Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ο αειφόρος τουρισμός στο «μικροσκόπιο» του δήμου Κομοτηνής

Συνέδριο της «Κ.Καραθεοδωρή», στο πλαίσιο του προγράμματος Green Spots

H Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή, του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής, πραγματοποιεί Συνέδριο με θέμα: «Αειφόρος Ποιοτική Ανάπτυξη του Κοινού Τουριστικού Προϊόντος της Διασυνοριακής Περιοχής - το παράδειγμα του Δήμου Κομοτηνής» το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 10:00 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, Δημοκρατίας 1. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Καινοτόμο και Περιβαλλοντικά Φιλικό Δίκτυο για την Ανάπτυξη & Προώθηση της Επιχειρηματικότητας» / Green Spots, του προγράμματος «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013».Το συνέδριο απευθύνεται σε κοινό, τοπικούς φορείς, επαγγελματικούς συνδέσμους και συλλόγους που εμπλέκονται στον τουριστικό τομέα και την τουριστική προβολή και προώθηση της περιοχής. Στόχος του, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού της περιοχής της Ροδόπης σε θέματα που αφορούν στον Αειφόρο Τουρισμό και το κοινό Τουριστικό Προϊόν της περιοχής. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Εργασίας, παρουσία του Δημάρχου, της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού, των εταίρων του προγράμματος Green Spots, και φορέων του τουρισμού, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου «Ανατόλια».

Για το θέμα παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της «K. Καραθεοδωρή Α.Ε.» κ. Όλγα Τσετινέ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Στράτος Τσακιρίδης, οι οποίοι παρουσίασαν τη δομή του έργου, τους στόχους και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει για την περιοχή.

Η πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Κομοτηνής «Κ. Καραθεοδωρή» Α.Ε.  κα. Όλγα Τσετινέ τόνισε «Η «Κ. Καραθεοδωρής» είναι επικεφαλής έτερος του προγράμματος που ξεκίνησε το Μάρτη 2012 και σε αυτό συμμετέχουνε και άλλοι εταίροι, όπως η Δημοτική Τουριστική Εταιρεία του Δήμου Ξάνθης, η Τουριστική Επιχείρηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η ένωση ξενοδόχων Θράκης και άλλοι τρεις εταίροι από τη Βουλγαρία, από το Δήμο Χάσκοβο, από το Δήμο Τσεπελάρι και από το Δήμο Ρουτόζεμ». «Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κύριος στόχος του είναι η συνεργασία όλων των εταίρων ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν σε ένα επανασχεδιασμό ενός καινούργιου τουριστικού προϊόντος για την περιοχή παρέμβασης. Βασικό μας εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια είναι το δίκτυο του Αειφόρου Τουρισμού δηλαδή ο τουρισμός του οποίο είναι θηλυκό και με σεβασμό προς το περιβάλλον , είναι η ένταξη επιχειρήσεων και άλλων τοπικών φορέων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Και γι΄αυτό το σκοπό θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός διαχείρισης προορισμού ο οποίος θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα. Το βασικό μας εργαλείο  του προγράμματος το οποίο είναι τα green spots τα οποία είναι σαν inphone κιοσκ τα οποία θα τοποθετηθούν σε όλους τους Δήμους παρέμβασης και λειτουργούν με φωτοβολταϊκή ενέργεια. Θα έχουνε ένα λογισμικό το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς και θα παρέχει πληροφορίες τόσο για τις υπηρεσίες για τους τουρίστες και τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό της περιοχής τους».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Θεόδωρος Τσακιρίδης υπογράμμισε ότι  «Μετά και από τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν με τη διένεξη του κάθετου άξονα που συνδέει τη χώρα μας και ουσιαστικά το Δήμο μας με την Βουλγαρία, ήταν επιβεβλημένη η δημιουργία μιας επιτροπής τουρισμού η οποία απαρτιζόμενη από φορείς εξειδικευμένους στο αντικείμενο θα μπορέσουν να τρέξουν τουριστικά προγράμματα που θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Όταν μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, μιλάμε για την παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής». «Η παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής έχει πλεονεκτήματα, έχει δυναμική και δυνατότητες, αλλά και μειονεκτήματα. Σημαντικό πλεονέκτημα της παραλιακής ζώνης είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι ο κοντινότερος τουριστικός προορισμός από τη Βουλγαρία. Στόχος της επιτροπής αλλά και όλων μας νομίζω ότι θα είναι ένας, ο τουριστικός αυτός προορισμός δεν θα πρέπει να παραμείνει κοντινότερος, πρέπει να γίνει ο καλύτερος από τους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής μας και αυτή θα είναι η βάση που θα δώσει η επιτροπή αυτή για τον προσανατολισμό αυτό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με μια συντονισμένη προσπάθεια με όλους τους φορείς και τον κόσμο θα πετύχουμε τον στόχο μας. Υπάρχουν φυσικά και τα μειονεκτήματα, όπως ότι η τουριστική περίοδος είναι μικρή, ουσιαστικά ξεκινάει από τα μέσα Ιουνίου και τελειώνει στα τέλη Αυγούστου. Ήδη με την διένεξη του κάθετου άξονα και την είσοδο των πρώτων τουριστών μας έχουν δώσει ένα δείγμα ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να επιμηκύνει την περίοδό της. Αυτό φυσικά θα βοηθήσει τόσο στην παραλιακή ζώνη, όσο και στον ευρύτερο σχεδιασμό για μελλοντικές επενδύσεις» κατέληξε.