Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

22% μειώθηκε ο πληθυσμός των κατοίκων των Σαπών - Μεγάλες οι ευθύνες των εκάστοτε δημοτικών αρχών




Ο δήμος Σαπών είναι ο δεύτερος σε μέγεθος και πληθυσμό  Δήμος του Νομού Ροδόπης, μετά το Δήμο Κομοτηνής. Ένας Δήμος που δέχτηκε ευχάριστα μεγάλο μέρος από τους Ομογενείς Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (περίπου 2000) με την προσδοκία να λυθεί το πρόβλημα του πληθυσμού που ολοένα και ελαττωνόταν. Η μετεγκατάσταση έγινε αλλά δεν έγινε κάτι για να βρουν εργασία αυτοί οι άνθρωποι. Δεν δημιουργήθηκαν βιοτεχνίες ή δομές για να εργαστούν. Στους μεγαλύτερους δόθηκε μια σύνταξη που κόπηκε και αυτή.

Η ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη στον δήμο, γεωργία και κτηνοτροφία βρίσκονται στο στάδιο της παρακμής. Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος βρίσκονται σε μαρασμό, οι περισσότεροι κάτοικοι αναζητούν εργασία ή ήδη εργάζονται στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.  Με νύχια και με δόντια παλεύουν οι επαγγελματίες των Σαπών, προκειμένου να κρατήσουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές. Η διοικητική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, με τα λουκέτα σε δημόσιες υπηρεσίες, τους έχει φέρει σε απόγνωση. Ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα μειώνεται καθημερινά, αφού οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που αποτελούν τον κύριο όγκο της πελατείας τους, αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Οι γηγενείς κάτοικοι του οικισμού, αλλά και οι παλιννοστούντες,  παρατηρήθηκε ότι εδώ και πολλά χρόνια φεύγουν και όμως κανείς , καμία δημοτική αρχή δεν έκανε κάτι για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό, να δημιουργήσει δομές για να έρθουν επενδύσεις, να ανοίξουν επιχειρήσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας όλες οι δημοτικές αρχές δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να κρατήσουν τον κόσμο στον 2ο δήμο της Ροδόπης, τόσες δεκαετίες με αποτέλεσμα ο δήμος να ερημώνει σιγά – σιγά όπως και οι οικισμοί του. Οι κάτοικοι φεύγουν γιατί αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και κυρίως εργασία… τρόπο να βιοποριστούν και αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και να βαραίνει όλους τους προηγούμενους δημάρχους αλλά και τους επόμενους.
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ