Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Παρουσίαση βιβλίου: «Η τοπογραφία της Μεσημβρίας του Ευξείνου Πόντου, από τον 4ο έως τις αρχές του 7ου αιώνα»

   Το βιβλίο της για την Μεσημβρία του Ευξείνου Πόντου παρουσίασε στο κοινό της Κομοτηνής το απόγευμα της Τετάρτης στο βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο, η αρχαιολόγος Ευτέρπη Θεοκλίεβα -- Στοϊτσεβα. Πρόκειται για μια καταγραφή της περιοχής από τον 4ο έως τις αρχές του 7ου αιώνα, ενώ παράλληλα προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε η συγγραφέας. Η έκδοση του βιβλίου είναι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης -- Έβρου.
    H συγγραφέας του βιβλίου Ευτέρπη Θεοκλίεβα - Στοϊτσεβα, τόνισε ότι «Η Μεσημβρία στον Εύξεινο Πόντο είναι μία αποικία των Μεγαρέων, ιδρύθηκε στα τέλη του 510 π.Χ από Έλληνες που ήταν από τα Μέγαρα, ενώ ταυτόχρονα και από ανθρώπους από το Βυζάντιο. Στην τοποθεσία όμως αυτή υπήρχε Θρακικός οικισμός με το όνομα Μεσάμβρια, ο οποίος πήρε την ονομασία του από τον ιδρυτή της πόλης Μέρσε και της θρακικής λέξης Μπρία, που όπως γνωρίζετε αυτές οι ονομασίες υπάρχουν και εδώ στην Ελλάδα και έτσι ιδρύθηκε η αποικία Μεσήμβρια, δηλαδή τηρήθηκε το Θρακικό όνομα της πόλης. Οχυρώθηκε με τείχη, χτίστηκαν οι αρχαίοι ναοί, με πρώτο ναό, το ναό του Απόλλωνα και έτσι ξεκινάει μία μεγάλη ιστορία, για μία πόλη με αιώνια ζωή μέχρι και τις μέρες μας, το καλύτερο τουριστικό στα παράλια του Εύξεινου Πόντου που εγώ το λέω ως «μαργαριτάρι» του Εύξεινου Πόντου, όπου έρχονται τουρίστες από όλον τον κόσμο. Εγώ έχω κάνει ανασκαφές εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, σε αυτό το βιβλίο το οποίο έχω ονομάσει «τοπογραφία», σκοπός μου ήτανε να τοποθετήσω στη χερσόνησο όλα αυτά τα συγκροτήματα που χτίστηκαν κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, δηλαδή το σύστημα οχύρωσης, ύδρευσης και τα δημόσια κτίρια που εκείνη την εποχή ήταν βασιλικές πλατείες, δρόμοι, λιμάνια και έτσι επειδή εγώ έκανα τις ανασκαφές δείχνω στο βιβλίο τις δικές μου εργασίες κατά την χρονική περίοδο που έχω εργαστεί και έτσι δείχνω τη σημασία της χερσονήσου της Μεσημβρίας ως σημαντικό στρατηγικό κάστρο για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με την καινούργια πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη και ο σκοπός της ήταν να ασφαλίζει την καινούργια πρωτεύουσα και έτσι γι΄ αυτό το λόγο η Μεσημβρία μετατράπηκε σε ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό κάστρο με 2 λιμάνια, με μεγάλα τείχη από την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου και του Αναστάσιου του Α΄ και έχουμε 6 βασιλικές και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες που χτιστήκανε ανά περιόδους, και «πέφτει» τρεις μήνες πριν την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου