Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

"Παρχάρια" 10ο συναπάντεμα Ποντίων στη Ροδόπη


   Για δέκατη συνεχή χρονιά, αναβίωσε το έθιμο "Παρχάρια" στην καρδιά της ορεινής Ροδόπης, στην περιοχή του οχυρού της Νυμφαίας μόλις 15 χιλιόμετρα απο την πόλη της Κομοτηνής.
   Ο σύλλογος Ποντίων νομού Ροδόπης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συνεχίζει τη δράση του με την πραγματοποίηση του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού.
  Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική , αφού στο χώρο παρευρέθηκαν Πόντιοι αλλά και Θρακιώτες απ' όλη την Ελλάδα! Φέτος συμμετείχαν και παλαιστές του αθλητικού συλλόγου "Δημοκρείτιο"
   Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Νικολαϊδης μιλώντας για την εκδήλωση τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε Παρχάρια για 10η συνεχόμενη χρονιά, για την αναβίωση δηλαδή του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού των Ποντίων. Είναι μία μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το 2002, έχουμε φτάσει στο σημείο να προσκαλούμε τον κόσμο σε μία εκδήλωση η οποία προσφέρει και ανέσεις διότι έχει δημιουργηθεί και χώρος αναψυχής Παρχάρια, μέσα από το πρόγραμμα και τη συνδρομή του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ».
Αναφερόμενος ο κ. Νικολαίδης στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον χώρο υπογράμμισε ότι « όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους αρμόδιους φορείς και το δικό μας τον πολιτιστικό φορέα το σύλλογο Ποντίων «Η Τραπεζούντα», με τις κατασκευές ξύλινων κοσκιών, πέτρινων βρυσών και άλλες κατασκευές στο χώρο όπου βρίσκεται δίπλα στον ιστορικό χώρο του Οχυρού Νυμφαίας και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Γέφυρα του βοσκού». Μιλάμε για μια καταπράσινη περιοχή, με τρεχούμενα νερά, υπάρχουν παρακείμενα χορτολίβαδα, είναι πολύ κοντά στην Κομοτηνή μόλις 15 χλμ, η διαδρομή είναι ασφαλτοστρωμένη».
    Για τα όσα περιλάμβανε η εκδήλωση ο κ. Νικολαίδης επισήμανε ότι «η κορύφωση της εκδήλωσης θα γίνει στις 10 το πρωί με την εμφάνιση χορών από 350 περίπου χορευτές, όπου θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση. Είναι μία εκδήλωση έχει έντονο το διαπεριφερειακό χαρακτήρα της διότι πλαισιώνεται από χορευτικά συγκροτήματα και πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την Περιφέρεια, αλλά και εκτός όπως οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας αλλά και η ελληνική κοινότητα της Ρωσίας «Κερετζίκ» με την χορευτική ομάδα «Ελπίδα» αποτελούμενη από νέα παιδιά. Ο χώρος όπου τελούνται οι εκδηλώσεις είναι πολύ κοντά στον κάθετο Άξονα Ελλάδας - Βουλγαρίας, απέχει μόλις 3 χλμ και έτσι από τον επόμενο χρόνο που θα ολοκληρωθεί ο άξονας θα υπάρχει ακόμη πιο εύκολη πρόσβαση στο χώρο των εκδηλώσεων. Πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι θα έχουμε λυράρηδες από την Τραπεζούντα θα μας παίξουν ποντιακά τραγούδια και θα μας παρουσιάσουν μια διασκευή τους που έχουν κάνει με τον Φίλιππο Κατσαπίδη και Νίκο Μιχαηλίδη δύο καταξιωμένους λυράρηδες, από τη Θεσσαλονίκη. Μαζί μας θα είναι και ο λυράρης Δημήτρης Περίδης ο οποίος είναι και εκδότης του περιοδικού Άμαστρις και ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής της ημερίδας που πραγματοποιούμαι στο ΔΗΠΕΘΕ το Σάββατο στις 7 το απόγευμα με θέμα «Ο ρόλος του Λαϊκού Πολιτισμού στον 21ο αιώνα». Μαζί μας θα έχουμε και τον Σπύρο Γαλετσίδη, έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να ανήκει στην Τρίτη ηλικία, αλλά βάζει «κάτω» πολλούς νέους καλλιτέχνες, είναι γεννημένος στη Λυκόπολη του Πόντου παίζει Ζουρνά και λύρα, έχει ένα ιδιαίτερο αυθεντικό χρώμα και επειδή πέρα του ότι δίνουμε μεγάλη σημασία να έχουμε τον παραδοσιακό χορό στο φυσικό του χώρο, διότι οι παραδοσιακοί χοροί έχουν γεννηθεί μέσα στα αλώνια και μέσα στα λιβάδια στα Παρχάρια, θεωρούμε ότι στον αυθεντικό παραδοσιακό χώρο, θα πρέπει να έχεις και τον αυθεντικό παραδοσιακό ύφος. Όλα αυτά λοιπόν θα γίνουν στα Παρχάρια. Αρωγός στην όλη αυτήν προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Αρωγός επίσης είναι το Δ Σώμα στρατού, η Πυροσβεστική και η Ελληνική Αστυνομία».
       Ερωτηθείς ο κ. Νικολαίδης για τα όσα έχουν αλλάξει από το 2002 που έγιναν τα πρώτα «Παρχάρια» και αν πέτυχαν τους στόχους που αρχικά είχαν θέσει ως σύλλογος  υποστήριξε ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση και να καυχιόμαστε πλέον ότι έχουμε αυτό το χώρο δασικής αναψυχής στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, που είναι ο μοναδικός ορεινός όγκος αναψυχής που μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες κόσμο και είναι μία πραγματική πρόκληση για την ανάπτυξη του δασοτουρισμού, ο οποίος στο πάντρεμα και στον πολιτισμό και την ιστορικότητα του χώρου μίας και βρίσκεται πολύ κοντά στο Οχυρό της Νυμφαίας μπορεί να αποτελεί ακόμη έναν λόγο επισημότητας. Θεωρώ ότι η πρόταση χωριού στα πρότυπα Παρχαρίου του Πόντου θα είναι σύντομα γεγονός και θα μπορούν να ανεβαίνουν διάφορες πολιτιστικές οργανώσεις για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ημερίδων για διάφορα θέματα και θα μπορούν να φιλοξενούνται σε εκείνο το μέρος. Ο χώρος είναι ήδη έτοιμος να φιλοξενήσει μαθητικές εκδρομές, ήδη την Πρωτομαγιά πήγαν πολύ να γιορτάσουν εκεί πέρα, τις προάλλες διανυκτέρευσε εκεί ο Ιππικός όμιλος». «Θεωρούμε ότι σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχουμε ένα παμβαλκανικό φεστιβάλ και οι εκδόσεις που κάνουμε κάθε χρόνο με το περιοδικό «Παρχάρια» θα μπορέσουμε να έχουμε την έκδοσή ενός τόμου πλέον ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις εκδόσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου που συνέχισε τονίζοντας ότι «οι στόχοι μας ήταν από τότε να ιδρύσουμε ένα χώρο αναψυχής το οποίο είναι ήδη πραγματικότητα, θέλαμε να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος και η τοπική αυτοδιοίκηση το έκανε πριν προλάβουμε να το ζητήσουμε εμείς και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και η κατασκευή παραδοσιακού χωριού θα ολοκληρώσει τον όλο στόχο μας και πιστεύουμε ότι θα γίνει πολύ σύντομα και αυτό. Την περιοχή μας έχουν επισκεφτεί πάνω από 200 αποστολές και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Έχουμε φιλοξενήσει κόσμο από όλα τα μέρη της Ελλάδας και θεωρώ ότι αυτή η εκδήλωση πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια κρατάει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη και όντως έχει αποδείξει ότι ο εθελοντισμός μπορεί να φέρει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην κοινωνία μας. Σχεδόν καθημερινά υπάρχει παρουσία μας και ασχολούμαστε με τη συντήρηση του χώρου για να είναι φιλικός απέναντι σε αυτούς που πηγαίνουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου