Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 9ης επετείου της απελευθέρωσης της Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρχών, της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και του Τιμητικού Στρατιωτικού Αγήματος, αλλά και της μαθητιώσας νεολαίας.

    Η επίσημη έπαρση της ιστορικής σημαίας της πόλης έγινε από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, στον χώρο μπροστά από το Ηρώο, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του πρωτοσύγκελου Μαρωνείας και Κομοτηνής , ενώ ακολούθησε στο χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων από σπουδαστές, μαθητές και δασκάλους.
   Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης στις δηλώσεις του τόνισε ότι «εκδηλώσεις όπως η σημερινή στην οποία αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα. Η ιδιαιτερότητα της δικής μας περίπτωσης είναι ότι όλοι οι αγώνες των ηρώων της πατρίδας μας για την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, αφορούσαν την δημιουργία ενός περιβάλλοντος γεωπολιτικού τέτοιου που να δώσει την δυνατότητα με έξυπνους και ικανούς χειρισμούς να ενσωματωθεί η Θράκη στον εθνικό κορμό, χωρίς πολλές απώλειες». «Ουσιαστικά πιστεύω, χωρίς να είμαι ιστορικός ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις καταγεγραμμένες όπου επήλθε μια τέτοια μεταβολή χωρίς άμεσες συγκυρίες απώλειας ζωής» σημείωσε και επισήμανε ότι «Παρολ’αυτα αυτό το τυπικό τελετουργικό είχε την ουσία του και την αληθινή  του σημασία του πάντα γιατί η ιστορική στιγμή δεν είναι μόνο αυτή που προσδιορίζει τα αποτελέσματα της ιστορίας γιατί υπάρχουν αυτοί που έχουν δουλέψει χρόνια και αιώνες πριν για να δημιουργηθεί το έδαφος που πατάει πάνω η ιστορική συγκυρία». «Θα πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό να γίνει και σήμερα, αυτοί οι οποίοι συζητάνε στην Αθήνα, που διαβουλύονται προκειμένου να ρυθμίσουν πολιτικές εκκρεμότητες, να στρέψουν πίσω λίγο το βλέμμα και να δούνε ποία είναι η ιστορική τους ευθύνη, που είναι να δώσουν χθες λύση σε αυτό που διατρέχει την πατρίδα μας αυτή τη στιγμή, διότι ο χρόνος τελειώνει, επομένος αυτό πρέπει να σκεφτούν, ότι ο χρόνος τελειώνει και τελειώνει για όλους μας».
Η ιστορική σημαία
Είναι η σημαία που φιλοτέχνησαν μέσα σε μια νύχτα οι κυρίες και δεσποινίδες της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, για να κυματίσει ως εθνικό σύμβολο στην πόλη, ύστερα από 550 χρόνια τουρκικής κατάκτησης, στην πρώτη απελευθέρωσή της, στις 14 Ιουλίου 1913. Η ημερομηνία αυτή έχει κεντηθεί με λευκή μετάξινη κλωστή πάνω στη σημαία, η οποία έμελλε από τότε να ακολουθήσει τις περιπέτειες των κατοίκων της Κομοτηνής. Προ της βουλγαρικής καθόδου που ακολούθησε, ο κρητικός λοχίας Γ. Παπαηλιάκης διασώζει την σημαία και την μεταφέρει στην Κρήτη, όπου θα παραμείνει κρυμμένη για επτά χρόνια και μόνο μετά την οριστική απελευθέρωση της 14ης Μαΐου 1920, θα αποσταλεί στον δήμαρχο Κομοτηνής, Απόστολο Σούζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου