Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Συνάντηση της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης με το σύλλογο κτηνοτρόφων Ροδόπης



Με επικεφαλή τον υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ Κώστα Μορφίδη, κλιμάκιο του συνδυασμού «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» πραγματοποίησε την Τετάρτη (2/4) συνάντηση με το σύλλογο κτηνοτρόφων του νομού Ροδόπης, όπου συζήτησαν για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο κλάδο.
Ο κ. Μορφίδης τόνισε ότι «Πάνω από 10 τόνους αγελαδινού γάλακτος και πάνω από 50 τόνους πρόβειου, ημερησίως παράγουν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης. Ειδικά οι αγελαδοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλης της Θράκης.   Περισσότεροι από 1.500 μέλη έχει σήμερα ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ροδόπης, φορέας που παρά το μεγάλο του ανάστημα δεν εισακούγεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αυτό θα ανατραπεί». Επίσης ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «οι κτηνοτρόφοι είναι μία παραγωγική ομάδα του τόπου μας, η οποία πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και το είδαμε και τελευταία με το φρέσκο γάλα.  Δυστυχώς η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαλείψει οτιδήποτε παραγωγικό υπάρχει στη χώρα μας,  για να μπουν είτε ξένοι ιδιώτες, είτε τα ξένα προϊόντα και αφήνει τους Έλληνες να ρημάζουν εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί».





Τέλος ο κ. Μορφίδη έκανε κάλεσμα προς τους πολίτες της ΑΜΘ να στηρίξουν το συνδυασμό του, προκειμένου όπως είπε, να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον, τονίζοντας ότι  «το κυριότερο εργαλείο που έχει η Περιφέρεια είναι ο προγραμματισμός για το τι θέλουμε να κάνουμε σε αυτή την περιοχή, τι θέλουμε να παράγουμε και για ποιους. Εάν καταλήξουμε σε αυτό οι παραγωγικές μας δυνατότητες είναι τεράστιες και αν το πρόγραμμα μας το ακολουθήσουμε πιστά, πραγματικά θα έχουμε αποτελέσματα που σήμερα ούτε μπορούμε να φανταστούμε».
 Για «εγκληματική πολιτική» που τα τελευταία χρόνια πλήττει βάναυσα τον αγροτικό κόσμο έκανε λόγο ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης του συνδυασμού της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης, Απόστολος Κουτάβας, αναφέροντας ότι «η πολιτική της συγκυβέρνησης και της τρόικα έχει καταφέρει καίρια πλήγματα ενάντια στην αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφία, ανέφερε. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ευλογιά. Εμείς βρεθήκαμε στις κινητοποιήσεις, πορευτήκαμε μαζί τους και δεσμευτήκαμε ότι μία αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα σε ανθρώπους που παλεύουν και πλήγονται γιατί πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι στρατηγικής σημασίας τομέας για να βγούμε από την κρίση. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις ώστε οι κτηνοτρόφοι να στήσουν τα κοπάδια τους και θα εστιάσουμε σε μία σειρά άλλα ζητήματα όπως το τεράστιο κόστος παραγωγής». 
Τέλος ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης Μαργαρίτης Θεολόγης δήλωσε ότι «η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων στη Ροδόπη είναι προβατοτρόφοι, ενώ ελάχιστοι είναι οι αγελαδοτρόφοι. Γι΄αυτό εξάλλου έχει πληγεί από την ευλογιά ο κλάδος στο νομό μας, με τις γνωστές συνέπειες στην τοπική οικονομία. Δυστυχώς οι αποζημιώσεις προχωράν με «βήμα χελώνας». Δεν είναι δυνατόν να θανατώνονται κάποια ζώα και να αποπληρώνονται μετά από πέντε ή έξι μήνες. Εμείς είχαμε ζητήσει να γίνει μία ταμειακή διευκόλυνση, ούτε αυτό έγινε. Ακόμα και όσοι συνάδερφοι είχαν τα πρόβατα σε καραντίνα δεν πληρώθηκαν όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Ενώ είχε πει ότι θα πληρωθεί και η καραντίνα των 10χλμ, τελικά πληρώθηκαν μέχρι 3 χλμ και αυτοί πήραν αντί για 10 ευρώ στο ζώο, μόνο 6.5 ευρώ. Επίσης η κτηνοτροφία είναι υπό διωγμό και με την τελευταία απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου ζωής στο φρέσκο γάλα. 
Το κλιμάκιο με τα μέλη της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποίησε και μία επίσκεψη στη Δημοτική Αγορά Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες.