Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Έκθεση: «τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο» στην πολιτιστική κίνηση Κομοτηνής

   Εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου η Έκθεση Τρισδιάστατης Φωτογραφίας με θέμα: «τα γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο», στον χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης. Η έκθεση διήρκησε μέχρι τις 27 Οκτωβρίου και η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Η έκθεση περιλάμβανε 50 τρισδιάστατες φωτογραφίες και χωρίζεται σε τρεις ενότητες ανάλογα με τα γλυπτά: τα εναέτια γλυπτά, τις μετόπες και τα γλυπτά της ζωφόρου. Πολλά σχολεία εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επισκεφτούν την έκθεση, ενώ το πρωτόγνωρο θέαμα με ειδικά γυαλιά που δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει την πραγματική αίσθηση του βάθους και της λεπτομέρειας των γλυπτών σαν να βρίσκεται στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου, μαγεύει όσους την έχουν επισκεφτεί.

   Μιλώντας για την έκθεση η γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης κ. Δώρα Κάσσα, τόνισε ότι «είναι χαρά και τιμή να φιλοξενούμε αυτή την έκθεση. Είναι η πρώτη φορά που η αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης λειτουργεί σαν εκθεσιακός χώρος, χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό και θα το συνεχίσουμε». Η κ. Κάσσα έκανε και μια σύντομη ενημερωτική εισήγηση, στην οποία ανέπτυξε θέματα όπως ο συμβολισμός του Παρθενώνα για την αθηναϊκή κοινωνία του 5ου αιώνα, ποιος ήταν ο διάκοσμος του και ποιος ήταν ο ΄Ελγιν.

   Αναφερόμενη στην χρονική στιγμή κατά την οποία οργανώθηκε η έκθεση, δηλαδή λίγο πριν από την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, η κα. Κάσσα θέλοντας να δώσει το στίγμα της έκθεσης δήλωσε ότι «πρέπει να λέμε το μεγάλο όχι σε κάθε επίδοξο Έλγιν, σε κάθε ξένο που θα τολμήσει να καταχραστεί είτε τα έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είτε τον εθνικό μας πλούτο, όπως θα πούμε και το μεγάλο όχι σε κάθε έλληνα που θα συνεργαστεί μαζί του».
Για την έκθεση μίλησε και ο δημιουργός της κ. Κώστας Κρικέλης

  Αναφερόμενος στην έκθεση ο δημιουργός Κώστας Κρικέλης υπογράμμισε ότι «η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες των αγαλμάτων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία είναι γνωστά και ως ελγίνεια, μια παγκόσμια πρωτοτυπία να φέρουν το όνομα του κλέφτη και όχι του δημιουργού. Ο επισκέπτης θα δει για πρώτη φορά τα γλυπτά στο σύνολό τους, αλλά και μέσω της ειδικής τρισδιάστατης τεχνικής με την οποία είναι φωτογραφημένα, θα έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στο μουσείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου