Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Με 2 σημαντικά θέματα συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

   Συνεδρίασε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής με 25 θέματα ημερήσιας διάταξης τρία επείγοντα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης καθώς επίσης συζητήθηκαν και τα δύο θέματα που ήταν προγραμματισμένα για την συνεδρίαση της 30ης Δεκεμβρίου. Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων ήταν η διάσωση της Τσανακλείου, το κοινωνικό παντοπωλείο και τα σχολικά δρομολόγια.
   Ένταση μεταξύ του δημάρχου κ. Γιώργου Πετρίδη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Κοτσάκη, πυροδότησε το 14ο  θέμα, που  αφορούσε την αίτηση για διάλυση σύμβασης του έργου «Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου ΤΣΑΝΑΚΛΕΙΟΥ», που υπέβαλε ο εργολάβος. Αν και τελικά το αίτημα καταψηφίστηκε ομόφωνα, ωστόσο υπήρξε έντονη διαμάχη, όχι μόνο για την πορεία του έργου που έχει σταματήσει λόγω υποχρηματοδότησης αλλά και γιατί η Τσανάκλειος δεν ανήκει στον δήμο Κομοτηνής αλλά στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων.
    Να σημειώσουμε βέβαια ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απάντηση από τον ΟΣΚ, μιας και είναι μια από τις εταιρίες του δημοσίου που θα συγχωνευθούν και για το λόγο αυτό δεν μπορεί ακόμη να πάρει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις. Ωστόσο ο δήμαρχος τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Τσανάκλειος μαζί με το Αλάν Κογιού και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελούν προτεραιότητα για την δημοτική αρχή.
 Ο δήμαρχος κ. Πετρίδης στις δηλώσεις του για το θέμα της σύμβασης του έργου τόνισε ότι «για την Τσανάκλειο είχε υπογραφεί μια σύμβαση από την προηγούμενη διοίκηση χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως έγινε και με τα περισσότερα έργα. Εμείς αναλάβαμε ένα έργο του οποίου ούτε καν η μελέτη δεν ήταν πληρωμένη. Η μελέτη έχει σχεδόν εξοφληθεί. Το έργο αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής του εκτελεσμένου τμήματος του έργου». Και συμπλήρωσε ότι «εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε κατά προτεραιότητα κάποιον εργολάβο, από την στιγμή που υπάρχουν απλήρωτοι εργολάβοι με τιμολόγια από το 2009 και το 2010, θα ήταν άδικο να πληρωθεί κάποιος καθ’ υπέρβαση της λογικής της παρούσας διοίκησης για δίκαιες πληρωμές με βάση την ημερομηνία που έχουν εκδοθεί τα παραστατικά. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αμφισβητείτε και η πολιτική και η διαφάνεια και σίγουρα τα χρήματα δεν περισσεύουν».
     Ο κ. Πετρίδης εστιάζοντας στο θέμα της κυριότητας του κτηρίου υπήρξε σαφής απαντώντας στην κριτική του κ. Κοτσάκη «Το σημαντικότερο είναι ότι μας ασκήθηκε κριτική για το ότι δεν διεκδικήσαμε την Τσανάκλειο από την στιγμή που ο κ. Κοτσάκης ισχυρίστηκε ότι η μεταβίβαση αυτή έχει γίνει. Δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή η Τσανάκλειος είναι στα χέρια του ΟΣΚ. Και δυστυχώς καλούμαστε τώρα να τη διεκδικήσουμε. Αυτό που τόνισα και στον ΟΣΚ είναι ότι θέλουμε να σωθεί αυτό το κτήριο αυτή είναι η απαίτησή μας και όχι η κυριότητα. Η πρότασή μας στον ΟΣΚ ήταν ή να δοθεί στον δήμο για να μπορέσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα ή αν θέλει ο ΟΣΚ ας το κρατήσει με την προϋπόθεση να αναστυλωθεί. Αυτό που ενδιαφέρει τους Κομοτιναίους είναι να σωθεί αυτό το κτήριο».
     Μάλιστα ο δήμαρχος ορμώμενος από το θέμα της διάλυσης της σύμβασης για την αποκατάσταση της Τσανακλείου, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν και άλλες αιτήσεις για λύση συμβάσεων. Δεν έχουμε δεχτεί καμία λύση σύμβασης. Μπορούν να την λύσουν δια της δικαστικής οδού». Και έσπευσε να ξεκαθαρίσει το θέμα που θίχτηκε στο Δ.Σ. και αφορά την υποχρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση λέγοντας ότι «επειδή ειπώθηκε ότι η αιτία όλων των κακών είναι η υποχρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση από το 2009 ακόμη, πρέπει να τονίσω ότι η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη από όλες, πρέπει να σας πω και θα το αποδείξουμε και στις συνεδρίαση της νέας χρονιάς ότι καταφέραμε να περιορίσουμε το άνοιγμα του δήμου κατά 1,5 εκατ. €. Το μικρό αυτό θαύμα το πετύχαμε μέσα από το νοικοκύρεμα. Δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η υποχρηματοδότηση για καμία διοίκηση. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη».
    Από την πλευρά του ο  κ. Κοτσάκης τόνισε ότι «το κτήριο έχει παραχωρηθεί αλλά το έγγραφο το οποίο αποδεικνύει την παραχώρηση έχει χαθεί ή παραπέσει, μάλιστα ήταν τόσο βέβαιος ώστε δεσμεύτηκε να το προσκομίσει μέσα από το δικό του αρχείο. Μάλιστα ο κ. Κοτσάκης έκανε έντονη κριτική στην παρούσα διοίκηση του δήμου ότι δεν διεκδικεί αρκετά τονίζοντας ότι «ακόμη και αν η Τσανάκλειος δεν ανήκει στο δήμο, θα πρέπει να διεκδικηθεί με οποιοδήποτε κόστος» όπου και υπογράμμισε ότι «ας διεκδικήσει το κτήριο από την φίλη κυβέρνηση η παρούσα δημοτική αρχή. Η Τσανάκλειος είναι κομμάτι αυτής της πόλης. Δεν έπρεπε να τεθεί καν θέμα διάλυσης της σύμβασης, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρωθεί ο εργολάβος ώστε αυτό το κτήριο να συνεχίσει να υπάρχει».
    Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν ήταν θέμα ούτε στην ημερήσια διάταξη, ούτε και εκτός αυτής. Παρ’ όλα αυτά ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο καθώς λέχθηκε ότι έγινε προεκλογικά, μόνο που ο κ. Κοτσάκης αργότερα έδωσε την εξήγηση για την καθυστέρηση της δημιουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου λέγοντας πως, ενώ σε άλλες πόλεις μόλις τώρα γίνεται, κατά τη διάρκεια της δικής του διοίκησης είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την λειτουργία του. Μάλιστα απαντώντας σε αυτούς που μίλησαν για προεκλογικό έργο τόνισε ότι σχεδιαζόταν ένα χρόνο πριν τις εκλογές αλλά «πέρασαν 6-7 μήνες έως ότου καταφέρουμε να απελευθερωθούν τα δύο καταστήματα της δημοτικής αγοράς, για να λειτουργήσει εκεί το κοινωνικό παντοπωλείο». Αναφερόμενος σε αριθμούς τόνισε ότι το κόστος λειτουργίας του ανέρχεται σε περίπου 100.000€ το χρόνο και πως θα έπρεπε να βρεθούν και τώρα αυτά τα χρήματα μιας και ο προϋπολογισμός του δήμου ανέρχεται σε 72 εκατ.€. Δεν παρέλειψε μάλιστα να θυμίσει ότι οι δαπάνες για τα Ελευθέρια μειώθηκαν για να μπορέσει να λειτουργήσει ο θεσμός του κοινωνικού παντοπωλείου.
   Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Πετρίδης υποστήριξε ότι «το κοινωνικό παντοπωλείο είναι ένας ωραίος θεσμός ο οποίος όμως δεν είχε οργανωθεί σωστά και αυτό δυναμίτισε την συνέχειά του. Όταν αναλάβαμε το κοινωνικό παντοπωλείο είχε 800 δικαιούχους και άλλες 1000 αιτήσεις, οι οποίες ήταν επιλέξιμες σε ποσοστό 90%». Μιλώντας για τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου διευκρίνισε ότι αυτές «λειτουργούν με πολύ διακριτικότητα. Υπάρχουν πάνω από 350 ωφελούμενοι. Η στέγη σίτισης λειτουργεί με 100 ωφελούμενους οι οποίοι θα διπλασιαστούν το 2012. Δεν κάνουμε πίσω στις κοινωνικές μας παροχές, αλλά ένα κοινωνικό παντοπωλείο με 1800 δικαιούχους σε μια πόλη σαν την Κομοτηνή δεν είναι βιώσιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου