Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Μείωση των συμβασιούχων στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής – 455 παιδιά θα απορροφηθούν από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου

·         Κλείνει ο παιδικός σταθμός Καλλίστης
·         Μειώθηκαν σε 26 οι συμβασιούχοι για τους παιδικούς σταθμούς
·         Ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδοτεί τα δίδακτρα σε άνεργους γονείς
·         101 παιδιά θα μείνουν εκτός από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Κομοτηνής
    Ο πρόεδρος κέντρου μέριμνας και αλληλεγγύης του δήμου Κομοτηνής Νικόλαος Σωτηρακόπουλος παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή προκείμενου να ενημερώσει τους δημότες για το πρόβλημα με τους συμβασιούχους, τις υποδομές των παιδικών σταθμών, τον τρόπο επιλογής παιδιών, τα δίδακτρα αλλά και ένα πρόγραμμα επιδότησης διδάκτρων για άνεργους γονείς.
     Σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους συμβασιούχους ο κ. Σωτηρακόπουλος ανέφερε ότι «τα προβλήματα είναι πολλά και γεννούνται καινούργια προβλήματα. Υπάρχουν 15 παιδικοί σταθμοί, οι 9 είναι στην πόλη και οι 6 στους οικισμούς. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα φέτος γιατί υπάρχουν λιγότεροι συμβασιούχοι παιδαγωγοί, το υπουργείο μας ενέκρινε λιγότερους, εμείς είχαμε κάνει αίτηση για περισσότερους, καθώς αμείβονται από κονδύλιο ειδικό του Δήμου και όχι από το υπουργείο».
       Αναφορικά με την βούληση της δημοτικής αρχής αλλά και την πραγματικότητα που ισχύει στους παιδικούς σταθμούς σήμερα ο κ. Σωτηρακόπουλος επισήμανε ότι «εμείς είμαστε υπέρ των παιδικών σταθμών, να υπάρχουν διότι δίνουν μια ανάσα στην εργαζόμενη μητέρα και ειδικά τώρα στην οικονομική κρίση σκεφτείτε να πρέπει να αφήσει ένας εργαζόμενος την δουλεία του για να κρατήσει το παιδί του, αν δεν υπάρχουν οι γιαγιάδες.  Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή, ότι θα έχουμε λιγότερους συμβασιούχους παιδαγωγούς».
    Μιλώντας με επίσημα στοιχεία για την σταδιακή μείωση των συμβασιούχων κάθε χρόνο ο  πρόεδρος του κέντρου μέριμνας και αλληλεγγύης του δήμου Κομοτηνής  τόνισε ότι «να θυμίσω ότι το 2009 φιλοξενήσαμε 570 παιδιά, το 2010 505 και αντίστοιχα είχαμε 41 συμβασιούχους το 2009 και το 2010 34, το 2011 έχουμε 26 συμβασιούχους και θα μειωθούν και τα παιδάκια σε 455,διότι δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά παιδιά, οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι αποθήκη παιδιών, επιτελούν ένα έργο, έχουν το εκπαιδευτικό, προσέχουν τα παιδιά και τηρούμε τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος. Σε 15 παιδιά ένας παιδαγωγός ή σε τμήματα με 25 παιδιά έχουμε 2 παιδαγωγούς. Έχουν γίνει αιτήσεις για 677 παιδιά, από αυτά οι 568 αφορούν την πόλη της Κομοτηνής όπου υπάρχει και το πρόβλημα, στους οικισμούς είναι 89 οι αιτήσεις και εκεί έχουμε περιθώριο, π.χ. στην Αίγειρο να φιλοξενήσουμε και άλλα παιδάκια».
  Φέτος θα ανασταλεί η λειτουργία του παιδικού σταθμού της Καλλίστης όπως ανακοίνωσε ο κ.  Σωτηρακόπουλος που εξήγησε ότι «στην Καλλίστη δυστυχώς θα την αναστείλουμε την λειτουργία διότι έχουν κάνει αιτήσεις μόνο 3 παιδάκια και δεν μπορεί να λειτουργήσει παιδικός σταθμός μόνο με 3 παιδιά και ειδικά όταν το ένα είναι από την Σάλπη, το άλλο από το Φανάρι και το άλλο από την Καλλίστη. Αν και δεν μας αρέσει να κλείνουμε παιδικούς σταθμούς. Θα μπορέσουν αυτά τα παιδάκια να απορροφηθούν στον παιδικό σταθμό της Αιγείρου».      
    Τα κριτήρια και τις προτεραιότητες που θέτει η επιχείρηση    για την επιλογή του παιδιών στους παιδικούς σταθμούς υπογράμμισε ό κ. Σωτηρακόπουλος «θα αναγκαστούμε να πούμε όχι σε 101 παιδάκια, προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι γονείς, οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι γονείς, τα ΑΜΕΑ, οι ανάπηροι με ποσοστό πάνω από 67%».
    Αναφορικά με το πρόγραμμα που επιδοτεί τα δίδακτρα των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς ο κ. Σωτηρακόπουλος δήλωσε ότι «υπήρχε ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορούσε να απορροφήσει γονείς ανέργους και να πληρώσει τα δίδακτρα όλα στον παιδικό σταθμό. Ακόμη δεν γνωρίζω πόσες αιτήσεις έχουν γίνει θα το μάθουμε στο τέλος του μήνα. Εμείς είχαμε δώσει 75 θέσεις».
   Ερωτηθείς για τους συμβασιούχους ο κ. Σωτηρακόπουλος επισήμανε ότι « ο Δήμος ζήτησε 52 συμβασιούχους, εμείς ζητήσαμε 37 παιδαγωγούς και ο Δήμος ζήτησε μερικούς έκτακτους και ενέκριναν για τον δήμο Κομοτηνής 26,  όχι μόνο για τους παιδικούς σταθμούς και ευχαριστώ τον Δήμαρχο Κομοτηνής που μετά από συζήτηση μου είπε πως θα τους πάρουμε όλους τους συμβασιούχους  εμείς για τους παιδικούς σταθμούς».
     Όσον αφορά τις τιμές ο κ. Σωτηρακόπουλος ανέφερε ότι « οι τιμές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τους ιδιωτικούς και τον παιδικό σταθμό της εκκλησίας ενώ υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια για ανέργους και χαμηλόμισθους αρχίζουν από 30 ευρώ».
    Μιλώντας για τις υποδομές και τις εγγραφές ο κ. Σωτηρακόπουλος  τόνισε ότι «οι υποδομές είναι καλές, υπάρχουν μόνο μερικά μικροπροβλήματα, όπως το βάψιμο κάποιου παιδικού σταθμού, όμως τα οικονομικά είναι πολύ στριμωγμένα. Οι υποδομές όμως είναι καλύτερες και από ιδιωτικά. Οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί και τέλος Ιουλίου θα ανακοινώσουμε τα παιδάκια που θα πάρουμε. Η λειτουργία των παιδικών σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου