Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 92η επέτειος της απελευθέρωσης της Θράκης

    Την 92η επέτειο της ενσωμάτωσης της Θράκης στον ελλαδικό κορμό τίμησε την Παρασκευή ο Δήμος Κομοτηνής με Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση μαθητών από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και φοιτητών του ΔΠΘ, των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία όλων των τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός εξωτερικών, βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
   Για άλλη μια φορά τα νιάτα της Κομοτηνής απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στον εορτασμό της ημέρας, ενώ εντυπωσιακή ήταν όπως πάντα η συμμετοχή των τιμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τους νέους, τους συλλόγους, τα σώματα ασφαλείας και το στρατό που διέσχισαν τη Λεωφόρο Δημοκρατίας το πρωί της Δευτέρας.  

Το χρονικό της 14ης Μαΐου
Τα ξημερώματα της 14ης Μαΐου ο στρατοπεδευμένος στον Πολύανθο Ελληνικός στρατός παίρνει διαταγή να κινηθεί προς Ανατολάς και να καταλάβει την Κομοτηνή -έδρα του διασυμμαχικού κρατιδίου- και στη συνέχεια την υπόλοιπη Δυτ. Θράκη.
Ο Αντιστράτηγος Παμίκος Ζυμβρακάκης, αφού συνεννοήθηκε με τον στρατηγό Σαρπύ για την αποχώρηση των Γαλλικών στρατευμάτων, μπήκε επικεφαλής του απελεθερωτικού στρατού της Δυτ. Θράκης. Οι Ελληνίδες, τα κορίτσια της Κομοτηνής κρατώντας γαλανόλευκες σημαίες και λουλούδια στα χέρια, πρόσφεραν στον επικεφαλής της Μεραρχίας στρατηγό ανθοδέσμη και τον προσφώνησαν το «Καλώς ώρισες».
Ο επικεφαλής της Μεραρχίας στρατηγός Παμίκος Ζυμβρακάκης περιστοιχούμενος από το επιτελείο του, τον συνταγματάρχη Ψαρρά, τον ταγματάρχη Μπιτσάκη, τον λοχαγό Δαβάκη (τον ήρωα της Πίνδου και του Σαράντα) κ.ά. έφιπποι με στολισμένα τα άλογά τους κατευθύνονταν στην κεντρική πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο.
Εκεί θα γινόταν από το Γάλλο στρατηγό Σαρπύ η παράδοση της πόλης στα Ελληνικά στρατεύματα. Ο στρατηγός Σαρπύ περιστοιχούμενος από το επιτελείο, ως και από τους αντιπροσώπους του Θρακικού πληθυσμού, καμάρωσε την Ελληνική λεβεντιά που παρέλασε μπροστά του. Αφού χαιρετίστηκαν οι στρατηγοί, ο Σαρπύ παρέδωσε το Πρωτόκολλο παραδόσεως της πόλης.
Ύστερα από την τελετή της παράδοσης πήγαν όλοι στην εκκλησία της Παναγίας, όπου ψάλθηκε μεγάλη Δοξολογία για το ευτυχές γεγονός της απελευθέρωσης.
Ο στρατηγός και  Διοικητής του  4ου σώματος στρατού κ.  Αθανάσιος Τσέλιος ευχήθηκε  «Χρόνια πολλά» σε όλους τους Θρακίωτες και σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερη η σημερινή μέρα για την Κομοτηνή και τον Νομό Ροδόπης και γενικότερα για την Θράκη. Εκεί όπου οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι πιστεύουν στον θεό, τηρούν τους νόμους, γνωρίζουν την ιστορία τους, τιμούν τους νεκρούς ήρωες τους, η πατρίδα είναι γεμάτη ελπίδες».   
«χρόνια πολλά» ευχήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης που δήλωσε ότι«στην καρδιά της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης έχει νόημα να θυμόμαστε τους αγώνες που έκαναν οι πατεράδες μας για την ελευθερία και την δημοκρατία σε αυτό τον τόπο, να προβληματιζόμαστε, να ενώνουμε δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την έξοδο της Ελλάδας από την κηδεμονία και την εναρμόνιση της ελληνικής πολιτικής, στον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει στην Ελλάδα και στους έλληνες» και πρόσθεσε ότι «Ειδικά για την Θράκη πιστεύω ότι η κρίση αυτή πρέπει να είναι διδακτική και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας εποχής, όπου οι Θρακιώτες θα πρωταγωνιστήσουν κεντρικά και η Θράκη θα αποτελέσει ορμητήριο ανάκαμψης, ανάπτυξης και πραγματικά πρωταγωνιστικού ρόλου για ολόκληρο τον Ελληνισμό».      
   Ο βουλευτής Δράμας από τους «Ανεξάρτητους έλληνες»  κ. Νικόλαος Σμολοκτός βουλευτής Δράμας από τους «Ανεξάρτητους έλληνες» στις δηλώσεις του τόνισε ότι «είμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που ελευθέρωσαν αυτόν τον τόπο, σε μια πορεία χωρίς να υπολογίσουν οικονομικά κόστη αλλά και πολύ περισσότερο την οικογένεια τους, θυσιάστηκαν, ελευθέρωσαν τον τόπο αυτό και τον ενσωμάτωσαν στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «Σήμερα εμείς εκκαλούμεθα να απελευθερώσουμε την πατρίδα από τους οικονομικούς δολοφόνους το τέταρτο ράιχ και αυτούς που κάθε μέρα δολοφονούν την ψυχή μας και την πατρίδα μας,  τα όνειρα των παιδιών μας. Ένας λαός που ξεχνά την ιστορία του θα πρέπει σύντομα να την ξανά ζήσει» και κατέληξε με μια ευχή για τους Θρακιώτες «ψηλά το κεφάλι η πατρίδα δεν θα πεθάνει ποτέ».    
  Ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης  σημείωσε ότι «ιστορική μέρα σήμερα, γιορτάζει η πόλη μας, σήμερα είχαμε την σύμπτωση να έχουμε και την υποδοχή της φλόγας, η οποία συμβολίζει την ειρήνη και η απελευθέρωση της Κομοτηνής η ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό έγινε με ειρηνικό τρόπο, νομίζω ότι είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα όπου τα οριστικά σύνορα διαμορφώνονται με ειρηνικό τρόπο, με την πετυχημένη διπλωματία, με την βούληση του τοπικού πληθυσμού όπως εκφράστηκε τότε και αυτά πρέπει να θυμόμαστε» και ολοκληρώνοντας συμπλήρωσε ότι «στην σημερινή συγκυρία βέβαια όλα έχουν την αξία τους και το νόημα τους. Θα πρέπει να δείξουμε στην πατρίδα μας και όχι μόνο ότι είμαστε άξιοι να διαχειριστούμε την ελευθερία και αυτά για τα οποία έχουν αγωνιστεί οι πρόγονοι μας για μας.  Στο χέρι μας είναι και κυρίως στο χέρι αυτών που διαπραγματεύονται τα ζητήματα της χώρας μας στην Αθήνα να βρουν την λύση ώστε η πατρίδα μας να βγει από το σκοτεινό λούκι που κινείται αυτό το διάστημα».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου