν είναι καθαρές ή μικτές για να σχηματίσει ο κόσμος την λανθασμένη εντύπωση ότι οι δικαστές αμείβονται πλουσιοπάροχα και ξεχνούν να πουν ότι οι αποδοχές του παρέδρου είναι 28.000 – 30.000 καθαρά, του πρωτοδίκη 40 με 45.000 καθαρά και οι υψηλά αμειβόμενοι δικαστικοί είναι ελάχιστοι, γι’αυτό και εμείς καταγγείλαμε αυτή την ανακρίβεια» υπογράμμισε ο κ. Ευστρατιάδης.  
   Όσον αφορά τον φόρτο εργασίας σημείωσε ότι «είναι πολύ μεγάλος και ειδικά στο εφετείο της Θράκης που υπάρχουν πάρα πολλές ποινικές υποθέσεις. Οι συνάδελφοι στα μεγάλα εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εκδικάζουν πολύπλοκες διαχειριστικές  υποθέσεις και υποθέσεις που κινδυνεύει και η ζωή τους».
   «Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα είμαστε ανεξάρτητοι και έτσι θα παραμείνουμε αλλά θέλουμε και το κράτος να τηρήσει το σύνταγμα και να σταματήσει η κοροϊδία του συντάγματος, να μας θεωρεί ισότιμους κρατικούς λειτουργούς.     
«Εγώ δίκασα Ιούλιο 3 μέρες στο μονομελές κακουργημάτων με 40 βαθμούς χωρίς κλιματισμό και κατεβαίνοντας από την έδρα αν δεν ήταν η γραμματέας θα έπεφτα κάτω, τώρα λειτουργεί ο κλιματισμό αλλά είναι δώρων άδωρον όταν περάσαμε όλο τον καύσωνα χωρίς κλιματισμό διότι δεν ενέκριναν ένα κονδύλι» υποστήριξε και συνέχισε αναφέροντας ότι «εδώ στην Θράκη έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις ποινικές υποθέσεις, παράλληλα έχουμε και πολύπλοκες πολιτικές υποθέσεις διαφόρων αντικειμένων, δίνουμε την ψυχή μας, το είναι μας και πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε παρά πάνω, ότι μπορούμε κάνουμε για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, ζητάμε από τους πολίτες να μας καταλάβουν γιατί έχουμε φτάσει σε έσχατο σημείο»       
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου