Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Γιορτή φθινοπώρου στο Κρανοβούνιο

    Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό την Κυριακή 16 Οκτωβρίου  η έκθεση που γίνεται στα πλαίσια της γιορτής φθινοπώρου του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «ο Άγιος Παντελεήμων» στον οικισμό του Κρανοβουνίου.  Η έκθεση παρουσιάζει τους καρπούς των καλλιεργειών που υπάρχουν στον οικισμό από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και το τελικό στάδιο που είναι το προϊόν.  Την Κυριακή πρώτη μέρα της γιορτής αρκετοί ήταν αυτοί που αψηφώντας το κρύο επισκέφτηκαν την έκθεση και κυρίως οικογένειες με παιδιά ενώ μέσα την εβδομάδα αναμένονται και σχολεία.  
    Τους στόχους της γιορτής αυτής ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου κα. Μαρία Γιαννακάκη που επισήμανε ότι «για δεύτερη χρονιά κάνουμε αυτήν την γιορτή με στόχο να αναδείξουμε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας. Θέλουμε να δείξουμε με τι ασχολιόταν το χωρίο πριν μερικά χρόνια και με τι τώρα. Φασόλια, ρεβίθια, λάδι και γαλακτοκομικά, σήμερα είναι μόνο για ιδιωτική χρήση σήμερα παλιότερα όμως γινόταν κανονική καλλιέργεια, κύρια ασχολία των ανθρώπων του χωριού είναι πλέον το βαμβάκι, το σιτάρι και το καλαμπόκι».
     Αναφερόμενη στο ενδιαφέρον του κόσμου για την γιορτή η κα. Γιαννακάκη υπογράμμισε ότι «είναι μια γιορτή που προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και των δημοτικών  σχολείων της περιοχής που έρχονται και την επισκέπτονται για να μάθουν οι μαθητές πως από τον καρπό καταλήγουμε στο κάθε προϊόν. Η έκθεση μένει ανοιχτή για μια εβδομάδα 9:00-13:00 για να έρθουν σχολεία. Περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Επιδιώκουμε να δώσουμε με αυτήν την γιορτή και ένα κίνητρο να ασχοληθούν οι νέοι με την γεωργία».
      Πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης έδωσε σε όσους μένουν σε χωριά η κα. Γιαννακάκη «μέσα από την οικιακή οικονομία ο καθένας μπορεί να κερδίσει πολλά. Αλλά όσοι μένουν σε χωρία μπορούν να το επιτύχουν αυτό, γιατί έχουν την αυλή τους και μπορούν να καλλιεργούν μόνοι τους πράγματα, να φτιάχνουν μαρμελάδες, κομπόστες, τουρσί. Μπορούμε να κερδίσουμε ακλουθώντας βήματα του παρελθόντος. Είναι κόπος αλλά έχουμε μεγάλο κέρδος. Ερχόμαστε κοντύτερα στην φύση και στην παράδοση που την έχουμε ξεχάσει εμείς οι νέοι και έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής».
    Ερωτηθείς για καλλιέργειες που έχουν γινόταν παλιότερα για εμπορικούς σκοπούς και τώρα έχουν εκλείψει η κα. Γιαννακάκη υπογράμμισε ότι « παλιότερα είχαμε καλλιέργειες φασολιού, ρεβιθιών, καπνού, σκούπας, αλλά τώρα έχουν σταματήσει. Πιστεύω ότι πρέπει να ξανά γυρίσουν εκεί οι αγρότες γιατί με την μονοκαλλιέργεια δεν κερδίζουν και τίποτα αντιθέτως χάνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου