Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ "ΤΟ ΟΝΕΙΡΟΦΡΑΜΑ"

    Το “Ονειρόδραμα” σε σκηνοθεσία Μυρσίνης Λαντζουράκη παρουσιάστηκε στο κοινό της Κομοτηνής το Σαββατοκύριακο στο χειμερινό ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. , από το εργαστήρι Επί Σκηνής. Το «ονειρόδραμα» βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ.
     Το θεατρικό αυτό είναι μέρος των τριών παραστάσεων που παρουσιάζει φέτος το τμήμα ενηλίκων του θεατρικού εργαστηρίου. Με κοινό θέμα την «κρίση». Όχι την οικονομική κρίση αλλά την κρίση των ηθών της εποχής μας. «Στόχος του εργαστηρίου είναι να δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να μαθαίνουν καινούργια πράγματα» τόνισε η κα. Λαντζουράκη μιλώντας για την καταπληκτική δουλειά που γίνεται στο θεατρικό εργαστήρι «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ».
   Η Αγνή, η κόρη του θεού Ίντρα, κατεβαίνει στη γη για να γνωρίσει τους ανθρώπους. Αποφασίζει να ζήσει μαζί τους  και να γνωρίσει από κοντά τον πόνο τους, την κόλαση και τον παράδεισό τους, τις εμμονές, την αγάπη και τον παραλογισμό μιας λογικής ανθρώπινης.
  Στο έργο αυτό ο συγγραφέας επηρεάζεται πολύ από την θεωρία της ψυχανάλυσης του Φρόιντ, και του βιβλίου του «Η ερμηνεία των ονείρων», τη νέα τέχνη του κινηματογράφου, την ενασχόλησή του με την αλχημεία και τον αποκρυφισμό, ενώ διακρίνονται και έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ως προς τη μορφή του ονείρου, ο συγγραφέας δανείζεται τη μη λογική, ασύνδετη δομή ενός ονείρου, κατακερματίζει το χώρο και τον χρόνο χωρίς να ενδιαφέρεται για την λογική συνέχειά τους. Χρησιμοποιεί γι’ αυτό το λόγο, μεταθέσεις και συμβολισμούς, μηχανισμούς δηλαδή του ονείρου σύμφωνα με τον Φρόιντ.
      Η σκηνοθέτιδα του έργου Μυρσίνη Λαντζουράκη μιλώντας λίγο πριν την παράσταση είπε ότι «παρ’ όλο που το έργο αυτό έχει γραφτεί τον προηγούμενο αιώνα παραμένει πολύ επίκαιρο. Είναι ένα συμβολικό – σουρεαλιστικό έργο και αφορά στο ήθος  και στην ρευστότητα κάποιων πραγμάτων, είναι κάτι ονειρικό, πράγματα που έχουν συμβεί που συμβαίνουν αλλά μέσα από μια ονειρική οπτική, έτσι ώστε να μην ταυτιζόμαστε απόλυτα απλά να μπαίνουμε στην λογική να το κριτικάρουμε, να το σκεφτούμε αυτό που βλέπουμε. Καταπιαστήκαμε φέτος με ένα πολύ δύσκολο έργο, δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που να το έχουν τολμήσει και ελπίζω το αποτέλεσμα να ικανοποιήσει το κοινό. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου γι’αυτήν την προσπάθεια».
  Το έργο είναι σε σκηνοθεσία- Διδασκαλία : Μυρσίνης Λαντζουράκη, Video: Μιχάλης Δανιήλ Βαμβακάς, στα φώτα είναι ο Δημήτρης Τζατζανάς και  συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Μερόπη Δράκου, Τάκης Ιγγλέζος, Ισμήνη Κεφαλά, Ζωή Λόλα, Αλέξανδρος Μαρίνος, Βάσω Μιχαηλίδου, Πέτρος Μπένος, Γιάννης Παπαπαναγιώτου και Λίντα Φάουζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου