Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Με μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης άρχισε ο προεκλογικός αγώνας του Γ. Πεταλωτή

Γ. Πεταλωτής: «Στη μάχη αυτή ήμουν, είμαι και θα είμαι μπροστά, δεν θα κρυφτώ»


   Με μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης άρχισε τον προεκλογικό του αγώνα ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Πεταλωτής, την Δευτέρα 23 Απριλίου. Στα όσα έγιναν στον Νομό Ροδόπης ή βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, παράλληλα μίλησε για το ΠΑΣΟΚ, την διακυβέρνηση μέχρι τώρα, τα λάθη αλλά και τις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν.

 «Καλούμαστε οι πολίτες να αποφασίσουμε για το δρόμο στον οποίο θέλουμε να βαδίσει η χώρα. Θα είναι ένας δρόμος δύσβατος μεν αλλά ωστόσο δρόμος χαρτογραφημένος» δήλωσε ο κ. Πεταλωτης που συνέχισε αναφέροντας ότι. Που υπερασπίζεται: τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας,το ευρώ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που αξιοποιεί τις θυσίες των πολιτών, ή θα είναι ένας δρόμος σε άγνωστα, αχαρτογράφητα νερά, που παραδίδει τη χώρα σε επικίνδυνη αστάθεια, τη βυθίζει στο λαϊκισμό.
Οι δήθεν εύκολες ή μαγικές ή γεμάτες τεράστιο ρίσκο λύσεις που ευαγγελίζονται σήμερα διάφοροι με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, δεν είναι με κανέναν τρόπο η απάντηση στα προβλήματα». 
  «Στη μάχη αυτή ήμουν, είμαι και θα είμαι μπροστά, δεν θα κρυφτώ.
Όπως δεν θα κρυφτεί κανείς υπεύθυνος πολίτης» υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής.  «Η λύση των σημερινών μας προβλημάτων» τόνισε και εξήγησε «η υπέρβαση της κρίσης δεν μπορεί να έρθει από την αναβίωση αυτού του ίδιου στρεβλού παρελθόντος που κατέστρεψε τη χώρα. Λύση δεν είναι η επιστροφή.  Χρέος μας προς τις επόμενες γενιές είναι να κοιτάμε μπροστά, να παραδώσουμε διαφορετική Ελλάδα, αυτοδύναμη Ελλάδα στα παιδιά μας. Οι πολίτες έχουν υποστεί θυσίες, συχνά άδικες θυσίες, την καρποφορία των οποίων οφείλουν οι ίδιοι - με την ψήφο τους - να περιφρουρήσουν. Πρέπει να τις μετατρέψουμε τις θυσίες αυτές σε θεμέλιο λίθο της προόδου και της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συλλογικής δράσης».
   «Ακούμε συχνά ότι “το μνημόνιο έφερε την ύφεση”» επισήμανε και διευκρίνισε ότι «Είναι μύθος και το λένε όσοι θέλουν να κρύψουν  τις δικές τους ευθύνες. Ύφεση υπήρχε στη χώρα από το 2008, (-0,2% το 2008 και -3,2% το 2009) 2 ολόκληρα χρόνια πριν τα μνημόνια. Γιατί κανείς, από αυτούς που γνώριζαν τότε, δεν τόλμησε να πει την αλήθεια, γιατί κανείς δεν είχε την πολιτική τόλμη να λάβει τότε τα απαραίτητα μέτρα; Γιατί οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής δεν έχουν ανοίξει ποτέ το στόμα τους; Που είναι - ακόμα και σήμερα - κρυμμένοι όλοι εκείνοι που όταν οι διεθνείς οργανισμοί τους έλεγαν να λάβουν μέτρα απαντούσαν “ας το για αργότερα”; Πως μπορεί κανείς από κείνους να μας εξηγήσει το γεγονός ότι σε 170 χρόνια Ελληνικού κράτους συσσωρεύτηκαν 200 δις χρέος και σε μόλις 6 χρόνια μαζεύτηκαν άλλα 120 δις; Πως μπορεί κανείς να ξεχάσει το πρωτοφανές φόρτωμα του δημόσιου ταμείου με δεκάδες χιλιάδες ρουσφέτια, μέχρι και λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2009»;
  «Μας πρόλαβαν οι καταστάσεις και οι αναπάντεχα σκληρές επιθέσεις των αγορών και μας αφαίρεσαν το βασικό εργαλείο του προγράμματος που επιθυμούσαμε. Δε ζητάμε άφεση και άλλοθι. Γενναία αυτοκριτική έκανε δημόσια ο Πρόεδρός μας άλλωστε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Ωστόσο με ειλικρίνεια προσπαθήσαμε και μοχθήσαμε να μείνει ο τόπος ζωντανός, να μπει σε μια νέα λογική οργάνωσης και λειτουργίας και να έχουμε νέες ευκαιρίες να ανακάμψουμε συντεταγμένα. Μόνοι. Αβοήθητοι».
«Σαφώς μετά το 2009 έγιναν λάθη, υπήρξαν αστοχίες και αρρυθμίες, υπήρχαν καθυστερήσεις και ατολμία. Γι’ αυτά αναλαμβάνουμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ, την ευθύνη και τα αναγνωρίζουμε. Συνέβησαν όμως και πράγματα πρωτοφανή για τον τόπο. Για πρώτη φορά χώρα μείωσε τόσο σύντομα τα ελλείμματά της Οδεύουμε, εντός του 2013, ίσως και μέχρι το τέλος του 2012, σε πλεονασματικό προϋπολογισμό. Ξέρουμε πια με σαφήνεια τι πληρώνουμε και που» εξήγησε.
«Για πρώτη φορά έγινε - και συνεχίζεται - μια τιτάνια προσπάθεια ελέγχου, περιορισμού των δαπανών, με πλήρη διαφάνεια σε άμυνα, υγεία, περίθαλψη.
Πότε άλλοτε έχουμε δει στη χώρα μας συλλήψεις για φοροδιαφυγή, δημεύσεις σκαφών (άνω των 1.500 σκαφών) και παράνομων περιουσιών εισπράξεις προστίμων άνω των 3 δις ετήσια; Πότε άλλοτε έγινε μια τόσο σοβαρή προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας;
Όλα αυτά δεν γίνονται επειδή τα λέει κάποιο μνημόνιο, γίνονται τώρα γιατί δεν έγιναν εδώ και πολλές δεκαετίες και όλα αυτά συντελούσαν στο να φτάσουμε κοντά στο κραχ. Και βέβαια να μην ξεχνούμε και την άνοδο των εξαγωγών και τη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου, που αποδεικνύουν πόσες δυνατότητες υπάρχουν ακόμα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας.Να μην ξεχνούμε ότι με σκληρή και μοναχική πολιτικά εργασία η Ελλάδα σήμερα και μέχρι το 2015 δανείζεται με επιτόκιο 2%, χαμηλότερο δηλαδή από αυτό της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Με αυτό το επιτόκιο εξοικονομούμε περίπου 6 δις το χρόνο από τόκους. Πρόκειται για πόρους που ελαφρύνουν τον πολίτη, που θα στραφούν στην ανάπτυξη. Που αν δεν τους είχαμε τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς χειρότερα» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.



«Η μάχη για να ανακτήσουμε όσα χάνουμε είναι μπροστά μας. Πρέπει όμως να είναι μια μάχη που θα δοθεί σε πεδίο ευρωπαϊκό, χαρτογραφημένο και σαφές» δήλωσε και συνέχισε «Με δουλειά, δημιουργία, μόρφωση, αξιοκρατία παραγωγή, εξωστρέφεια, προσφορά και συμμετοχή όλων μας, ιδιαίτερα των πλέον παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, που για πολλά χρόνια ασφυκτιούσαν μέσα σε ένα αντιπαραγωγικό κράτος και ένα ιδιωτικό τομέα που τρεφόταν από το Κράτος. Όχι με εύκολα αναθέματα, με διεθνή απομόνωση με τη λογική της “Ψωροκώσταινας” και της μιζέριας. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η Ελλάδα είναι όρθια και προχωράει μπροστά, τα ελλείμματα και η σπατάλη μειώνονται συνεχώς, η κρατική διόγκωση περιορίζεται, οι εξαγωγές αυξάνονται, οι αγρότες εξοφλούνται στην ώρα τους, τα κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν, η παιδεία αλλάζει με συναίνεση, η αυτοδιοίκηση μεταρρυθμίστηκε και γίνεται πιο λειτουργική, η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και θα την αλλάξουμε μαζί μακριά από τις μικροπολιτικές μας ανάγκες».
   Όσον αφορά τον Νομό Ροδόπης ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «Η Ροδόπη βίωσε επίσης τα λάθη και τις αλόγιστες πρακτικές του παρελθόντος. Η κρίση αποκάλυψε - εν μία νυκτί - όλα τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα του νομού μας, τόσο στο πεδίο των επιχειρήσεων, όσο και σε αυτό των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και του κάθε νοικοκυριού. Πολιτεύτηκα με ρεαλισμό, εντός της δύσκολης και ρευστής κατάστασης της χώρας, με συναινετικό πνεύμα, μιλώντας με τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της αλήθειας, χωρίς να στρογγυλοποιώ, χωρίς να ονειροβατώ, χωρίς να εγκλωβιστώ σε φαύλες πρακτικές του παρελθόντος, που τελικά μόνο πληγές έφεραν στον τόπο μας». 
«Σε αυτό το στενό πλαίσιο δράσης, με τη δύναμη που εσείς μου δώσατε, καταφέραμε αρκετά» σημείωσε ο κ.Πεταλωτής και ανέφερε:

ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2012 – ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΕΤΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙ 3 ΕΤΗ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΕΣΠΑ – ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 100 εκ. ΕΥΡΩ,  ΟΠΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

  • η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Λυκείου Κομοτηνής 1,6 εκ
  • νέο Δημοτικό Σχολείο και προσθήκη 6 αιθουσών στο Γυμνάσιο Λύκειο του Ιάσμου 3 εκ
  • έργα ύδρευσης, αποχέτευσης  της ΔΕΥΑΚ 20 εκ ευρώ
  • ο δακτύλιος ποδηλατοδρόμων  2,7 εκ.,
  • επέκταση ΧΥΤΑ Κομοτηνής 6,7 εκ.
  • αναβάθμιση Πνευματικού Κέντρου Μαρώνειας 1,3 εκ.
  • προχωρά και αναπτύσσεται το πρόγραμμα οδικών παρεμβάσεων (κυρίως στον ορεινό όγκο) ύψους πολλών εκ ευρώ
  • σύνδεση ΒΙΠΕ – Εγνατίας  5,5 εκ. υπό άμεση ένταξη
  • νέα πτέρυγα Γηροκομείου Κομοτηνής 3,3 εκ. υπό άμεση ένταξη
-Εγκρίνεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κομοτηνής
-Με ειδική παρέμβαση εξασφαλίζονται 3,5 εκ € για το παγωμένο Φράγμα Ιασίου και ακυρώνεται ο κίνδυνος επιστροφής στην Ε.Ε. των 17 εκ. ευρώ σαν ποινή για το πάγωμα την προ του 2009 περίοδο – Το έργο επανεκκινεί με νέα χρηματοδότηση 4 εκ ευρώ
-Με ειδική παρέμβαση εξασφαλίζονται τα οφειλόμενα 800.000 € για να μην ακυρωθεί η μετεγκατάσταση των αθιγγάνων της αστικής πληγής του Αλάν Κογιού, το έργο εντάσσεται σε ειδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα και αποκτά νέα δυναμική.
ιδικό πρόγραμμα ανάπλασης του κάμπινγκ Φαναρίου ύψους 2,5 εκ ευρώ

-ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΑ ΑΤΕΛΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΧΡΗΣΗ
-Το «Καλάθι της Περιφέρειας» - «Καλάθι τοπικών προϊόντων»  μια συστηματική προσπάθεια προβολής και αποτελεσματικού μάρκετινγκ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων
-Ιδρύεται και λειτουργεί Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΕ στην Κομοτηνή
-Ιδρύεται και λειτουργεί μονάδα ΟΚΑΝΑ στην Κομοτηνή
-Ιδρύεται Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας και Ξενώνας Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους στην Κομοτηνή
-Ιδρύεται και λειτουργεί Περιφερειακή Στρατολογική Υπηρεσία στην Κομοτηνή
-Αποφασίζεται η ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών στην Κομοτηνή
-Αποκαθίσταται και εγκαινιάζεται  το αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια
 -Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής
-Ίδρυση της Περιφερειακής Εταιρείας για το Φυσικό Αέριο στην Κομοτηνή (ΕΠΑ),  η Ροδόπη από τις πρώτες περιοχές της χώρας που θα έχει φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
-Αναβαθμίζεται η «ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΑΚΗ»
-Διασφαλίστηκε το επίδομα παραμεθορίου για τη Ροδόπη
-νέα περιπολικά για την ΕΛΑΣ, θερινή αστυνόμευση της παραλίας , επιτυχημένη λειτουργία της ομάδας ΔΙΑΣ
- Μείωση των μισθωμάτων για δημόσιες υπηρεσίες
-Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ξεκίνησε από τη Ροδόπη
-Πληρωμές του επιδόματος 12% επί του λειτουργικού κόστους για τις επιχειρήσεις της Ροδόπης μέσω του ΟΑΕΔ για τα έτη 2008 και 2009
-Ευεργετικές αποφάσεις της Πολιτείας ειδικά το επιχειρείν της Ροδόπης (εγγυήσεις δανείων των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ, έγκριση δυνατότητας επέκτασης στα προϊόντα κάποιων επιχειρήσεων  που τεχνητά απαγορευόταν στο παρελθόν κτλ.)
-Πλήθος υπηρεσιών παραμένει στην περιφέρεια της Ροδόπης κατ΄ εξαίρεση σε σχέση με τη γενικότερη πολιτική καταργήσεων και συγχωνεύσεων που επικρατεί σε όλη τη χώρα
-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΑΣ Ροδόπης και εξόφληση των μη καταβληθέντων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους
-Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας εξασφαλίζει στον Δήμο Μαρώνειας χρηματοδότηση και σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του εκκρεμούς βιολογικού καθαρισμού των εργατικών κατοικιών
   Ερωτηθείς για τα λουκέτα των καταστημάτων στον Νομό Ροδόπης και την ανεργία, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι «τα λουκέτα των καταστημάτων, η συνεχείς επιδείνωση της κατάστασης στην βιομηχανική περιοχή και η ανεργία, δεν είναι προϊόν ενός μνημονίου, η μιας κακής πολιτικής, είναι προϊόν, μιας κρίσης, που το πολιτικό σύστημα δυστυχώς τόσα χρόνια δεν άφησε να δημιουργηθούν, εκείνα τα αντισώματα και εκείνα τα υπερασπιστικά αναχώματα ώστε να υπάρχει πρόβλεψη, να υπάρχει γνώση για να μπορούμε να προετοιμάσουμε και τους επιχειρηματίες αλλά και τους επαγγελματίες στο τι έρχεται» και συνέχισε «οι επαγγελματίες πριν το 2009 λειτουργούσαν με επιταγές και με μια στρεβλή ανάπτυξη και στην αγορά, λειτουργούσαν με κάρτες όπου η τράπεζες αφειδώς πίεζαν οι τράπεζες τους πελάτες τους να πάρουν δάνεια, για διακοπές, για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και όλα αυτά τα χρήματα ήταν χρήματα ανύπαρκτα που κυκλοφορούσαν στην αγορά , από το 2009 όταν κοπήκανε όλα αυτά, όταν οι τράπεζες κλείσανε τις στρόφιγγές, όταν οι τράπεζες άρχισαν να ζητάνε απαιτητά χρέη από τους πολίτες, όταν δεν υπήρχαν τα κεφάλαια κίνησης ειδικά και στις επιχειρήσεις αλλά και στους μικρούς επαγγελματίες, όταν τα ενοίκια που είχαν διαμορφωθεί ακόμη ήταν έξω από τις ανάγκες και από την πραγματικότητα της τοπικής αγοράς, άρχισαν τότε να σκάνε τα λουκέτα, ένα προς ένα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την πλατεία της Κομοτηνής και να έχουμε νοίκια 6000 - 7000 ευρώ τον μήνα. Δυστυχώς με έναν πολύ βίαιο τρόπο οι στρεβλώσεις αυτές, είναι στρεβλώσεις που φεύγουν αλλά δημιουργούν και θύματα και τα θύματα είναι οι πολίτες. «Με την παράμετρο που βάζω πάντοτε και λάθη γίνανε και αστοχίες και αδικίες. Εγώ όμως προχωράω και λέω αυτό έγινε, ευθύνες υπάρχουν και στους πριν και σε μας και στους μετά θα υπάρχουν και στους επόμενους για ότι κάνουμε ή δεν κάνουμε, το θέμα είναι τι προοπτική δίνουμε στην περιοχή μας και στην Ελλάδα και επειδή θέλω να είμαι πάρα πολύ προσγειωμένος και έχουμε υποχρέωση να λέμε την αλήθεια στον κόσμο, τα δύσκολα είναι μπροστά μας ακόμα και ελπίζω να μην είναι ακόμη ποιο δύσκολα, στο χέρι μας είναι πιστεύω, αλλά δημιουργείται και ένα κλίμα σταθερότητας, ένα κλίμα το οποίο δημιουργεί και προοπτικές, το λεγόμενο κλείσιμο του PSI, η ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, πέρα από το ότι μας αφαιρέσανε όχι χαριστικά αλλά μετά από διαδικασίες, ένα μεγάλο μέρος από το χρέος μας, με την ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών η στρατηγική περνάει τουλάχιστον στο δημόσιο, δεν δημιουργούνται τράπεζες του δημοσίου, αλλά πλέον το δημόσιο μέσα από συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις που έχουν οι τράπεζες, υποχρεώνει τις τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες, με άλλο τρόπο. Θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να δανείζουν αλλά με άλλες προϋποθέσεις, με άλλους τρόπους, ώστε η πραγματική οικονομία να αποκτήσει το κεφάλαιο που τις είναι απαραίτητο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου