Ένωσαν τις δυνάμεις τους το κέντρο πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ορφέας» με την ένωση καταναλωτών με στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη των πολιτών που πλήττονται από την κρίση. Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα του προβληματισμού, που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών της Ένωσης Καταναλωτών, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με την ψυχολογική τους κατάπτωση, εξαιτίας ακριβώς της αφόρητης πίεσης, που τους προκαλεί η οικονομική τους στενότητα.
«Είναι πολύ μεγάλο το ψυχολογικό βάρος, που αισθάνεται ο καταναλωτής», δήλωσε η γραμματέας της ΕΝ.ΚΑ. Ροδόπης, κ. Στέλλα Στόικου που επισήμανε πως «όταν έρχεται στην Ένωση μας βλέπει και σαν αποκούμπι και πέρα από τα προβλήματα, που έχει με τις τράπεζες, θα μας ανοίξει την καρδιά του και θα αναφερθεί και σε πιο προσωπικά θέματα. Κάποια άτομα ιδίως έχουν φτάσει πια στο «χείλος του γκρεμού». Για το λόγο αυτό ως διοικητικό συμβούλιο κρίναμε ότι δεν είναι αρκετή πλέον η δική μας η βοήθεια, αλλά χρειαζόμαστε τους ειδικούς. Τόσο εμείς στην Ένωση Καταναλωτών, για να ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούμε, όσο και τα ίδια τα άτομα για να μην φτάσουν σε κάποια πράξη, που δεν έχει επιστροφή».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΕΝ. ΚΑ., κ. Κώστας Αραμπατζής, στην ψυχολογική πίεση, που ασκείται προς τους καταναλωτές, από τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρίες, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «Είναι πολύ μεγάλη η πίεση, που δέχονται αυτοί οι άνθρωποι από εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίες ενοχλούν σε ακατανόητες ώρες και με πάρα πολύ οξύ τρόπο. Και γι’ αυτό καταλήγουν να θέλουν έστω μια συζήτηση, να πουν σε κάποιον τον προβληματισμό τους». «Αυτό είναι ένα είδος ψυχολογικής βίας», συμπλήρωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Ορφέα», κ. Γκάρο Εσαγιάν, που εξέφρασε τη γνώμη ότι οι πιέσεις αυτές «είναι μεθοδευμένες ώστε να κάνουν τον καταναλωτή να φοβηθεί και να λυγίσει, βγάζοντας έξω τελείως την ανθρώπινη διάσταση».
Ο κ. Εσαγιάν εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι μέσα από τη συγκεκριμένη δράση θα μπορέσει το επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου Πρόληψης να προσφέρει μια στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους. «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ένα πλαίσιο υποστήριξης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «και να δεχθούμε ανθρώπους, οι οποίοι θα θέλανε καταρχάς να συζητήσουν, αποφεύγοντας οποιονδήποτε στιγματισμό». Αναφερόμενος στην ομάδα ή τις ομάδες, που θα δημιουργηθούν, ανάλογα με την ανταπόκριση που υπάρξει, εκτίμησε ότι η συζήτηση των προβλημάτων σε ομαδικό επίπεδο «μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, κάτι που για τα στελέχη του Κέντρου είναι προστατευτικό από ψυχολογικής πλευράς σε αυτές τις καταστάσεις. Θεωρούμε ότι το ομαδικό πλαίσιο είναι το καλύτερο σε αυτή τη συγκυρία», υπογράμμισε, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνονται και κατ’ ιδίαν συναντήσεις, εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν επιθυμεί να εκθέσει τα προβλήματά του σε ευρύτερο κύκλο.
Για δηλώσεις συμμετοχής στις ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μπορεί κανείς να καλέσει στο τηλέφωνο 25310 81750, τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου