Επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο Ξυλαγανής πραγματοποίησαν οι αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης κ. Παύλος Δαμιανίδης και ο Καβάλας και υπεύθυνος τουρισμού Παπακόσμας το πρωί της Δευτέρας. Στόχος τους ήταν η ανάδειξη και η ένταξη του μουσείου στο δίκτυο των πολιτιστικών στοιχείων που διαθέτει η Περιφέρειά και μπορούν να προσελκύσουνε κόσμο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Παύλος Δαμιανίδης, Εξέφρασε τα συγχαρητηριά του στους ανθρώπους του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής για αυτήν την εξαιρετική δουλειά που κάνουν όπωε δήλωσε και επισήμανε ότι «είμαι εντυπωσιασμένος πραγματικά είναι μια εξαιρετική προσπάθεια, μία καταπληκτική πρωτοβουλία, την οποία πρέπει να αγκαλιάσουν όλοι οι πολίτες της Περιφέρειάς μας κατ΄αρχήν και ευρύτερα θα έλεγα, γιατί η εμβέλεια και η αξία αυτού του μουσείου υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του νομού μας και της Περιφέρειας μας. Είμαστε σήμερα εδώ για δύο λόγους, πρώτον για να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε και εμείς στην ανάδειξη και στην προβολή αυτού του μουσείου, που ήδη με χαρά διαπιστώνουμε ότι το επισκέπτονται αρκετοί σύλλογοι από την περιοχή μας, αλλά και εκτός νομού Ροδόπης. Προβολή λοιπόν και ανάδειξη αυτής της καταπληκτικής δουλειάς και δεύτερον να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτό το μουσείο μέσα στο πολιτιστικό απόθεμα της Περιφερειάς μας, δηλαδή στο δίκτυο των πολιτιστικών στοιχείων που διαθέτει η Περιφέρειά μας και μπορούν να προσελκύσουνε κόσμο από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματικά η δουλειά αυτή έχει μία μεγάλη πολιτιστική αξία διότι αναδεικνύει την πολιτιστική μας παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά, στοιχεία που είναι απαραίτητα να τα διατηρήσουμε για να πορευθούμε με ασφάλεια στο μέλλον.
Τα συγχαρητήρια του εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και υπεύθυνος τουρισμού και πολιτισμού ΠΑΜΘ κ. Κώστας Παπακοσμάς, για τους δημιουργούς αυτού του πολιτιστικού πλούτου όπως είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «αυτός ο πλούτος αναδεικνύει όχι μόνο τη Ξυλαγανή, τη Ροδόπη και τη Θράκη. Θα ήθελα να πω ότι δημιουργούμε τον χάρτη του πολιτισμού, δημιουργούμε τον χάρτη των μουσείων που υπάρχουν στην Περιφέρειά μας. Έχουμε μπροστά μας δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ αλλά και την πρότασή μας στον INTERREG. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτός πλουτοπαραγωγικός πλούτος θα αναδειχτεί εντός και εκτός Περιφέρειας, χρειάζονται βήματα γοργά, νομίζω ότι αυτός ο χώρος πάει τη σκέψη μας αρκετά πίσω, αναδεικνύει τον πολιτισμό μας, αναδεικνύει τις ρίζες μας και σε αυτήν την εποχή που βιώνουμε είναι πολύ σημαντικό αυτά όλα τα πράγματα να τα γνωρίζουν οι νέοι άνθρωποι και τα παιδιά μας. Άρα λοιπόν στη συνέχεια των δηλώσεων του κ. Δαμιανίδη πιστεύω ότι ως Περιφέρεια με την παρουσία μας αρχικά αλλά και στη συνέχεια με πρακτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, μπορούμε να αναδείξουμε το μουσείο της Ξυλαγανής ως τόπο προορισμού, ως τόπο επίσκεψης αρχικά των πολιτών της Περιφέρειάς μας και στη συνέχεια των επισκεπτών μας. Είμαστε εδώ να συνεχίσουμε μαζί με τους δημιουργούς του μουσείου τη συνεργασία, να δούμε πράγματα πρακτικά που θα μας ζητήσουν και τα πόσο εμείς ως Περιφέρεια μπορούμε να τα υλοποιήσουμε».
Η πρόεδρος του πολιτιστικού ομίλου Ξυλαγανής κα. Σουλτάνα Πολυτσάκη – Παπαδημητρίου «η ιδέα της ίδρυσης του μουσείου, γεννήθηκε από την ημέρα ίδρυσης του πολιτιστικού ομίλου μας το 1981, από τότε αρχίσαμε την προσπάθεια για τη δημιουργία της λαογραφικής συλλογής, όλα όσα αντικείμενα υπάρχουν στο μουσείο κατά 90% είναι προσφορά των κατοίκων της Ξυλαγανής και κάποιων φίλων. Το 1982 μας δόθηκε το κτίριο, ένας παλιός αλευρόμυλος των οικογενειών Ουζουνόπουλου και Αζεμνιάν, που τους συγκίνησε πολύ η προσπάθεια και ο σκοπός για τον οποίο τον θέλαμε και από το 1982 μέχρι το 2010 έφτασε σε κατάσταση να είναι επισκέψιμο. Κατά τα άλλα καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες, πολύ κόπο, πολύ χρόνο και μεράκι, φτάνοντας στο σημερινό αποτέλεσμα. Εκείνο που μας απασχολεί, αλλά έχοντας ακόμη δυνάμεις να δαπανούμε χρόνο όπως κάποιοι φίλοι και μέλη του Ομίλου, αλλά αυτό δεν είναι λύση, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργεί το μουσείο σε μόνιμη βάση, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα άτομο, για να κρατάει ανοικτό το μουσείο, να ξεναγεί τους επισκέπτες και να κάνει και άλλες διάφορες μικροεργασίες που χρειάζεται το μουσείο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου