Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΑΜΘ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Συνεδρίασε στην 6η για το 2012 τακτική του συνεδρίαση στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τα μέλη του Συμβουλίου απασχόλησε κυρίαρχα ,ως  προ ημερησίας διάταξης  θέμα, η πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τους Περιφερειάρχες της χώρας να υποδείξουν χώρους προσωρινής φιλοξενίας μη νόμιμων οικονομικών μεταναστών.

Στην συνεδρίαση εκλήθησαν και παρέστησαν Δήμαρχοι της Περιφέρειας μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Νέστου, Αβδήρων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Ιάσμου, Παρανεστίου, Παγγαίου, Σουφλίου, Αντιδήμαρχοι από τους Δήμους Αλεξανδρούπολης,  Μαρώνειας Σαπών και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Δράμας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Δράμας.
Από τις τοποθετήσεις όλων των Δημάρχων και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφωνήθηκαν  τα εξής:
Το  πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα σοβαρό διεθνές ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από μία σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών και πολιτικών που θα βασίζονται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της χώρας.
Όλοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ως εκφραστές της αγωνίας των τοπικών κοινωνιών αναγνώρισαν την ανάγκη αντιμετώπισης του μέσα από ένα σοβαρό και μακρόπνοο σχεδιασμό χωρίς αποσπασματικότητες, ανισομερή επιμερισμό ευθυνών, στη βάση σοβαρών  και εμπεριστατωμένων  μελετών και κυρίως χωρίς τελεσίγραφο όπως στην προκειμένη περίπτωση, που αντί να λύσουν το πρόβλημα θα το διογκώσουν επικίνδυνα.
Διαφώνησαν κάθετα και κατηγορηματικά με την τακτική του αρμόδιου Υπουργείου ενώ υπερτονίστηκε η συνεισφορά της Περιφέρειας στον εθνικό σχεδιασμό με τη λειτουργία των υφισταμένων και οριακώς λειτουργούντων δομών στον Έβρο και στη Ροδόπη. Ομόθυμα και ομόφωνα οι Δήμαρχοι και τα μέλη του οργάνου διατράνωσαν την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε σκέψη ίδρυσης άλλου Κέντρου στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη καλώντας την πολιτεία σε έναν σοβαρό διάλογο μακριά και πέρα από προεκλογικές σκοπιμότητες.
Στη Συνεδρίαση επίσης συζητήθηκε το αίτημα εργαζομένων της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας ΑΕ του πρώην Ομίλου Λαναρά που αφορά στην προσπάθεια να αποτραπεί η διαδικασία πλειστηριασμού μονάδων του ομίλου στις 4 Απριλίου, ενώ την συμπαράσταση του εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο και στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ που τέθηκαν βάσει νόμου σε εργασιακή εφεδρεία υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα – επιστολή τους.
Ακόμη τα μέλη του Συμβουλίου σε προ ημερησίας διάταξης θέμα που έθεσε η «Οικολογία Αλληλεγγύη» συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επένδυσης εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού μετά και την ένταξη της συγκεκριμένης επένδυσης στις διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης.
Συμφωνήθηκε ομόφωνα να υπάρξει σχετική επιστολή προς τα μέλη της διυπουργικής Επιτροπής στο πνεύμα των συλλογικών αποφάσεων και να υπάρξει πολιτική κινητικότητα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Επίσης συναποφάσισαν ομόφωνα να προτείνουν στο Υπουργείο Πολιτισμού την ανάδειξη των μεταλλείων της Κίρκης Έβρου ως «ιστορικού τόπου» προκειμένου αφενός να υπάρξει προστασία και αφετέρου ανάδειξή του.
Τα μέλη του Συλλογικού οργάνου ακόμη αποφάσισαν την τοποθέτηση εκκαθαριστών στις διαλυθείσες πρώην αμιγείς νομαρχιακές επιχειρήσεις των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μετά την πρόσφατη υπουργική απόφαση.
Επίσης  ενεκρίθη η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με θέμα: « Μακροπρόθεσμο  Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ με την ΕΕΤΑΑ», καθώς και η σύναψη Προγραμματικής Σύναψης της ΠΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την χρηματοδότηση του έργου: «Εκπόνηση Ερευνητικών Προγραμμάτων για την Βελτίωση της Αποδοτικότητας του Αγροτικού Τομέα, την Προσαρμογή Καλλιεργειών και Ζώων σε Ανώτερα Παραγωγικά Επίπεδα καθώς και την Αξιοποίηση Παραπροϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης».
Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο συναίνεσε για την ένταξη του έργου: «Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου» της Π.Ε. Έβρου στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προϋπολογισμού 8.456.250,00 ευρώ και γνωμοδότησε για μια σειρά Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν σε έργα ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης δήλωσε «δεν μπορεί να λέμε στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και στις τοπικές κοινωνίες με ένα ιδιότυπο τελεσίγραφο «απαντήστε μας σε τρείς μέρες αλλιώς θα αποφασίσουμε μόνοι μας». Το κύριο ζήτημα είναι ότι θα αποφασίσουν μόνοι τους όχι για να λύσουν ένα πρόβλημα, αλλά για να προσθέσουν επιπλέον προβλήματα στην περιφέρεια της πατρίδας μας, χωρίς να το λύσουν». Και αυτό γιατί όπως αιτιολόγησε «τα νούμερα είναι αμείλικτα. Οι 30.000 άνθρωποι που υπολογίζει το υπουργείο ότι θα φιλοξενηθούν μέσα σε αυτά τα κέντρα είναι ένα μικρό κλάσμα των εκατοντάδων χιλιάδων ίσως ανθρώπων, οι οποίοι περνάνε τον Έβρο λαθραία κάθε χρόνο». «Αν οι 12.000 άνθρωποι που υπολογίζουν ότι θα δουλέψουν από αυτήν την ιστορία και τα 200 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αυτού του εγχειρήματος σημείωσε και εξήγησε «δαπανηθούν για να δουλέψουν τόσος κόσμος στα σύνορα μας στον Έβρο και αν δαπανηθεί το ίδιο ποσό για υλικοτεχνική υποδομή, τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα, γιατί θα ανακόψουν σίγουρα το κύμα των εισροών των λαθρομεταναστών. Αυτό δεν μπορεί να το σκέφτηκε ο Πετρίδης σε πέντε λεπτά και να μην το σκέφτηκαν οι βουλευόμενη μέσα στα υπουργεία και οι γνωρίζοντες αυτών των θεμάτων».  Συνεχίζοντας ο κ. Πετρίδης να αναφέρετε στο μέτρο αυτό, τόνισε χαρακτηρίστηκα ότι «είναι ένα πρόχειρο στην καλύτερη περίπτωση μέτρο , χωρίς σχεδιασμό και ένα μέτρο ατελέσφορο που δημιουργεί προβλήματα και δεν λύνει. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός και δεν θα προχωρήσει όχι μόνο γιατί αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες αλλά γιατί και οι ίδιοι θα αντιληφθούν ότι αυτό το μέτρο δεν λύνει κανένα πρόβλημα».    
Ο δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτσής αφού καυτηρίασε τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκε για την απόφαση αυτή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτήν την ανασφάλεια και τον φόβο που αισθάνονται καθημερινά οι συμπατριώτες μας, ιδίως στην περιοχή του Έβρου, οφείλουμε εμείς να τα σεβαστούμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα με σοβαρότητα και ψυχραιμία, προσπαθώντας να βρούμε λύσεις για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, κι όχι αυτό που εισηγείται το υπουργείο». « Αυτό δεν είναι παρά μια ασπιρίνη» τόνισε και εξήγησε « που δεν μπορεί μόνο του να αποτελέσει φάρμακο για το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση σε επίπεδο όλης της κοινωνίας και από τους επίσημους φορείς της ελληνικής πολιτείας, της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τα κατάλληλα φάρμακα, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, ούτε καν Ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο. Πρέπει να συζητηθεί από μια καινούργια κυβέρνηση μετά από τις εκλογές που θα γίνουν, με ωριμότητα και ψυχραιμία και βάζοντας το θέμα στη σωστή του βάση, δηλαδή την διεθνή πολιτική αντιμετώπιση».  

   Από τον πολύπαθο δήμο του βορείου Έβρου ο δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς τόνισε πως «ο δήμος του δεν ήταν προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η πολιτεία δεν βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ότι είχαμε να δώσουμε από την πλευρά μας, το δώσαμε, αυτό το ημίμετρο το οποίο εξαγγέλθηκε από τον υπουργό προστασίας του πολίτη, έγινε καθαρά για προεκλογικούς λόγους και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι πάντες». «Θέλω να πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτής της ενέργειας θα είναι τελείως αρνητική για τους ιδίους που την αποφάσισαν και ότι οι δήμαρχοι όλοι, αλλά και η περιφέρεια σύσσωμη θα αντιδράσει καθοριστικά σε αυτού του είδους της προσπάθειες, που γίνονται από την κεντρική διοίκηση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Κανένας δεν θέλει επιπλέον κέντρα κράτησης στην περιοχή και δεν τον κάνουμε επειδή είμαστε ρατσιστές, ούτε το κάνουμε επειδή είμαστε εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προβλημάτων, που έχουν οι λαθρομετανάστες. Το κάνουμε γιατί πρέπει επιτέλους να καταλάβουν κάποιοι στο κέντρο ότι η περιοχή μας έχει δώσει ότι ήταν δυνατόν να δώσει γιαυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλα μέρη στην Ελλάδα και άλλες περιφέρειες και νομίζω ότι η κατανομή θα έπρεπε να γίνει ισόνομα» 
Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δράμα ανέδειξε από την περιφερειακή ενότητα Δράμας ο Α.  Πατακακης

Έχουμε τεράστιο πρόβλημα διαμήνυσε από την περιφερειακή ενότητα Δράμας ο κ. Αργύρης Πατακάκης που εξηγώντας δήλωσε ότι  «έχουμε από την Βουλγαρική πλευρά πάρα πολλά προβλήματα από την λάθρα είσοδο μεταναστών και στο επιδημιολογικό κέντρο γιατί έχει γεμίσει από ξεχασμένες ασθένειες από τους λαθρομετανάστες κάτι που δεν το έχουμε πάρει σοβαρά υπόψη μας και θα αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματα τα επόμενα χρόνια». «Είναι και επιεικώς απαράδεκτο να έχουμε 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες μέσα στον εθνικό κορμό και να αντιμετωπίζουμε τεράστια κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά προβλήματα και να μην έχουμε μια δυναμική η οποία πραγματικά θα δώσει λύση με την επαναπροώθηση όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι στοιβάζονται μέσα σε αποθήκες, ανθρώπινες ψυχές αλλά δημιουργούν και ανασφάλεια μέσα στην πατρίδα μας, σημείωσε. Εκφράζοντας την πεποίθηση του ο κ. Πατακάκης υπογράμμισε πως «πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα στην ανάπτυξη, μας έχουν πάρει όλες τις υπηρεσίες, γίνεται αποξήλωση όλων των υπηρεσιών οι οποίες είχαν μια άλλη διάσταση στη ανάπτυξη και στις υποδομές της περιφέρειας μας και νομίζω ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους λαθρομετανάστες ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα καθημερινά προβλήματα διογκώνονται και μέσα από τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού ηνωμένων εθνών, τα επόμενα δέκα χρόνια, περιμένουν από αυτές τις φτωχές χώρες, τις αναπτυγμένες χώρες να προωθηθούν πάνω από 200 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, 200 λαθρομετανάστες θα προωθηθούν στις βόρειες χώρες. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε, πως θα θωρακίσουμε τα σύνορα μας και όχι με προχειρότητα και ευχολόγια να αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα από τους λαθρομετανάστες».          
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου