Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΡΥΕΙ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ – ΕΒΡΟΥ

Το εμπόριο καπνού της Θράκης περνάει στα χέρια των παραγωγών
    Στην ίδρυση Εταιρίας προχωρά η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου, αξιοποιώντας το «νόμο Σκανδαλίδη», όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Ροδόπης κ. Εσάτ Χουσείν που επισήμανε ότι «αυτός ο νόμος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου. Οι 2.000 οικογένειες της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, θα ενωθούν υπό την Κοινοπραξία, εντός της Εταιρίας, που αναμένεται να ιδρυθεί έως τα τέλη του καλοκαιρού, προκειμένου να προωθούν συλλογικά το προϊόν που παράγουν». Ήδη η πρόταση εγκρίθηκε δύο φορές από τη γενική συνέλευση της Κοινοπραξίας και συμφωνούν όλοι οι μικροπαραγωγοί της Ροδόπης και του Έβρου, αφού αυτή η εξέλιξη εκτιμούν ότι θα αυξήσει την τιμή του προϊόντος. «Εμείς θέλουμε να ιδρύσουμε μια εταιρία, ανώνυμη, μαζί με την Κοινοπραξία για να αγοράσουμε και να πουλάμε καπνά, χωρίς κέρδος για εμάς. Θα την ιδρύσουμε και μετά θα αγοράζουμε τα καπνά από τα μέλη μας και θα μεταπωλούμε στις μεγάλες εταιρίες που εισάγουν από τη χώρα μας, αυτό θα δώσει μια ανάσα στους καπνοπαραγωγούς» δήλωσε ο κ. Χουσείν.
    Ο στόχος της Κοινοπραξίας είναι μαζικά να μπορούν να διαμορφώσουν τιμές που να εξυπηρετούν τη δική τους τσέπη, προς όφελος και της τοπικής οικονομίας. Αυτό μέχρι στιγμής ήταν αδύνατο, εφόσον όπως τόνισε ο κ. Χουσεΐν «οι μικροπαραγωγοί γίνονται συνήθως θύματα των εταιριών που αγοράζουν τον ιδρώτα τους για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό θέλουμε να ανατραπεί, αξιοποιώντας τη νέα νομοθεσία. Πέραν αυτού, η νομοθετική ρύθμιση, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μικροπαραγωγό να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, καθώς επιτρέπει την άδεια λειτουργίας εργαστηρίων για την παραγωγή και λιανική πώληση προϊόντων καπνού από τους καλλιεργητές. Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν  τη δική τους μονάδα, ώστε τον καπνό που παράγουν να τον κάνουν τσιγάρο, πούρο ή ψιλοκομμένο καπνό για στριφτό τσιγάρο και να τον πωλούν στον καταναλωτή.  Και αυτή η εξέλιξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ότι αφορά προσωπικά τους παραγωγούς της περιοχής μας, οι οποίοι αν θέλουν μπορούν να δραστηριοποιηθούν και σε αυτόν τον τομέα». 
   Πάντως, η τιμή του καπνού φέτος δε διαφοροποιήθηκε σημαντικά από αυτές των τελευταίων χρόνων. Η τιμή του μπασμά, ξεκινά από τα 3 και φτάνει έως τα 5 ευρώ το κιλό, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 4 ευρώ το κιλό. Με την ίδρυση όμως της Εταιρίας εκτιμάται θα αυξηθεί κατά 1 ευρώ τουλάχιστον. «Τώρα έχουμε τέσσερις εταιρίες που αγοράζουν καπνά στην Ελλάδα, εκείνοι όμως μόνοι τους κανονίζουν. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται, πως πουλούν, τι κάνουν.  Εμάς μας παίρνουν μέση τιμή 4 ευρώ, ενώ εάν ιδρύσουμε την Εταιρία, θα αγοράζουμε τα καπνά και θα τα πουλάμε με υψηλότερες τιμές.  Εγώ πιστεύω ότι το λιγότερο που θα κερδίσουμε είναι 1 ευρώ στο κιλό».  
   Μετά το πράσινο φώς της γενικής συνέλευσης, συντάσσεται το καταστατικό που θα διέπει τη λειτουργία της Εταιρίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εκλογές στην Κοινοπραξία και το νέο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της ίδρυσης έως τον Αύγουστο. Να σημειωθεί ότι η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Έβρου, έχει περίπου 6.000 μέλη, τα οποία παράγουν συνολικά περίπου στα έξι εκατομμύρια κιλά καπνού ετησίως. Η περιοχή μας παράγει αποκλειστικά μπασμά ανατολικού τύπου, που θεωρείται και ο καλύτερος τύπος παγκοσμίως. 
   Αναφορικά με τις διαδοχικές επαφές που έχει το Δ.Σ. της κοινοπραξίας με τοπικούς φορείς, ο κ. Χουσείν σημείωσε πως «Ήδη επισκεπτόμαστε τους δημάρχους και τους βουλευτές του νομού μας και όλοι δηλώνουν πως θα σταθούνε στο πλευρό μας, έχουμε ετοιμάσει και ένα υπόμνημα το όποιο ενημερώνει τους τοπικούς φορείς για την καλλιέργεια μας και αυτό που ζητάμε το οποίο είναι να ενταχθεί ο καπνός στον κατάλογο με τα αγροτικά προϊόντα και να επιδοτηθεί η καλλιέργεια με την παλιά μορφή, δηλαδή με την συνδεδεμένη ενίσχυση με 4,50 ευρώ το κιλό. Αν εφαρμοστεί αυτό τα οφέλη θα είναι τεράστια για την περιοχή μας αλλά και για όλη την Ελλάδα στην αλυσίδα της οικονομίας, απασχόληση- καπνοπαραγωγοί- καταστήματα, καθώς το προϊόν εξάγεται κατά 100%».
  Για την καταβολή του ΦΠΑ που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Έβρου ότι «Περιμένουμε αυτές τις ημέρες,  να ανοίξει η ιστοσελίδα του υπουργείου και να καταβληθούν τα χρήματα για το ΦΠΑ» 
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου