Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Εκδήλωση από το Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής

   Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής πραγματοποίησε την όγδοη φετινή του εκδήλωση της σειράς «Μορφωτικές Συναντήσεις» που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το απόγευμα της Παρασκευής (18/5), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής. Ομιλήτριες της εκδήλωσης η φιλόλογος και μέλος του ΜΟΚ Ουρανία Λάμπρου κα η Θεολόγος και μέλος του ΜΟΚ Ελένη Μαργαρίτη, όπου παρουσίασαν την περιοδική έκθεση «Ο τελετουργικός άρτος και το γιορτινό ψωμί της Άνοιξης», καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πες Αλεύρι».

   Ο πρόεδρος του ΜΟΚ  π. Δημήτριος Βασιλειάδης, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι  «Όπως κάθε χρόνο ο ΜΟΚ συμμετέχει στον εορτασμό της διεθνούς ημέρας των μουσείων και η συμμετοχή γίνεται με αυτήν την εκδήλωση η οποία είναι και η όγδοη της σειράς «Μορφωτικές Συναντήσεις 2011-2012». Εκείνο που είναι ξεχωριστό στη φετινή μας συμμετοχή είναι ότι για πρώτη φορά παρουσιάζουμε κάτι που δημιούργησε το μουσείο μας, ως τώρα οι εκδηλώσεις ήταν ομιλίες διαπρεπών ομιλητών που έχουν σχέση με τα μουσεία, αλλά ήταν μία συνεισφορά τα τρίτων προσώπων στον εορτασμό του Ομίλου». «Φέτος για πρώτη φορά η εκδήλωση είναι προϊόν και δημιουργία του Ομίλου, διότι η περιοδική  έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πες Αλεύρι» είναι δημιουργία του Ομίλου μας» δήλωσε και υπογράμμισε ότι «Δημιουργία η οποία κατέστη δυνατό να γίνει εφαρμογή παλαιού προγραμματισμού και επιθυμίας του Ομίλου, χάρης στην προσφορά των κυριών Ελένης Μαργαρίτη και Ουρανίας Λάμπρου. Οι δύο κυρίες έχουν ενταχθεί πολύ δυναμικά στον όμιλό μας από τις αρχές του προηγουμένου χρόνου ως στελέχη του θεατρικού μας εργαστηρίου, αλλά και είχαν την ιδέα της οργανώσεως της περιοδικής εκθέσεως και του εκπαιδευτικού προγράμματος, όπου είχαν εξαιρετική επιτυχία και γι΄αυτό θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του ΔΣ του ΜΟΚ τις θερμές μου ευχαριστίες στις δύο κυρίες για την οργάνωση, αλλά και τη συμβολή της γραμματέως του ΜΟΚ κ. Σαρχοσίδου και τη βοήθεια που μας κατέβαλε ο εκπαιδευτικός κ. Βαρβούνης ο οποίος προέτρεψε δικούς του φοιτητές να έρθουν και να βοηθήσουν στην όλη οργάνωση του προγράμματος».
    Η φιλόλογος και μέλος του ΜΟΚ Ουρανία Λάμπρου, σημείωσε ότι «Το ενδιαφέρον που δήλωσε ο Όμιλος να συμμετέχει στη διεθνή ημέρα μουσείων, μας παρακίνησε, όπως και η ανάγκη σαν παιδαγωγοί και γονείς, να ζωντανέψουμε το μουσείου του ΜΟΚ». «Το μουσείο δεν είναι μία αποθήκη όπου συλλέγουμε και αφήνουμε να σκονιστούνε αντικείμενα από παλαιότερες χριστιανικές εποχές, αλλά είναι ένας ζωντανός χώρος που μας συνδέει με τις ρίζες μας, με τις παραδόσεις μας και με τις αξίες μας» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «Από την άλλη πλευρά βλέποντας παιδιά να μην έχουνε προσλαμβάνουσες παραστάσεις από το μακροχρόνιο πολιτισμό μας, που κρατάει τουλάχιστον για τον ελλαδικό χώρο πάνω από 5.000 χρόνια, όπως για παράδειγμα να παίρνουν έτοιμο το ψωμί από το μαγαζί και να μην γνωρίζουνε τη διαδικασία παρασκευή του. Επίσης λησμονήθηκαν πολλά παραδοσιακά έθιμα όπως το έθιμο με τους Λαζάρους που και στην ευρύτερη περιοχή του ελλαδικού χώρου έχει χρησιμοποιηθεί, είναι το ανθρωπόμορφο ψωμί που δίνουν στις Λαζαρίνες, το Σάββατο του Λαζάρου, ψάλλοντας τα κάλαντα της ημέρας. Αυτό λοιπόν το τελετουργικό ψωμί που έχει να κάνει και με το θάνατο και με την Ανάσταση ήταν το επίκεντρο για να ξεκινήσουμε με τα εαρινά ζυμώματα, από τη λαγάνα και τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, αλλά και να περάσουμε στο γιορτινό ψωμί που είναι το τσουρέκι». «Προσθέσαμε λοιπόν στο πρόγραμμά μας, για να μπορέσουνε τα παιδιά, εκτός από το ζύμωμα να ετοιμάσουνε και πασχαλινά αυγά με όλη τη συμβολική που έχουν για τη χριστιανική μας παράδοση αυτά» τόνισε και συμπλήρωσε καταλήγοντας «Ο στόχος μας λοιπόν ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν την ελληνική μας παράδοση, να τη συνδέσουνε με την πίστη, γιατί δεν είναι μία παράδοση φολκλόρ, δεν είναι ξεκομμένη από την καθημερινότητα από την αντίληψη και το Θείο. Το ψωμί είναι ένα από τα τρία βασικά στοιχεία του πολιτισμού και της ζωής των Ελλήνων, ο άρτος, ο οίνος και το λάδι».
   Το μέλος του ΜΟΚ και θεολόγος κα. Ελένη Μαργαρίτη αναφορικά με τον άρτο μέσα στην ορθόδοξη λατρεία ανέφερε ότι «Η δική μου συνεισφορά ως θεολόγος στο πρόγραμμα είναι στο να δούμε το σιτάρι και τον άρτο μέσα στην ορθόδοξη λατρεία και στην ορθόδοξη παράδοση μας. Οπότε μέσα από φωτογραφίες που ήταν διάσπαρτες στην έκθεση, τα παιδιά βλέπανε πως ο άρτος και το σιτάρι υπάρχουν μέσα ως λέξεις μέσα στην Παλαιά Διαθήκη όπου αναφέρονται πολλές φορές και σημαίνει κάτι και αυτό αφού το κατανοούσανε τα παιδιά περνάγαμε μετά στην Καινή Διαθήκη για να δούνε ότι ο άρτος είναι ο ίδιος ο Χριστός». «Μέσα στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται πολλές φορές οι λέξεις και τα παιδιά βλέπουνε τον άνθρωπο να διώχνεται από τον παράδεισο και να βγάζει το ψωμί του με πολύ ιδρώτα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι  «Ο άνθρωπος λοιπόν κοντά στον Θεό δεν αγωνιά για το ψωμί, αλλά όταν απομακρύνεται από τον Θεό με την αμαρτία έχει την αγωνία για να ιδρώσει και να κοπιάσει για να βγάλει το ψωμί του. Από εκεί και πέρα ο Θεός πάντοτε είναι κοντά στον άνθρωπο και τον ταΐζει όταν αυτός έχει ανάγκη. Βλέπουνε τα παιδιά ότι όταν ο λαός του Ισραήλ φεύγει από την Αίγυπτο ο Θεός ζητά από το λαό του Ισραήλ να κάνει ένα ψωμί άζυμο εκείνη την βραδιά της εξόδου, οπότε ο Ισραηλίτικος λαός έχει να φάει ένα άζυμο ψωμί εκείνη τη βραδιά και στο Πασχάλιο δείπνο του στήνει το άζυμο ψωμί. Στην έρημο όμως όταν ταλαιπωρείτε 40 ολόκληρα χρόνια ο λαός του Ισραήλ ο Θεός δεν τον ξεχνά και τον ταΐζει με το «μάννα» εξ ουρανού και κάθε φορά που ο λαός του Ισραήλ χρειάζεται ή έστω απομακρύνεται ο λαός, αλλά οι άνθρωποι του Θεού μένουν πιστοί σε Αυτόν, ο Θεός δεν τους εγκαταλείπει, όπως τον Προφήτη Ηλία τον τάισε ο Θεός στέλνοντας κοράκια και τον τάιζαν το ψωμί.  Και στην Καινή Διαθήκη το ψωμί βρίσκει την ολοκλήρωσή του γιατί ο άρτος είναι ο ίδιος ο Χριστός, που μας αφήνει τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου, που μας παραδίδει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, παίρνει το ψωμί, το ευλογεί, το μοιράζει στους μαθητές του και τους λέει ότι αυτό είναι το σώμα του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου