Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Παρουσίαση των τμημάτων του μορφωτικού ομίλου Κομοτηνής

Στην παρουσίαση των τμημάτων του μορφωτικού ομίλου Κομοτηνής προχώρησε ο πρόεδρος και οι διδάσκοντες καθηγητές στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.  Αν και δύσκολη εθνικά και οικονομικά η περίοδος που διανύουμε φέτος, ο ΜΟΚ παρουσιάζει ακμή δράσεων, με δύο νέα τμήματα που  αρχίζουν να λειτουργούν, το τμήμα σύγχρονου και δημιουργικού χορού και το θεατρικό εργαστήρι. Παράλληλα, συνεχίζουν να λειτουργούν τα υφιστάμενα τμήματα των ελληνικών παραδοσιακών χορών, της αγιογραφίας και της ζωγραφικής, ενώ ξεκινούν από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου οι «Μορφωτικές συναντήσεις», με μια ομιλία του ιστορικού, κ. Βασίλη Ριτζαλέου, που θα αναλύσει το θέμα «η εκπαίδευση των Εβραίων στην Κομοτηνή 19ος-20ος αιώνας».

    Ο πρόεδρος του ΜΟΚ π. Βασιλειάδης Δημήτριος,προανήγγειλε τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από φέτος και μίλησε για την ακμή δράσεων που παρουσιάζει ο ΜΟΚ επισημαίνοντας ότι «Όπως είναι γνωστό το φθινόπωρο αποτελεί την έναρξη του πολιτιστικού χρόνου των δραστηριοτήτων για όλα τα τμήματα του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Σε μια περίοδο δύσκολη εθνικά και οικονομικά, ο ΜΟΚ παρουσιάζει μία ακμή δράσεως και έξαρσης δραστηριοτήτων. Φέτος αρχίζουν να λειτουργούν δύο νέα τμήματα, το τμήμα σύγχρονου και δημιουργικού χορού και το θεατρικό εργαστήρι. Επίσης έχουμε το τμήμα του παραδοσιακού χορού, το τμήμα ζωγραφικής και το τμήμα της αγιογραφίας. Συγχρόνως αρχίζουν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ΜΟΚ και έτσι τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα έχουμε την πρώτη εκδήλωση της σειράς των Μορφωτικών Συναντήσεων του Ομίλου, η οποία θα είναι μία ομιλία του ιστορικού Βασίλη Ριτζαλέου, με θέμα «Η εκπαίδευση των Εβραίων στην Κομοτηνή 19ος -20ος αιώνας».  
     Ο διευθυντής του τμήματος παραδοσιακών χορών του ΜΟΚ Κυριάκος Αντωνίου, δήλωσε ότι «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ του Ομίλου και την επιτροπή του χορευτικού, που για μια ακόμη χρονιά, μας εμπιστεύεται να δείξουμε στους δημότες μας και όχι μόνο, τους παραδοσιακούς μας χορούς. Δεχόμαστε παιδιά από ηλικία
6 ετών. Έχουμε προγραμματίσει τα τμήματα να παρακολουθούνε μαθήματα 2 φορές την εβδομάδα, εκτός από τις χορευτικές ομάδες με τις οποίες δουλεύουμε διαφορετικά, αυτό θα εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και φέτος μπήκε και η Παρασκευή, που παλιότερα δεν το είχαμε, μετά από επιθυμία των χορευτών μας. Περιμένουμε τον κόσμο, έχουμε τις ιδέες, έχουμε την όρεξη και την εμπειρία να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τους παραδοσιακούς μας χορούς. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουνε στις 26 Σεπτεμβρίου, με τον καθιερωμένο μας αγιασμό και από την επομένη θα ξεκινήσουνε και τα μαθήματα».
 
       Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας η υπεύθυνη του τμήματος ζωγραφικής του ΜΟΚ Άννα Παπαλεξάνδρου  τόνισε ότι «Συνεχίζω για 3η χρονιά φέτος τη συνεργασία μου με τον ΜΟΚ, στο εργαστήρι ζωγραφικής το οποίο λειτουργεί σχεδόν 30 χρόνια. Τα μαθήματα των παιδικών τμημάτων ξεκινάνε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, θα λειτουργήσει ένα τμήμα αρχαρίων και ένα τμήμα προχωρημένων. Το τμήμα αρχαρίων θα λειτουργεί από τις 9 με 10:30 το πρωί και το τμήμα των προχωρημένων θα είναι 10:30 με 12 το μεσημέρι. Συνήθως δουλεύουμε «αντλώντας» τα θέματα από την Ιστορία της Τέχνης, μελετάμε δηλαδή τη ζωή κάποιου καλλιτέχνη και την ιστορία κάποιου κινήματος και φυσικά τα παιδιά μαθαίνουνε θεωρία των χρωμάτων, σύνθεσης, αντλώντας τα θέματα από την παράδοση, τον πολιτισμό και την επικαιρότητα. Οι μαθητές παίζουν και εκφράζονται μέσα από τη ζωγραφική, ενώ χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές και υλικά. Για το τμήμα των ενηλίκων, θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου, από τις 6 έως τις 7:30 το απόγευμα και διδάσκουμε ελεύθερο σχέδιο για το πρώτο εξάμηνο, όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στην αρμονική και σαφή απεικόνιση των αντικειμένων και διδάσκονται την μεθοδολογία για την ακριβή μεταφορά των αναλογιών και στο δεύτερο εξάμηνο περνάμε στα χρώματα, στις λαδομπογιές και διάφορες άλλες τεχνικές, όπως η ακουαρέλα».

    Για το νεοσύστατο τμήμα δημιουργικού χορού που διευθύνει η υπεύθυνη του τμήματος Γίουλη Ιωαννίδου μίλησε η ίδια και διευκρίνισε ότι «Ευχαριστώ πάρα πολύ τον ΜΟΚ που μου δίνει την ευκαιρία σε μένα, αλλά και στους ανθρώπους της Κομοτηνής, να έρθουν σε γνωριμία με αυτό το είδος χορού. Ο χορός αποτελεί την πρωταρχική, την πιο άμεση μορφή έκφρασης, καθώς θεωρείται η αρχαιότερη όλων των τεχνών. Είναι η πιο ολοκληρωμένη τέχνη που εκφράζει τον ψυχικό, τον πνευματικό και τον υλικό κόσμο. Η κίνηση είναι ο τρόπος που εκφράζεται ο άνθρωπος πριν ακόμα μιλήσει. Είναι μια δραστηριότητα που επιτρέπει στον άνθρωπο να αφυπνίσει την λειτουργική ευχαρίστηση του σώματος, να ξαναβρεί τη ψυχοσωματική του ενότητα και να συμβολίσει τις συναρμονίσεις του με έναν κινητικό λεξιλόγιο. Στο λειτουργικό κομμάτι, οι ώρες μας είναι περιορισμένες οπότε φέτος τα τμήματα έχουν ως εξής, δεχόμαστε παιδιά προσχολικής ηλικίας από
4 έως 6 ετών, εφηβικό τμήμα από 12 με 15 χρονών και το τμήμα των ενηλίκων που θα ασχοληθεί με το σύγχρονο χορό. Θα υπάρξουν και τμήματα φοιτητών, αλλά θα μπορούν να λειτουργούν μόνο πρωινές ώρες. Τα μαθήματα θα αρχίσουν από τις 10 Οκτωβρίου».
 
    Για το θεατρικό εργαστήρι που θα λειτουργεί από φέτος ποίο συστηματικά πληροφορίες έδωσε η υπεύθυνη του τμήματος θεατρικής αγωγής  του ΜΟΚ Ουρανία Λάμπρου, που υπογράμμισε ότι «Η ομάδα μας αποτελείται από 4 άτομα, που συνεργάζονται και έχουν μία κοινή επιδίωξη. Τα άτομα αυτά είναι ο Θοδωρής Βρουζέλης, η Έλσα Γιαλαντζή και η Ελένη Μαργαρίτη. Ξεκινήσαμε ένα τμήμα με έφηβους και παιδιά δημοτικού, ο ΜΟΚ αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και το αποτέλεσμά της το είδε ο κόσμος με μια θεατρική παράσταση τον Ιούνιο, με διηγήματα του Αλέξαντρου Παπαδιαμάντη. Θελήσαμε με την έναρξη της καινούργιας χρονιάς να έχουμε ένα πιο συστηματικό πρόγραμμα, ο ΜΟΚ αγκάλιασε αυτή την ιδέα και έτσι δημιουργήθηκε το θεατρικό εργαστήρι που ονομάζουμε «Θέατρο και Παράδοση» για έναν απλό λόγο, γιατί θέλουμε οι νέοι να έχουνε δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, να προσεγγίσουνε κείμενα θεατρικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και μέσα στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται και μαθήματα ορθοφωνίας και κινησιολογίας».
 
    Ενδιαφέρον πληροφορίες για το μάθημα της αγιογραφίας έδωσε ο υπέυθυνος του τμήματος αγιογραφίας του ΜΟΚ Στέφανος Τζώγας, που επισήμανε ότι «Ευχαριστώ τον ΜΟΚ για τη χαρά που μου δίνει να ασχοληθώ με αυτό το όμορφο και ευχάριστο διακόνημα της Ορθοδόξου εικονογραφίας. Είναι ένα πάρα πολύ καλό διακόνημα και ευχάριστη ασχολία για τους συντοπίτες μας, όποιος θέλει να ασχοληθεί, έχουμε μια πάρα πολύ καλή παρέα, κάθε Δευτέρα 5:30 με 8:30 το απόγευμα, περιμένουμε τους παλιούς μαθητές, αλλά και τους καινούργιους, να εμπλουτίσουν τα τμήματα αγιογραφίας του ΜΟΚ. Εμπλουτισμένες δραστηριότητες με δυο νέα τμήματα, παρά την οικονομική κρίση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου