Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Με 14 υπηρεσιακά θέματα συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

 Με 14 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής. Τα θέματα στην πλειοψηφία τους ήταν υπηρεσιακά και το σημαντικότερο ήταν ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Κομοτηνής που  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας ορίζει την κατάσταση και λειτουργία του δήμου, τις Διευθύνσεις του, τα γραφεία και τα τμήματα, τις οργανικές και τακτικές θέσεις εργασίας γενικότερα, καθώς και τις αρμοδιότητες, που θα τους αποδίδονται. Κατά τη συζήτηση του θέματος ενστάσεις και επισημάνσεις προβλήθηκαν από μεριάς της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία τελικά καταψήφισε τον οργανισμό, στηριζόμενη στη λογική ότι θα επαυξηθεί η γραφειοκρατία, μιας και οι περιορισμένες δυνατότητες του δήμου Κομοτηνής.
    Ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης  στο τέλος της συνεδρίασης τόνισε ότι «νομίζω ότι σήμερα το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η ψήφιση του νέου οργανισμού της εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου. Ο οργανισμός αυτός οφείλει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του δήμου έτσι όπως έχει προκύψει πλέον και γεωγραφικά και πληθυσμιακά, αλλά κυρίως λειτουργικά με βάση τις επιταγές του Καλλικράτη. Είναι πάρα πολλές οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους δήμους, είναι πάρα πολλές οι απαιτήσεις πλέον και σε επίπεδο παραγωγικότητας αλλά και σε επίπεδο στελέχωσης των νέων δήμων, επομένως και του νέου δήμου Κομοτηνής με προσωπικό και είναι πάρα πολλές και οι απαιτήσεις εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στο βαθμό που ένα μεγάλο μέρος κρατικών αρμοδιοτήτων μεταφέρονται στους δήμους. Εδώ υπάρχει αντίφαση βεβαίως, η αντίφαση που έχει να κάνει με μία πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας, που έχει να κάνει με τον περιορισμό προσλήψεων, με περιορισμό χρηματοδοτήσεων και με ένα δεδομένο στελεχιακό δυναμικό που πάνω στο οποίο οφείλουν πέρα από το θεωρητικό, οι δήμοι να λειτουργήσουν. Εμείς προσπαθήσαμε αφενός να ανταποκριθούμε στις νομικές και θεωρητικές υποχρεώσεις που έχει ο δήμος Κομοτηνής, να συνδυάσουμε όμως αυτό με την πραγματικότητα που έχει να κάνει με το υφιστάμενο στελεχιακό και υπηρεσιακό δυναμικό και αυτό γιατί ότι αρκετά χρόνια από σήμερα οι δήμοι όπως και το ελληνικό δημόσιο ευρύτερα θα βασιστεί στο υπηρεσιακό δυναμικό το οποίο διαθέτει».  
Αναφορικά με τις παρατηρήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι «οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης ελήφθηκαν υπόψιν, δεσμευτήκαμε ότι και μετά τη ψήφιση θα δούμε και μερικά ζητήματα, ωστόσο αυτό το οποίο ψηφίσαμε σήμερα είναι το πνεύμα και η ουσία του τρόπου με τον οποίο θα θέλαμε να λειτουργεί ο δήμος σε επίπεδο οργανωτικό και λειτουργικό για τα επόμενα χρόνια. Αναλάβαμε κάποιες υποχρεώσεις και θα κριθούμε, όπως είπαν και οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, από το αποτέλεσμα».
     Όσον αφορά την διεύθυνση τοπικής ανάπτυξης ο Δήμαρχος Κομοτηνής δήλωσε ότι «η  διεύθυνση τοπικής ανάπτυξης έρχεται και ενσωματώνει πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των διαβιβαζόμενων από τη νομαρχία και την Περιφέρεια αρμοδιοτήτων στους δήμους, ξεκινώντας από τον τουρισμό, την γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, μέχρι και την αλιεία, ενσωματώνει πλέον όλες τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και παρακολουθήσεις των εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες ήτανε σήμερα στο δήμο Κομοτηνής παίζουνε πινγκ πονγκ μεταξύ της διεύθυνσης διοικητικού, της διεύθυνσης οικονομικού και της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών και ακόμη και κάποιων καταργημένων διευθύνσεων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που ασκούσαν αυτές τις αρμοδιότητες και επομένως μπορεί να ακούγεται μαρξιστικό το να λέμε ότι είναι μια διεύθυνση «φάντασμα» καθώς δεν έχει το στελεχιακό δυναμικό, αλλά έχει πολλές αρμοδιότητες, αναγκαστικά θα πάμε σε μεταφορά του τμήματος του υφιστάμενου δυναμικού σε αυτή τη διεύθυνση, αφετέρου όμως θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή του Νόμου, γνωρίζοντας τα προβλήματα στελέχωσης που έχει η Περιφέρεια και ειδικά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ωστόσο θα διεκδικήσουμε γιατί αυτό οφείλουμε να κάνουμε, τη μεταφορά του προσωπικού που ασκούσε αυτές τις αρμοδιότητες, διότι αυτό το προσωπικό δεν έχει μεταφερθεί ακόμη στο δήμο».
  Σχετικά με τον οργανισμό ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «ο οργανισμός υφίσταται μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ. Η εμπειρία έχει δείξει ότι θα περάσουν 3-4 μήνες για να φτάσουμε στην τελική δημοσίευση, μέχρι τότε συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τη σημερινή μας μορφή. Μπορεί με τη δημοσίευση του ΦΕΚ να ισχύει ο οργανισμός στην πράξη ισχύει με την ανάληψη των υποχρεώσεων και των αρμοδιοτήτων από τα άτομα που θα αναλάβουν αυτές τις υποχρεώσεις. Γι΄ αυτό πέφτει ένα βάρος σε εμάς αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι του δυναμικού του δήμου αυτή τη στιγμή, να μην περιμένουμε τη δημοσίευση του Νόμου στο ΦΕΚ αλλά θα πρέπει από τώρα να περάσουμε ένα μεταβατικό στάδιο όπου οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα το κάνουνε, να έχουν το χρόνο προσαρμογής».
    Από την μείζονα αντιπολίτευση ο Δημήτρης Κοτσάκης υπογράμμισε ότι  «συμμαχία για το νέο Δήμο Κομοτηνής. Το δημοτικό συμβούλιο πάλι αναλύθηκε σε εντελώς υπηρεσιακά θέματα, το κυριότερο θέμα ήταν ο νέος οργανισμός που προκύπτει από το νέο Καλλικρατικό δήμο, που φαίνεται ότι τι στίγμα του Καλλικράτη αποτυχαίνει. Τελικά κάνουμε ογκώδης γραφειοκρατικούς μηχανισμούς αντί να πατάξουμε τη γραφειοκρατία και να βοηθήσουμε το πολίτη, κάνουμε νέες διευθύνσεις, άπειρα γραφεία, άπειρα τμήματα, αρμοδιότητες και αναρωτιόμαστε σε τελική ανάλυση γιατί τα κάνουμε όλα αυτά. Όλα αυτά σε τελική ανάλυση τον δημότη τον ενδιαφέρει να πάει στο Δήμο, να πάρει ένα πιστοποιητικό γρήγορα, να του αλλάξουνε τη λάμπα γρήγορα, να μαζέψουν τα σκουπίδια γρήγορα, να υπάρχουν αναπτυξιακά έργα στην πόλη κα στο δήμο του. Αυτά όλα τα γραφειοκρατικά υποτίθεται ότι ο Καλλικράτης θα τα καταπολεμούσε, ίσα ίσα φαίνεται ότι τα διογκώνει και σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος δεν θα ξέρουνε οι υπηρεσίες τί γίνεται αναμεταξύ τους. Άρα πιστεύω ότι ο δρόμος που ακολουθούμε δεν είναι σωστός, τουλάχιστον σε ότι αφορά την κεντρική γραμμή που ακολουθείται και τελικά φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται οι κατά τόπους δήμοι. Νομίζω ότι ο Καλλικράτης ξεκίνησε για διαφορετικούς σκοπούς και σε αυτή την περίοδο της τρομερής έντασης και έντονης κρίσης με την έλλειψη των χρημάτων λόγω των επιλογών που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση, που δεν στέλνει λεφτά στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, δηλαδή και λεφτά δεν έχουμε και κάνουμε και γραφειοκρατία και στην τελική ανάλυση αναρωτιόμαστε πού πάει μπροστά η τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί τα κάνει όλα αυτά, τα οποία ερωτήματα μένουν αναπάντητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου