των κατεχομένων ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Μάλιστα στην απόφαση αυτή υπήρχε και η απαίτηση της προσφυγής των Ελληνοκυπρίων πρώτα στην "επιτροπή" και στη συνέχεια στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο των κατεχομένων, προκειμένου να θεωρηθεί ότι εξάντλησαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα για να μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.
Η Απόφαση αυτή, εκτός της αναιτιολόγητης και παράλογης κατά κάποιο τρόπο απαίτησης, του να προσφεύγει το θύμα στον θήτη για να βρει το δίκαιο του, είχε και μια άλλη πολιτική διάσταση: Η Τουρκία κατά κάποιο τρόπο «αποαναγνώρισε » το ψευδοκράτος, το κράτος έκτρωμα που η ίδια δημιούργησε στην κατεχόμενη γη μας, με την δύναμη των όπλων και της κατοχής, αφού ανέλαβε πλήρως την ευθύνη στα κατεχόμενα. Βέβαια μέσω αυτής της Επιτροπής και εκμεταλλευόμενη την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και την «απελπισία» των Ελληνοκυπρίων προσφύγων επεχείρησε και επιχειρεί να αποκτήσει την πλειοψηφία της γης στα κατεχόμενα, ώστε να ισχυριστεί ότι πλέον δεν υπάρχει θέμα περιουσιακό, που αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι για την λύση του «κυπριακού προβλήματος», όπως μας έμαθαν όλους να αποκαλούμε την εισβολή και κατοχή.
Ευτυχώς τέσσερα χρόνια αργότερα το ίδιο το ΕΔΑΔ, έκδωσε επιτέλους την Απόφαση που εκκρεμούσε η ανακοίνωση της από το 2001, στην απόφαση αυτή, γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αποτελεί κατά κάποιο τρόπο δικαίωση του κυπριακού λαού για τα δεινά που υπέστη και υφίσταται ακόμη από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στο νησί μας.
Τι λέει αυτή η Απόφαση του ΕΔΑΔ;
·
Επιβολή αποζημίωσης ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ,
που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων
δικαιωμάτων που συντελέστηκαν στην Κύπρο κατά την Τουρκική εισβολή και την
συνεχιζόμενη κατοχή
·
Τα 30 εκατομμύρια ευρώ αφορούν αποζημιώσεις
ηθικής βλάβης σε συγγενείς αγνοουμένων
·
Τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν αποζημίωση ηθικής
βλάβης που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας, (που από
25.000 άτομα που ήταν το 1974 αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, έμειναν σήμερα
μερικές εκατοντάδες).
·
Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει την
αποζημίωση των 90 εκατομμυρίων εντός 3 μηνών θέτοντας ταυτόχρονα όρο και στην
Κυπριακή Δημοκρατία, να διανείμει τα χρήματα της αποζημίωσης που θα λάβει από
την Τουρκία, στους δικαιούχους εντός 18 μηνών.
·
Η Απόφαση του ΕΔΑΔ για την Απόφαση «Δημόπουλος
και Άλλοι εναντίον της Τουρκίας» δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις
της, για την συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου για την Δ! Διακρατική.
Κατά την άποψη μου, η απόφαση αυτή εκτός της δικαίωσης που δίνει στα
αιτήματα του κυπριακού λαού, αναγκάζει την Τουρκία να αποδεχτεί την Κυπριακή
Δημοκρατία την οποία σκοπίμως, αμφισβητεί, στα πλαίσια της απέλπιδας προσπάθειας της για αναγνώριση του
ψευδοκράτους στην κατεχόμενη γη μας. Δεν είμαι νομικός, είμαι τεχνοκράτης, αλλά αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των νομικών κύκλων και την αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ, Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «η απόφαση του ΕΔΑΔ, από άποψης διεθνούς δικαίου, δεν είναι δεσμευτική, ούτε και έχει κάποια αξία για την Τουρκία», προκύπτει αυτόματα το συμπέρασμα ότι: η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ, αποτελεί μια μεγάλη νίκη όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων αλλά πρωτίστως της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί για πρώτη φορά επιδικάζεται η καταβολή αποζημίωσης κράτους έναντι άλλου κράτους. Ανοίγει ακόμη το δρόμο στην Κυπριακή Δημοκρατία για νέες προσφυγές κατά της Τουρκίας, για νέες αποζημιώσεις, γιατί δεν έχει παραγραφεί αυτό το δικαίωμα της. Η Απόφαση αυτή ακόμη ουσιαστικά εξουδετερώνει την προηγούμενη απόφαση για την λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν βέβαια αποδειχθούμε αντάξιοι των περιστάσεων και το εκμεταλλευτούμε ως πρέπει και ως οφείλουμε. Όσον αφορά τις δηλώσεις Νταβούτογλου, δεν ισχύουν, η Απόφαση του ΕΔΑΔ είναι δεσμευτική για την Τουρκία.
Παρακολουθώντας τον κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, τον αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο της τηλεόρασης του Σίγμα σήμερα το πρωί απορώ με τους εκάστοτε κυβερνώντες μας στην Κύπρο, πως τόσα χρόνια δεν εκμεταλλεύτηκαν τα νομικά όπλα που είχαν και έχουν στην διάθεση τους, στο όνομα της δήθεν επίδειξης καλής θέλησης στις συνομιλίες. Έχει μια μεγάλη Απόφαση την 4η Διακρατική με την οποία μπορεί να ζητήσει δισεκατομμύρια αποζημιώσεις από την Τουρκία όσον αφορά το περιουσιακό, αλλά και την ικανοποίηση του Κυπριακού κράτους, ώστε να αποζημιωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για την παραβίαση των Δικαιωμάτων της εις βάρος της Τουρκίας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ή ίδια η 4η Διακρατική είναι ένα μεγάλο όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στις συνομιλίες για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και στις συνομιλίες του «Κυπριακού».
Νομίζω ότι έφτασε πλέον ο καιρός, να επιμένει η Κυπριακή Κυβέρνηση και να συνεχίσει τον αγώνα ζητώντας την άμεση εφαρμογή της 4ης Διακρατικής .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου