Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΑΣΜΟΥ

     Με πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη και προβολή του κερασιού, ο Δήμος Ιάσμου οργάνωσε το φετινό, 11ο Φεστιβάλ Κερασιού το οποίο πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο των Ασωμάτων από την Παρασκευή10 μέχρι και την Κυριακή 12 Ιουνίου. Πολιτιστικά δρώμενα, συναυλίες αλλά και ενδιαφέρουσες αθλητικές συναντήσεις  περιλάμβανε το πρόγραμμά  του φεστιβάλ. Άρχισε με τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε από τον αθλητικό οργανισμό του Δήμου Ιάσμου, στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις τοπικές μεικτές ομάδες του νομού Ροδόπης. Ενώ η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 8 το βράδυ με επίδειξη τοπικών χορευτικών σχημάτων και Ersin Show. Την επόμενη μέρα, ξεσήκωσαν το κοινό ο Γιώργος Ξανθιώτης, το Ersin Show και η τραγουδίστρια Gulsen, και την Κυριακή το πρόγραμμα έκλεισε με το Ersin Show και τον τραγουδιστή Edip Akbayram. 
   Στους στόχος της διοργάνωσης όπως και στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Ισμέτ Καδή που τόνισε ότι  «το 11ο φεστιβάλ κερασιού έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών μας και είναι μία σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη των προσπαθειών των κερασοπαραγωγών της περιοχής μας. Όπως και στα προηγούμενα 10 χρόνια, συνεχίζουμε αυτό το θεσμό γιατί με αυτή τη διοργάνωση πιστεύω ότι βοηθάμε τους κερασοπαραγωγούς της περιοχής διαφημίζοντας το προϊόν ώστε να μπορέσουν να πουλήσουν το κεράσι τους σε διεθνές αγορές. Νομίζω ότι οι κερασοπαραγωγοί της περιοχής είναι και φέτος πολύ ευχαριστημένοι, όπως και στα δύο προηγούμενα χρόνια πάμε πολύ καλά και αν συνεχιστεί έτσι νομίζω θα φτάσουμε σε ένα σημαντικό ποσό και φέτος».
   Συμφωνά με τον κ. Καδή  που αναφέρθηκε στα ωφέλει από το φεστιβάλ αλλά και στην συμμετοχή ελλήνων και τούρκων καλλιτεχνών «τα προηγούμενα χρόνια αυτό το ποσό κυμαινόταν γύρω στο 4 εκατομμύρια ευρώ και πιστεύω ότι και φέτος θα φτάσουμε σε αυτό το ποσό και πιστεύουμε ότι με τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία 3 χρόνια με τον διπλασιασμό των εκτάσεων κερασιού πιστεύω ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας που είναι τα 10 εκατομμύρια. Δυστυχώς αν και καλούμε και τους χριστιανούς, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται πιο πολύ από τους μουσουλμάνους και όπως γνωρίζεται οι περισσότεροι κερασοπαραγωγοί είναι μουσουλμάνοι, αλλά εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια να συμμετέχουνε και Έλληνες καλλιτέχνες, δυστυχώς αυτοί ξεφεύγουν λίγο και στις τιμές συμμετοχής, ενώ δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τους καλλιτέχνες από την Τουρκία που μας λένε τιμές μέσα σε λογικά πλαίσια και σε περίοδο κρίσης, όπου έχουμε περιορίσει αρκετά τα έξοδά μας ως Δήμος Ιάσμου. Λόγω της οικονομικής κρίσης προσπαθήσαμε να περιορίσουμε κάποια πράγματα, αλλά όπως βλέπουμε στο χώρο του φεστιβάλ είναι οι μικροπωλητές, είναι οι χορηγοί που μας στηρίζουνε και εμείς κάθε χρόνο προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος που βάζει ο Δήμος για αυτή τη διοργάνωση».  
    Ο πρόξενος Τουρκίας κ. Σαρνίτς μιλώντας για το φεστιβάλ εστίασε στις εξαγωγές προϊόντων προς γειτονικές χώρες και υπογράμμισε ότι «εδώ και 3 χρόνια που βρίσκομαι εδώ και με καλούνε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ και συμμετέχω με πολύ μεγάλη χαρά και ευτυχία. Όντως όπως το έχετε πει και εσείς αυτό το φεστιβάλ έχει θεσμοθετηθεί, έχει γίνει παραδοσιακό και διαφημίζει ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της περιοχής, το κεράσι και είναι πολύ επώνυμο για την περιοχή. Πιστεύω ακράδαντα και εγώ ότι είναι το κεράσι είναι πολύ ωφέλιμο και παραδοσιακό προϊόν για την περιοχή και ένας αρκετά καλός πόρος για την περιοχή και βλέπω ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ ευχαριστημένοι από αυτό. Αυτή την περίοδο που διανύεται μία κρίση στην Ελλάδα πιστεύω ότι αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο δυναμικό εξαγωγών και πρέπει να περάσει αυτό το μήνυμα και στον κόσμο και αυτό το διαπιστώνουμε και στα ακτινίδια και στο σπαράγγι και πιστεύω ότι είναι καλό να στραφούμε σε αυτά τα εναλλακτικά προϊόντα. Αυτή η περιοχή όντως έχει μία πολύ καλή χλωρίδα και πιστεύω ότι πρέπει να ωφεληθούμε από αυτό. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στον καπνό ή στο βαμβάκι, αλλά να στραφούμε στις εναλλακτικές καλλιέργειες και να τις εξάγουμε στις γειτονικές χώρες. Γνωρίζω ότι υπάρχουνε διαφορετικές εργασίες πάνω σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε όλοι ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Για παράδειγμα έχει γίνει ένα άλμα εξαγωγής ζώντων ζώων και η Τουρκία άρχισε να εισάγει από την περιοχή ζώντα ζώα και γιατί αυτό να μην συμβεί και στα άλλα προϊόντα και γιατί να μην έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εξαγωγές και στην Τουρκία ή στη Βουλγαρία ή σε άλλες χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου