Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Αθωράκιστος ο Έβρος για φέτος -Σύσκεψη στην Κομοτηνή για τον Έβρο, παρουσία του γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών

    Αθωράκιστος απέναντι στα καιρικά φαινόμενα θα παραμείνει για το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα η περιοχή γύρω από τον ποταμό Έβρο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα, που βγήκε από τη ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στην έδρα της Περιφερείας ΑΜ-Θ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, κ. Γιάννη Οικονομίδη. Εκτός από τον περιφερειάρχη, κ. Άρη Γιαννακίδη, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες κ. Γεωργία Νικολάου και κ. Γιώργος Ούστογλου, οι τέσσερις δήμαρχοι από το γειτονικό νομό, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.   
    Συγκεκριμένη δέσμευση για χρηματοδότηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου δεν υπήρξε από την πλευρά του Υπουργείου, παρά μόνον η επαναβεβαίωση της προ ημερών δέσμευσής του για μεταβίβαση κονδυλίου ύψους 1 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια, προκειμένου να δρομολογήσει παρεμβάσεις σε σημεία, που εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο υπερχείλισης του ποταμού. Το συγκεκριμένο ποσό, όπως παραδέχτηκε, και ο ίδιος ο κ. Οικονομίδης στις δηλώσεις του, είναι αυτονόητο ότι δεν επαρκεί για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Για το υπόλοιπο της χρηματοδότησης, η οποία απαιτείται, ο κ. Οικονομίδης αρκέστηκε να μιλήσει για προσπάθειες, που θα καταβάλλει το Υπουργείο για εξεύρεση πόρων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αφού αυτό, όπως σημείωσε, θα συμβεί «στα πλαίσια του ήδη περιορισμένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
     Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών σςτάθηκε ιδιαίτερα στις ενέργειες, που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της συνεννόησης με τη γειτονική Βουλγαρία, ώστε να περιοριστεί ο όγκος των υδάτων, που αποδεσμεύονται από εδώ και πέρα από τα φράγματα, που διατηρεί. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα η επιτροπή, που είχε δημιουργηθεί πριν από ένα χρόνο με κοινή συμφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τη βουλγαρική πλευρά, ώστε να αρχίσουν να συγκεκριμενοποιούνται τα μέτρα αποτροπής του κινδύνου.
    Πάντως, από την πλευρά τους οι φορείς της περιοχής μας δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση που κρατά το Υπουργείο, ακόμα και μετά από τη συγκεκριμένη σύσκεψη. Στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννακίδης, επανέλαβε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, αφού η περιφερειακή ενότητα του Έβρου είναι τελείως ανοχύρωτη, επισημαίνοντας ότι «ο όλος προγραμματισμός, που γίνεται, αφορά κυρίως την επόμενη χειμερινή περίοδο».
    Διορία μιας εβδομάδας έδωσε στο  Υπουργείου Υποδομών ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης,  για να καταβάλλει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και υποστήριξε ότι ο κ. Οικονομίδης «αξιολόγησε άλλα πράγματα ως σημαντικότερα, όπως είναι τα φανάρια της Αττικής Οδού, που δήθεν ή πραγματικά δε λειτουργούν, σε σχέση με τον κίνδυνο της ζωής των κατοίκων του Έβρου και των περιουσιών τους. Δίνω  διορία μιας εβδομάδας στο Υπουργείο Υποδομών, για να καταβάλλει τα 3,5 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται τουλάχιστον για τις άμεσες παρεμβάσεις στα αναχώματα του Έβρου, ειδάλλως εμένα θα με βρουν απέναντί τους σε όλα τα θεσμικά επίπεδα. Να μας πουν αν ανήκουμε στην Ελλάδα ή αν είμαστε μόνοι μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου