Με ευκαιρίες για φθηνά ακίνητα, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε φέτος το κυνήγι της φοιτητικής στέγης. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι φοιτητές αρχίζουν αυτή την περίοδο την αναζήτηση, για να βρουν «φθηνό» σπίτι στον τόπο που βρίσκεται η σχολή τους. Υπολογίζεται ότι ενοικιάζονται πάνω από 100.000 σπίτια από φοιτητές και κάθε οικογένεια ξοδεύει μόνο για ενοίκιο από 3.000 έως 6.000 ευρώ, ετησίως.
Όπως όλα δείχνουν, το φετινό φθινόπωρο διαφοροποιείται από τα προηγούμενα στο γεγονός ότι οι τιμές κινούνται σε πτωτική τροχιά, λόγω της οικονομικής κρίσης και όπως εκτιμούν οι κτηματομεσίτες, είναι η πρώτη υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων, που γίνεται στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.
Σχετικά με την ζήτηση των φοιτητών σε χώρους προς ενοικίαση η κτηματομεσίτρια Ιωάννα Τζελέπη τόνισε ότι «μέχρι στιγμής ζητούσαν γκαρσονιέρες δύο χώρων, ένα δωμάτιο και σαλονοκουζίνα, με αυτόνομη θέρμανση και σε καινούργια οικοδομή κατά προτίμηση. Όσον αφορά την περιοχή, προτιμούν κυρίως κοντά στις στάσεις και κεντρικά κυρίως, κοντά στην παλιά πρυτανεία ή στην παλιά νομική, φέτος με την κρίση δεν ξέρουμε αν θα αλλάξουν προτιμήσεις. Η επόμενη φουρνιά που έρχεται ψάχνουν στούντιο και ίσως και επιπλωμένα και στο τέλος όσοι δεν βολευτούν νοικιάζουν και τα μεταχειρισμένα».
Αναφορικά με τις τιμές που κυμαίνονται φέτος τα ενοίκια η κα. Τζελέπη τόνισε ότι « από 150 αρχίζουν τα στούντιο και φτάνουν μέχρι και τα 250 ευρώ, ενώ οι γκαρσονιέρες οι δύο χώρων κυμαίνονται στα 300 και 350 ευρώ».
Συγκριτικά με άλλες πόλεις της Ελλάδος οι τιμές στα ενοίκια φαίνεται να είναι κανονικές όπως δήλωσε η κα. Τζελέπη που επισήμανε ότι «ορισμένοι που έρχονται να νοικιάσουν διαμαρτύρονται για τις τιμές, λένε ότι είναι πολύ ακριβά, όμως όταν θέλουν να νοικιάσουν σε νέα οικοδομή η τιμή δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ενοίκια σε άλλες πόλεις που εκεί οι φοιτητές νοικιάζουν χώρους 30 και 40 ετών, χωρίς θέρμανση και τα ακριβοπληρώνουν. Πέρυσι επειδή υπήρχε ανοικοδόμηση και επειδή είχαμε πληθώρα γκαρσονιερών σε νέες οικοδομές λογικό είναι να είναι και ποιο ακριβά. Στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα οι τιμές κυμαίνονται στα 400 και στα 500 ευρώ».
Προσοχή κατά την ενοικίαση:
1) Να συμβουλεύεστε πάντα κτηματομεσιτικό γραφείο ακόμη και αν δεν θέλετε να κλείσετε χώρο από κτηματομεσιτικό για να αποφύγετε δυσάρεστα περιστατικά, όπως να σας κοροϊδέψουν ως προς τις στάσεις και να σας δώσουν ένα σπίτι πολύ μακριά.
2) Να δείτε τον χώρο με το φως τις ημέρας και να ελέγξετε καλά τους χώρους και τα έπιπλα και ηλεκτρικά αν υπάρχουν.
3) Αν θέλετε να αφήσετε το σπίτι να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη 2 μήνες πριν για να προλάβει να βρει νέο ενοικιαστεί.
4) Αν υπάρχουν βλάβες να εγγραφούν από την αρχή στο συμβόλαιο.
5) Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
6) Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αυτήν την περίοδο εξαπατούν τους ανυποψίαστους φοιτητές και θησαυρίζουν σε βάρος τους.
7) Να απευθύνονται σε κτηματομεσίτες για εξεύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του συμβολαίου της μίσθωσης.
8) Να ελέγχουν το διαμέρισμα για τυχόν τεχνικά προβλήματα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανση κ.λπ.).
9) Να ρωτούν για το ποσοστό που θα πληρώσουν στα κοινόχρηστα, όπως και για άλλες δαπάνες.
10) Να διαπραγματεύονται το ύψος του μισθώματος.
11) Να βλέπουν αρκετές κατοικίες, πριν καταλήξουν.
Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, είναι η συγκατοίκηση δύο ή τριών ατόμων σε σπίτια με πολλά δωμάτια, τα οποία είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου