Παρουσία πλήθους κόσμου, των μελών της ΈΝΩΣΙΣ και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το απόγευμα του Σαββάτου 7 Απριλίου εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο της λέσχης Κομοτηναίων. Εντυπωσιακά ήταν τα εγκαίνια που περιλάμβαναν πλούσιο θέαμα. Ένα δυνατό opening, που περιλάμβανε, χορό, μουσική τραγούδι και πολλά άλλα, συνδυάζοντας άψογα όλες τις μορφές τέχνης και δίνοντας στην λέσχη τον ρόλο που πρέπει να έχει.
Οι εργασίες για την αναστήλωση, αποκατάσταση και τον εξωραϊσμό του διατηρητέου κτιρίου ξεκίνησαν πέρσι και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο, με την περάτωση και του πρώτου ορόφου, που ακόμη δεν είναι έτοιμος.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από 4 νέους Κομοτηναίους επενδυτές, που ανέλαβαν την εκμετάλλευση του κυλικείου, ύστερα από σχετική προκήρυξη. Η επένδυση για την αποκατάσταση ενός από τα τρία συνολικά διατηρητέα κτίρια της πόλης, του ιστορικού κτιρίου της Λέσχης Κομοτηναίων «Η Ένωσις» σύμφωνα με τους επενδυτές φτάνει τα 500.000 ευρώ, παρότι είχε αρχικά προϋπολογιστεί σε 70.000. Οι εργασίες που εκτελέστηκαν τον τελευταίο χρόνο, έδωσαν στο κτίριο μια νέα ελκυστική όψη και την προοπτική να ξαναλειτουργήσει με νέες δυνατότητες, ως ένας πολυχώρος πολιτισμού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει κι ο χώρος του αναψυκτηρίου που δημιουργήθηκε στην πίσω αυλή του διατηρητέου.
Ο Πρόεδρος της Λέσχης Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης στις δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο, σημειώνοντας ότι μετά τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν «το κτίριο ανακτά την παλιά του αίγλη» και «ξαναμπαίνει στη ζωή της πόλης». Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στους Κομοτηναίους να επισκεφθούν το κτίριο και να στηρίξουν την προσπάθεια της νέας του λειτουργίας. Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους επενδυτές που όπως τόνισε «έκαναν ένα έργο που στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας δεν γινόταν να κάνει η αυτοδιοίκηση», ευχαρίστησε το Δ.Σ. της λέσχης Κομοτηναίων αλλά και όλους τους παραβρισκόμενους.
Ο ένας εκ των ιδιοκτητών κ. Κιτσούκης στις δηλώσεις του επισήμανε ότι «σήμερα παραδίδουμε στους συμπολίτες μας το τελικό αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου, να αναδείξουμε, να ανακαινίσουμε και να συντηρήσουμε ένα εξαιρετικής ιστορικότητας και ήθους κτίριο, μοναδικό για την περιοχή μας και ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης που μας έδειξε ο σύλλογος Κομοτηναίων η «Ένωσις», ο ιστορικός αυτός σύλλογος που υπάρχει από τον προηγούμενο αιώνα».
Ερωτηθείς ο κ. Κιτσούκης για την λειτουργία της λέσχης Κομοτηναίων υπογράμμισε ότι «στην τελική της μορφή φιλοδοξούμε να είναι ένας πολυχώρος που όλοι οι συνδημότες μας θα μπορούν να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους με τόσο πολιτιστικά όσο και χαρακτηριστικά ψυχαγωγίας. Δυστυχώς ένας κορυφαίος χώρος του πρώτου ορόφου, δεν ήμασταν σε θέση να τον παραδώσουμε ακόμα, ελπίζουμε τους επόμενους μήνες σύντομα να είναι έτοιμος, τότε θα έχουμε ολοκληρώσει όλο το έργο, με το ισόγειο, του πρώτου και δευτέρου ορόφου και με συμπλήρωμα το καλοκαιρινό, όπου θα διενεργούνται κάθε είδους εκδηλώσεις που έχουν να κάνουμε με τον πολιτισμό, τη ψυχαγωγία και την προαγωγή της τέχνης στην περιοχή μας».
Η ιστορία του κτιρίου της Λέσχης Κομοτηναίων και ο συμβολισμός της ονομασίας του συλλόγου της, «Η Ένωσις»
Το κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων «Η Ένωσις», ήταν το σημείο αναφοράς της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Κομοτηνής. Ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που μαρτυρά την ιστορία της πόλης. Ο σύλλογος «Ένωσις» αποτελεί τεκμήριο της ιστορίας της Κομοτηνής, που κατόρθωσε παρά τις όσες εχθρικές επιδρομές και κατακτήσεις, να επιζήσει έως και σήμερα. Η ιστορία του συλλόγου ξεκινά το 1885 όταν ιδρύθηκε με το όνομα «Ομόνοια». Ο πολιτιστικός χαρακτήρας και οι ευεργεσίες του είχαν ως στόχο τη συσπείρωση και την εξύψωση του φρονήματος και του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων της πόλης. Όταν κατά το 1908 άρχισαν οι πιέσεις για διείσδυση του βουλγαρικού στοιχείου στη Θράκη, ο σύλλογος μετατρέπεται σε πολιτική λέσχη με το όνομα «Ένωσις», λέξη φορτισμένη, με προσδοκία για την Ένωση με την Μητέρα Πατρίδα. Την περίοδο 1912-1919, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, η Κομοτηνή καθώς και όλη η Δυτική Θράκη, παραδίδεται στο βουλγαρικό ζυγό, οι κάτοικοι διώκονται, και ο σύλλογος διαλύεται. Το 1921 πραγματοποιείται η επανίδρυσή του με το ίδιο όνομα, «Ένωσις». ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου