Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


  Με κάθε επισημότητα γίορτασαν την Κυριακή 22 Μαίου την  επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, που έχει καθιερωθεί στις 19 Μαΐου, στην Κομοτηνή  τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης, με την παρουσία και όλων των φορέων της πόλης. Για την μνήμη των 350.000 θυμάτων της γενοκτονίας, τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, Δαμασκηνού, ενώ στην συνέχεια έγινε και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης. Ζητούμενο όλων η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά και η αναγνώρισή της από την Τουρκία. Εκ μέρους της κυβέρνησης το «παρών» έδωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, ενώ παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης και ο κ. Παναγιώτης Χαλβατζής, που εκπροσώπησε τον βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.     Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης -Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό της Ημέρας –Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ελληνική Πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση τιμά σήμερα όλους τους πόντιους που θυσιάστηκαν, εξ αιτίας της ματαιοδοξίας και τη μισαλλοδοξίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο πρόσωπο των ποντίων αδερφών μας τιμούμε όλους τους λαούς που υπέστησαν και κάποιοι υφίστανται ακόμη, γενοκτονίες.
Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε την ιστορία διότι μόνο έτσι ξεπερνάμε τη μισαλλοδοξία η οποία οδηγεί σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Χωρίς ίχνος φανατισμού και ρεβανσισμού, αναγνωρίζουμε και θυμόμαστε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν ώστε σήμερα να έχουμε διδάγματα, ότι η ιστορία υπάρχει και δεν διαγράφεται.
Και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου γίνονται γενοκτονίες οι οποίες δυστυχώς  αποκρύπτονται, δεν καταδικάζονται από την ανθρωπότητα, όπως θα έπρεπε, παρόλο που η πληροφόρηση και η ενημέρωση στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σημαντικά. 
Πέρα από την τιμή που αποτίουμε σήμερα, δίνουμε και το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος ακόμη και αν περάσουν πολλές δεκαετίες.»
    Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜ-Θ και του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», κ. Χρύσα Μαυρίδου  υπογράμμισε ότι «η ελληνική πολιτεία, από τη μια μεριά αργά αναγνώρισε τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού ως ημέρα μνήμης και τη θεσμοθέτησε για τις 19 Μαΐου κι από την άλλη, ποτέ δεν την τίμησε στην ημέρα της». «Είναι ένα αίτημα του ποντιακού ελληνισμού για να τιμηθεί ως αργία αυτή η μέρα. Εμείς είμαστε εδώ, όλα τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης, για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας. Επιδίωξη μας το δικαίωμα στη μνήμη και το σύνθημά μας είναι «μάθε με να μην ξεχνώ». Να μην ξεχνώ την ιστορία μου, να μην ξεχνώ τα θύματά μου, γιατί μόνο όταν δεν ξεχνώ θα καταφέρω να σώσω την κουλτούρα μου, την παράδοση και την ταυτότητά μου. Η σημερινή Τουρκία σαφέστατα και δεν έχει την ευθύνη αυτών των τραγικών γεγονότων εκείνης της εποχής. Ωστόσο, η παραχάραξη της ιστορίας, που επιδιώκει είναι η μεγαλύτερη γενοκτονία. Αλλά αυτό εμείς δε θα το επιτρέψουμε, θα το παλέψουμε για αυτό το σκοπό, αφού πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πόντιων Ροδόπης, «Η Τραπεζούντα» κ. Γιάννης Νικολαΐδης, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια γενοκτονία στην οποία χάθηκαν 350.000 αθώες ψυχές, αθώα θύματα του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, και προκάλεσε τη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή διασπορά των Ελλήνων, που ακόμη και σήμερα τους βρίσκουμε στην κεντρική Ασία, στη δημοκρατία του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, στην Αρμενία, στη Γεωργία, στη Νότια Ρωσία, στην Ουκρανία, στη δυτική Ευρώπη, ακόμη και στην Αυστραλία και στην Αμερική. Κι όλα αυτά ως συνεπακόλουθο της γενοκτονίας, που συντελέστηκε στη γενέτειρα γη του Πόντου. Το μήνυμα που θέλω να στείλω με αφορμή την επέτειο, είναι η ανάγκη για αγάπη, συναδέλφωση, συνδημιουργία και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, για ένα καλύτερο αύριο, για τις επόμενες γενεές. Σκοπός δεν είναι η καλλιέργεια μισαλλοδοξίας, αλλά η δικαίωση. Όχι η εκδίκηση αλλά η διεκδίκηση».
     Μιλώντας για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι «ανοίγει ένας δρόμος με καλύτερες προδιαγραφές για τη διεθνή αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας. Σημαντική είναι και η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου το 2006, κατά την ενέταξε στις προϋπόθεσης ένταξης της Τουρκίας στης ΕΕ την αναγνώριση των γενοκτονιών έναντι των Ποντίων, των Ασσυροχαλδαίων και των Αρμενίων. Θα πρέπει η γειτονική χώρα να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια και να προχωρήσουμε στο μέλλον όλοι μαζί σαν αδέρφια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου