Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

"Ταρακουνήθηκε" η Θράκη



"Ταρακουνήθηκε" η Θράκη– Ισχυρότατη σεισμική δόνηση στο Θρακικό Πέλαγος
-Βγήκαν στους δρόμους οι
πολίτες πανικόβλητοι προσπαθώντας να προφυλαχθούν
-Δεν έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές ή τραυματισμοί στην Ξάνθη και στην παραλιακή ζώνη
-ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.250 το μεσημέρι του Σαββάτου ανοιχτά του Θρακικού Πελάγους, σηκώνοντας κυριολεκτικά στο πόδι την Ξάνθη!
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης και το εστιακό του βάθος στα 5 χιλίομετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη μετασεισμοί στις 12.31 της τάξεως των 4,7 Ρίχτερ και στις 12.34 της τάξεως των 5,7 Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ξάνθη, με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους έντρομοι προσπαθώντας να προφυλαχθούν, ωστόσο δεν κατεγράφησαν ζημιές. Αισθητός έγινε ο σεισμός τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και σε περιοχές όπως η Δράμα, η Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα αλλά και η παραλιακή ζώνη της Τουρκίας. Υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί τόσο στη Λήμνο όσο και στη Σαμοθράκη, όπου κατέρρευσε ένα πετρόχτιστο σπίτι, ενώ στις ίδιε περιοχές παρατηρήθηκαν προβλήματα στο τηλεοπτικό σήμα.
Άξιο αναφοράς το γεγονός πως ο σεισμός είχε διάρκεια σχεδόν ενός λεπτού, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους. Στην Ξάνθη θαμώνες στα καφέ της Κεντρικής Πλατείας σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να απομακρύνονται από τις θέσεις τους, ενώ αμέσως μετά το “ταρακούνημα” άρχισαν να τηλεφωνούν σε οικείους και φίλους προσπαθώντας να ενημερωθούν για τυχόν ζημιές ή προβλήματα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης δεν κατεγράφη κάποια κλήση για απεγκλωβισμό από ασανσέρ ή κάποιο άλλο πρόβλημα που να αποδίδεται στον σεισμό, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη τόσο με την Αστυνομία όσο και με το Λιμενικό.
Οι κάτοικοι παρέμεναν για μερικά λεπτά εκτός των κτηρίων, φοβούμενοι για πιθανούς μετασεισμούς, ενώ μετά από λίγη ώρα η τάξη αποκαταστάθηκε.
Η δόνηση έγινε αισθητή και από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, στη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, η δόνηση ταρακουνήθηκαν τα τουρκικά παράλια.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρές ζημιές στα αεροδρόμια της Σαμοθράκης, της Λήμνου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μύρινας. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Βρετανός τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού, κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής. Το συμβάν αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου.

To ρήγμα της Ανατολίας
Η περιοχή του βορείου ρήγματος της Ανατολίας έχει μήκος 1.400 χλμ. Το ρήγμα χωρίζει την πλάκα της Ανατολίας, η οποία κινείται προς τα δυτικά, από την ευρασιατική πλάκα.
Η κίνηση της περιοχής του ρήγματος αυξάνει σταθερά: ήταν 6,5 χιλιοστά/έτος προ δεκαπενταετίας, έφθασε στα 17 χιλιοστά/έτος την προηγούμενη πενταετία και στα 20-30 χιλιοστά/έτος σήμερα, με κατεύθυνση τα νοτιοδυτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου