Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας



Βρήκαν δουλειά, αλλά δεν πληρώνονται

 Δυόμισι μήνες συμπληρώνουν πλέον οι εργαζόμενοι των 5μηνων, που προσλήφθηκαν μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στη Ροδόπη. Παρότι όμως οι αρχικές διαβεβαιώσεις κατά τη διαδικασία πρόσληψής τους προέβλεπαν την έναρξη των πληρωμών μετά από τον πρώτο ενάμισι μήνα, μέχρι σήμερα ουδείς έχει λάβει κάποια αποζημίωση για τις υπηρεσίες του, με πολλούς από τους εργαζομένους να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των πολλαπλών και ανελαστικών υποχρεώσεών τους.
    Ο εργαζόμενος στην κοινωφελή εργασία στον δήμο Ιάσμου κ. Βασίλης Παπαβασιλείου τόνισε ότι  «το πρόβλημα μας είναι ότι εργαζόμαστε και δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε». «Στην συνάντηση που είχαμε με τον επόπτη εργασίας μας είπε ότι η πληρωμή μας θα γίνει όταν αποταμιευθούν τα χρήματα από το κράτος, μας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι στον δήμο ούτε στον ίδιο τον φορέα που μας προσέλαβε» εξήγησε μετά την συνάντηση με τον επόπτη εργασίας. «Κάποια χρήματα έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια άλλα σε πολύ μικρό ποσοστό είναι από το κράτος. Δεν ξέρουμε τι γίνεται τώρα, εγώ πιστεύω ότι ίσως υπάρχουν χρήματα και ίσως έχουν αποταμιευθεί και ίσως να το κάνουν αυτό να απομυζούν τους τόκους, δεν ξέρω τι άλλο να σκεφτώ» υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι  «Εμείς ήδη εργαζόμαστε 2,5 μήνες και συγκεκριμένα στον δήμο Ιάσμου είμαστε γύρω στα 170 άτομα, αλλά από όσο γνωρίζω το ίδιο συμβαίνει και σε όλη την βόρεια Ελλάδα, όλοι όσοι είμαστε στο πρόγραμμα όλοι είμαστε απλήρωτοί». 



   «Σήμερα επισκεφτήκαμε τον κ. Παχούμη και τον επόπτη εργασίας, που μας συμπαραστάθηκαν αλλά μας δήλωσαν ότι δεν ξέρουν πότε θα καταθέσει το υπουργείο τα χρήματα. Από τον δήμο Κομοτηνής οι εργαζόμενοι στα 5μήνα επισκέφτηκαν σήμερα το γραφείο του υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη» τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου.  «Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχές Ιουλίου και εμείς πιστεύαμε ότι επειδή είναι χρήματα της Ε.Ε. ότι θα πληρωνόμαστε κάθε μήνα αλλά από ότι είδαμε και  μέσα στην σύμβαση γράφει ότι θα πληρωθούμε όποτε κατατεθούν και υπάρχουν χρήματα  θα μας βάλουν» δήλωσε ό ίδιος και πρόσθεσε ότι «Δεν πιστεύω εγώ να μην έχει στείλει χρήματα η Ευρώπη και  ενώ έχουν ξεκινήσει αυτά τα προγράμματα να μην υπάρχει κάποια χρηματοδότηση».
Η πρώτη αντίδραση στον Δήμο Κομοτηνής ήταν το πρωί της Δευτέρας, στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας, όπου απασχολείται το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, που προσέλαβε ο δήμος Κομοτηνής μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας. Δεκάδες εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας και άλλων ειδικοτήτων συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της πληρωμής τους και αρνήθηκαν να προσέλθουν στην εργασία τους.
Παρέμβαση Γιώργου Πετρίδη
Η κινητοποίηση προκάλεσε την παρέμβαση του δημάρχου Κομοτηνής, κ. Γιώργου Πετρίδη που επισκέφτηκε το χώρο και συζήτησε για το θέμα με τους εργαζομένους. Ο κ. Πετρίδης, διευκρινίζοντας ότι η αρμοδιότητα πληρωμής των εργαζομένων της Κοινωφελούς δεν ανήκει στο δήμο, γνωστοποίησε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν επανειλημμένες κρούσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής προς στο Υπουργείο, προκειμένου να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο ζήτημα. Σημειωτέον ότι παρόμοιες καθυστερήσεις παρουσιάζονται και σε γειτονικές περιοχές, που «τρέχει» το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και ενδεικτικά στην Καβάλα, παρότι άρχισε δυο μήνες νωρίτερα από τη Ροδόπη, οι εργαζόμενοι άρχισαν να πληρώνονται την τελευταία εβδομάδα. Επισημαίνεται επίσης πως παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις προς τους τελευταίους, στη σύμβαση που υπέγραψαν δεν προβλέπεται ρητά συγκεκριμένος χρόνος κάλυψης της μισθοδοσίας τους.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής της μισθοδοσίας
Χθες πάντως ορισμένοι από τους εργαζόμενους μεταπείστηκαν και επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους, κάτι που από σήμερα αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιποι. Από τις επαφές, που είχε μέχρι τώρα η δημοτική αρχή με το Υπουργείο, δεν έχει προκύψει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής της μισθοδοσίας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι από τη φύση της σύμβασης οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς δεν έχουν δικαίωμα να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις και να απέχουν από την εργασία τους.
Για μια ακόμα φορά το αφερέγγυο κράτος δείχνει το σκληρό του πρόσωπο προς κοινωνικές ομάδες, που απευθύνθηκαν σε αυτό ακριβώς γιατί βρίσκονταν σε οριακή κατάσταση.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου