Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Με επιτυχία στέφθηκε η 4η γιορτή καρυδιού

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο πολιτιστικός σύλλογος Καρυδιάς πραγματοποίησε την γιορτή καρυδιού με μεγάλη συμμετοχή κόσμου το απόγευμα του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και ο επίσημος αγιασμός που σηματοδοτεί την έναρξη μαθημάτων των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου. Στην εκδήλωση δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν και τα μέλη τον νέο χοροδιδάσκαλο των τμημάτων που είναι ο κ. Γίαννης Παγκοζίδης. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Χρήστος Δεληγεωργίου αναφέρθηκε στην σημασία της συνεύρεσης των ανθρώπων και της προώθησης των ηθών και εθίμων , ενώ οι εκπαιδευτικοί Βάντα Παπαιωάννου και Μαρία Δήμου, ανέλυσαν τις θεραπευτικές ικανότητες του καρυδιού, συγκεκριμένα η κα. Παπαιωάννου μίλησε για το δέντρο καρυδιά, το πως αναφέρεται στην λογοτεχνία αλλά και τις ιδιότητες που έχει ως καρπός στην μαγειρική αλλά κυρίως ανέφερε τις θεραπευτικές ιδιότητες του.
           Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καρυδιάς Χρήστος Δεληγεωργίου «η Καρυδιά εδώ και τέσσερα χρόνια διοργανώνει την γιορτή του καρυδιού, πρόκειται για μια φθινοπωρινή συνάντηση των μελών, για ένα καφέ η οποία συνοδεύεται φυσικά από εδέσματα διάφορα με βάση το καρύδι και τα οποία κατασκευάζονται από γυναίκες του χωριού, τα παρασκευάζουν στο σπίτι τους και τα φέρνουν εδώ για να τα προσφέρουν στα μέλη μας, ό σύλλογος προσφέρει τους χυμούς και τα αναψυκτικά.  Τα τελευταία χρόνια παράλληλα με αυτήν τη εκδήλωση πραγματοποιείται και η έναρξη των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου με την τέλεση και του καθιερωμένου αγιασμού. Από το επόμενο Σάββατο 6-8 αρχίζουν τα χορευτικά μας τμήματα τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, τα οποία είναι δωρεάν. Από φέτος έχουμε χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Παγκοζίδη και καλούμε όποιον θέλει να έρθει, είναι δωρεάν για όλους, για να μάθουν παραδοσιακούς χορούς θρακιώτικους και όχι μόνο».
     Αναφορικά με τα τμήματα που λειτουργούν στον σύλλογο ο κ. Δεληγεωργίου τόνισε ότι «έχουμε δυο χορευτικά τμήματα των αρχαρίων και των παραστάσεων. Με το τμήμα παραστάσεων συμμετέχουμε σε γιορτές όπου μας καλούν, στα «ελευθέρια της Θράκης» , στο νομό αλλά και εκτός νομού, έχουμε εκπροσωπήσει τον δήμο σε ένα φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη και γενικά προσπαθούμε να είμαστε ανοιχτοί και να εξυπηρετούμε όλους τους συλλόγους που μας καλούν».
    Η κρίση θα επηρεάσει και τις δραστηριότητες του συλλόγου όπως ανέφερε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καρυδιάς που σημείωσε ότι «η φετινή χρονιά τώρα ξεκίνησε και αν και δεν έχουμε κάνει ακόμη πλάνο θα τις μειώσουμε λόγο και της οικονομικής κρίσης αλλά κάποιες εκδηλώσεις τέτοιου τύπου ώστε να συναντώνται οι κάτοικοι της Καρυδιάς θα τις πραγματοποιούμε».
   Ερωτηθείς για το πόσες καρυδιές έχει ο οικισμός και από πού προέρχεται η ονομασία ο κ. Δεληγεωργίου υπογράμμισε ότι «η καρυδιά πήρε το όνομα της από ένα και μοναδικό δέντρο που υπήρχε στην είσοδο του οικισμού, οι καρυδιές που υπάρχουν τώρα φυτευτήκαν μετέπειτα και έχουμε ελάχιστα καρύδια».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου