Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσκεψη στην περιφέρεια για το πρόγραμμα που αφήνει απέξω 6000 καπνοπαραγωγούς



Από 6000 καπνοπαραγωγούς μόνο οι 150 μπήκαν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης λόγω των αυστηρών όρων

Μειωμένη στο 50%η φετινή παραγωγή βαμβακιού λόγω του πράσινου σκουληκιού
Και τον καπνό χτύπησε το πράσινο σκουλήκι 









Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη ΑΜΑΘ Άρη Γιαννακίδη και την παρουσία των βουλευτών Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και Συρίζα Αΐχάν Καραγιουσούφ, του πρόεδρο της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσείν αλλά και του πρόεδρου της  ένωσης επαγγελματιών αγροτών Ελλάδος κ. Κυριάκου Κρόκου έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας στην περιφέρεια. Επί τάπητος τέθηκε το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι που προέκυψε στις βαμβακοκαλλιέργειες και στους καπνοπαραγωγούς που δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης λόγω των αυστηρών και μη εφαρμόσιμων όρων που έχει.
   Ο πρόεδρος κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Ροδόπης Έβρου Εσάτ Χουσείν «σήμερα όμως συζητήσαμε για ένα πρόβλημα που έχουμε εδώ και τρία χρόνια, έχουμε κατέβει χιλιάδες φορές στην Αθήνα στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και δεν λύθηκε το πρόβλημα. Ήδη είχαμε ετοιμάσει υπόμνημα που το υπέγραψαν οι βουλευτές της Θράκης και ο περιφερειάρχης και πιέσαμε την περιφέρεια για να συναντηθούμε σήμερα και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα». «Αυτό αφορά το μέτρο 214 από την ολοκληρωμένη διαχείριση. Αυτό είναι πολύ αυστηρό και απαγορευτικό για τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής μας, είναι ένα πενταετές πρόγραμμα, στην περιοχή μας δεν βρίσκει εφαρμογή γιατί είναι μικρός ο κλήρος και δεν έχουν χωράφια για να μπούνε σε αυτό το πρόγραμμα και δεν μπορούν να νοικιάσουν» εξήγησε.  «Ενώ εμείς επικοινωνήσαμε πολλές φορές με το υπουργείο για το θέμα αυτό δεν μας άκουσε και το προκήρυξε στις 4 Απριλίου, με αυτά τα δεδομένα γι’αυτό πιέσαμε και εμείς την τοπική αυτοδιοίκηση που δηλώνει στο πλευρό μας να ζητήσουμε από κοινού τουλάχιστον το 56 άρθρο να αλλαχτεί» υπογράμμισε και εξήγησε  «Γιατί  από τους  6000 καπνοπαραγωγούς της περιοχής μας μπήκαν μόνο 150 άτομα. Σήμερα ετοιμάσαμε ένα υπόμνημα να το καταθέσουμε στο υπουργείο. Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι δεν θέλουμε να χάσουμε τα 4.50 ευρώ που δικαιούμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 
   Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αΐχάν Καραγιουσούφ στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «εμείς ως βουλευτές θα ασκήσουμε κάθε πίεση ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα και να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του προέδρου της κοινοπραξίας, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
    Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν από την πλευρά του τόνισε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφτήκαμε τον γραμματέα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και δεν μπόρεσαν οι καπνοπαραγωγοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα 2.14 γι’αυτό σήμερα συναντηθήκαμε και εδώ, κάναμε μια σημαντική σύσκεψη για να ενταχθούν 6000 καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης και 2000 καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης και 2000 του Έβρου για να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα». «Τώρα συνεχίζεται και το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, είχαμε γι’αυτό το θέμα μια επίσκεψη μαζί με τον περιφερειάρχη στον κ. Σαρρή. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και για τους καπνοπαραγωγούς και για τους βαμβακοπαραγωγούς» κατέληξε.
   Ο πρόεδρος της ομάδας καπνοπαραγωγών της Ξάνθης Μιχάλης Πασχαλίδης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο περιφερειάρχης είδε το πρόβλημα που υπάρχει με την ολοκληρωμένη διαχείριση και μας κάλεσε εδώ να συζητήσουμε και να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν». «Δεν μπορούν να ενταχθούν όλοι οι παραγωγοί μας στο πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης λόγω κάποιων όρων που έχει ο νόμος και χρειάζονται αλλαγές» δήλωσε για το πρόβλημα. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «το πράσινο σκουλήκι δεν επηρέασε μόνο την καλλιέργεια του βαμβακιού αλλά και του καπνού. Στην καλλιέργεια του καπνού για την ολοκληρωμένη διαχείριση, όταν συμμετέχει πρέπει να χρησιμοποιεί κάποια ειδικευμένα φάρμακα και δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για το σκουλήκι στον καπνό και άρα έχουμε άμεσο πρόβλημα».
    «Δεν υπάρχει παραγωγή καπνού στα ορεινά λόγω του ότι δεν ποτίστηκαν» σημείωσε το μέλος της ομάδας καπνοπαραγωγών Ξάνθης Χαφούζ Χαλήμ που σημείωσε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση γιατί δεν θα έχουν στρεμματική απόδοση».
    Για το πράσινο σκουλήκι ενημέρωσε την τοπική αυτοδιοίκηση ο γεωπόνος  και πρόεδρος ένωσης επαγγελματικών αγροτών Ελλάδος κ. Κυριάκος Κρόκος που συμμετείχε με μια ομάδα βαμβακοκαλλιεργητών στην σύσκεψη. «από τον Μάιο είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και γι’αυτό το αίτιο είναι σε εξέλιξη οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, στην συνέχεια προέκυψε πρόβλημα με τον καύσωνα που δημιούργησε καρπόπτωση στις βαμβακοφυτείες, αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί από τον ΕΛΓΑ ακόμη, αν και είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό, δεν ξέρουμε για ποίο λόγο δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας παρουσιάστηκε είναι το πράσινο σκουλήκι  και παρόλες τις προσπάθειες που κάναμε σαν παραγωγοί και τους τόνους χημικών που ρίξαμε στις φυτείες τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «Υπάρχουν φυτείες που δεν θα συλλεγούν και καθόλου γιατί δεν αξίζει τον κόπο να κάνει ένας παραγωγός τα έξοδα για να μπει η συλλεκτική μέσα».  Ερωτηθείς για την συνολική ζημία σημείωσε ότι «Η πτώση στην παραγωγή αν συνδυάσουμε όλα τα αίτια μπορεί να είναι και στο 50% συνολικά». «Οι παραλίμνιες και παραθαλάσσιες περιοχές έχουν μεγαλύτερη προσβολή από το πράσινο σκουλήκι» διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι «Εμείς ζητήσαμε να μπει σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων το πράσινο σκουλήκι, αν και γνωρίζουμε ότι είναι χρονοβόρο αλλά δεν έχουμε και άλλη λύση». Επισημάνε δε το γεγονός ότι «από την στιγμή που η πολιτεία μας απαγορεύει να χρησιμοποιήσουμε καινούργιες τεχνολογίες και ανθεκτικές ποικιλίες στο πράσινο σκουλήκι, θα έπρεπε να βρει και έναν τρόπο άμεσης αποζημίωσης μας και όχι με τέτοια προγράμματα που πολλές φορές κρατάνε και 2-3 χρόνια και δεν εγκρίνονται και από την  Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου