Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Στάχτη η«Alfabetaroto»- Εξέπνευσε ο τραυματίας εργαζόμενος

Ο 31χρονος τραυματίας που υπέστη βαρύτατα εγκαύματα και μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο Θριάσιο νοσοκομείο Αθηνών, εξέπνευσε στο νοσοκομείο. ο Σταμάτης Βουδάκης ήταν 31 ετών νιόπαντρος. Δυστυχώς ο Σταμάτης(το θύμα της πυρκαγιάς του εργοστασίου) δεν τα κατάφερε. Καλό ταξίδι Σταμάτη, ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.
Τεράστια φωτιά ξέσπασε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής την Παρασκευή στο εργοστάσιο Alpha Beta Rota. Εκκενώθηκαν τα άλλα εργοστάσια κι  απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι.
Μια υποδειγματική μονάδα, που την χαρακτήριζαν «καμάρι» της ΒΙ.ΠΕ.  έγινε παρανάλωμα του πυρός το μεσημέρι της Παρασκευής από άγνωστη αιτία. Οι πρώτες πληροφορίες λένε  ότι ο σπινθήρας πετάχτηκε σε μεγάλη μηχανή που δεν ψεκάστηκε από το σύστημα πυρόσβεσης που υπήρχε, με αποτέλεσμα λόγω και των εύφλεκτων υλικών της μονάδας η φωτιά να μεταδοθεί με αστραπιαία ταχύτητα στον εσωτερικό χώρο δημιουργώντας ένα μεγάλο κύμα μαύρου καπνού που ανάγκασε τους εργαζόμενους να για να σωθούν. Kάποιοι πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν. Συναγερμός σήμανε και στις γειτονικές βιομηχανίες. Το εργοστάσιο πλαστικών υλικών συσκευασίας στην είσοδο της βιομηχανικής περιοχής καιγόταν επί ώρες, ενώ ένα σύννεφο πυκνού μαύρου καπνού σηκώθηκε και ήταν ορατός από πολλά χιλιόμετρα μακριά. Επί τόπου έσπευσε όλη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ειδικό όχημα από την Θεσσαλονίκη 12 τόνων ενώ το συντονισμό είχε ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Αν. Μακεδονίας Θράκης Βασίλης Παυλακάκης. Από την Πολιτική Προστασία την εποπτεία είχε ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ενώ επί τόπου έφτασαν περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη υπηρεσιών και του νομαρχιακού διαμερίσματος Ροδόπης.  Στο νοσοκομείο Κομοτηνής διακομίστηκαν τρεις τραυματίες: ο 30χρονος που είχε υποστεί εγκαύματα 80% και διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση από την εντατική ο οποίος με προσωπική παρέμβαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή και του διοικητή Ηρακλή Χατζηνέστωρος μεταφέρθηκε αργότερα με στρατιωτικό αεροπλάνο στο Θριάσιο νοσοκομείο. Τραυματισμένοι ελαφρά και με αναπνευστικά προβλήματα είναι  δύο ακόμη εργαζόμενοι. Υπήρξαν σκέψεις λόγω του πυκνού νέφους που κατευθυνόταν σε κατοικημένα χωριά να υπάρξει εκκένωσή τους,  κάτι το οποίο όμως δεν έγινε.
   Παρόντες στο συμβάν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης,  ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης που συνομίλησαν με τους κατοίκους των γύρω χωριών ώστε σε περίπτωση που γινόταν  εκκένωση να μεταφερθούν οι  κάτοικοι σε ΚΑΠΗ, άλλους δημόσιους χώρους αλλά και σε ξενοδοχεία.
Αντιμέτωποι με την ανεργία θα βρεθούν οι 160 εργαζόμενοι του εργοστασίου, ενός εργοστασίου που ήταν ίσως το μόνο που δεν άγγιξε η κρίση. Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για μια επιχείρηση που είχε μεγάλο όγκο εργασιών και πολλά έσοδα, «πληρωνόμασταν αμέσως, δεν καθυστέρησε ποτέ η πληρωμή μας» έλεγαν με βουρκωμένα μάτια καθώς κοίταζαν το εργοστάσιο να παραδίδεται στην πύρινη λαίλαπα.
Σύσκεψη για την πυρκαγιά στην ΒΙ.ΠΕ. και προληπτικά μέτρα
Μετά  από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί  του Σάββατο 23 Ιουλίου 2011 στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, με αντικείμενο την πυρκαγιά που σημειώθηκε χθες στο εργοστάσιο «Alfabetaroto» ABEE στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, και με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ροδόπης, του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΠΑΜ-Θ, των Δημάρχων Κομοτηνής και Σαπών – Μαρώνειας, των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας, Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, καθώς επίσης και εκπροσώπων του Δημάρχου Αρριανών, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΑΜ-Θ  και του ΕΦΕΤ αποφασίστηκε η λήψη των παρακάτω προληπτικών μέτρων  για την προστασία της Δημόσιας Υγείας:   
Α. Ζώνη Ελέγχου και Επιτήρησης
Ορίζεται  ζώνη  ελέγχου σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σημείο της πυρκαγιάς, που περιλαμβάνει τους οικισμούς: Ίσαλο, Βάκος, Θρυλόριο, Αμάραντα, Πάμφορο, Φύλακας, Καλλιθέα, Ανθοχώρι, Άρατος και Αρχοντικά.
Β. Προτεινόμενα μέτρα και συστάσεις:
1.       Νωπά Φρούτα και Λαχανικά
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κρίνονται μικρής σημασίας καθόσον οι ενδεχόμενοι επιμολυντές παραμένουν στο φλοιό και δεν απορροφούνται μέσα στα φύλλα και τους καρπούς. Γι’ αυτό και μέχρι να υπάρξουν επίσημα αποτελέσματα από τα αρμόδια πιστοποιημένα εργαστήρια συστήνεται στους καταναλωτές για προληπτικούς λόγους και την αποφυγή και των παραμικρών κινδύνων, να πλένουν συστηματικά ή να αποφλοιώνουν πριν να καταναλώσουν  τα νωπά φρούτα και λαχανικά που προέρχονται  από τα αγροκτήματα της ελεγχόμενης περιοχής.
2.       Ζωικά Προϊόντα:
Για όλα τα ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας, βούτυρο, κλπ) και  μέχρι της έκδοσης των αποτελεσμάτων του αρμόδιου εργαστηρίου συστήνονται τα παρακάτω:
Ø  Για τα ζώα ελευθέρας βοσκής που υπάρχουν στους παραπάνω αναφερόμενους οικισμούς απαγορεύεται η βόσκηση μέσα στην ζώνη των 5 χιλιομέτρων. Για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων συστήνεται η βόσκηση σε περιοχές εκτός των πέντε χιλιομέτρων και η χρήση ζωοτροφών που παρήχθησαν πριν από τις 22/7/2011.
Ø  Το γάλα που προέρχεται από τα ζώα ελευθέρας βοσκής  θα χρησιμοποιείται  μόνο για  τυροκόμηση.
Ø  Για το κρέας και τα λοιπά προϊόντα από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο εκτιμώμενος κίνδυνος είναι σχεδόν μηδενικός και θα διενεργούνται συνεχώς δειγματοληψίες για την παρακολούθηση τυχόν μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες  της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και της Π.Ε. Ροδόπης έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που προέκυψε, με τη λήψη εκτεταμένων δειγματοληψιών σε φρούτα, λαχανικά, ελαιούχους σπόρους, ζωοτροφές καθώς και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης για την ανίχνευση ή όχι τυχόν  επιμολυντών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου