Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Κινητοποίη​ση Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Κομοτηνής

Οι μαθητές με πομπή από το κτίριο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κατευθύνθηκαν με πορεία στο κτίριο της Περιιφέρειας ΑΜ-Θ όπου παρέδωσαν ψήφισμα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και στους δρόμους της Κομοτηνής, όπου διαδήλωσαν και ενημέρωναν τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσικά Σχολεία. Μαζί με τους μαθητές συμμετείχε και εκπρόσωπος από τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η οποία στηρίζει τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Το περασμένο καλοκαίρι άλλαξε ο νόμος που αφορά στην αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου της μεταφοράς των μαθητών των μουσικών σχολείων, που μέχρι τότε αναλάμβαναν οι εκάστοτε δήμοι. Η αρμοδιότητα είχε περιέλθει στους δήμους από το 2011, ελέω «Καλλικράτη», ενώ πρωτύτερα ασκούνταν από τις οικείες νομαρχίες. Βέβαια, η μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους προκάλεσε αρκετά προβλήματα και αλληλεπικαλύψεις, με αποτέλεσμα να ζητηθεί επίμονα το έργο της μεταφοράς μαθητών να αναλάβουν οι περιφέρειες της χώρας. Αυτό το αίτημα ικανοποιήθηκε το καλοκαίρι, αλλά η αρμοδιότητα για τη σίτιση, που ήταν σε άμεση συνάρτηση με το έργο της μεταφοράς, δεν έτυχε καμίας σχετικής πρόβλεψης από την πολιτεία. Με απλά λόγια, ούτε οι δήμοι, αλλά ούτε και οι περιφέρειες, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να διευθετούν τα θέματα σίτισης των μαθητών.

Αναφορικά με το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης μας, η σίτιση των 200 μαθητών του εξελίσσεται κανονικά τον πρώτο μήνα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά το σχετικό κονδύλι που απομένει στο δήμο από το προηγούμενο έτος συνεχώς μειώνεται, με κίνδυνο να εξαντληθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Όσο η κεντρική διοίκηση δεν αναλαμβάνει νέα νομοθετική παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα, ουδείς άλλως μπορεί πλέον επιληφθεί του θέματος, ακόμα κι αν είχε τη δυνατότητα να διαθέσει επιπλέον πόρους για τη σίτιση των μαθητών. Στις μέχρι τώρα εκκλήσεις των συλλόγων γονέων, η πολιτεία ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις προτιμάει να κωφεύει.

Στο κάλεσμα για συμπαράσταση που απηύθυναν ο πρόεδρος και ο ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, ο κ. Σάκης Νταντανίδης και ο κ. Γιώργος Εφετζής αντίστοιχα, τονίστηκε ο αναγνωρισμένος ρόλος των μουσικών σχολείων σε κάθε πόλη, αλλά και οι πτυχές της προσπάθειας απαξίωσης, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Ο κ. Εφετζής, που τυγχάνει και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «με τις εκδηλώσεις που κάνει το μουσικό και όλα τα μουσικά σχολεία κοσμούν την πόλη όπου βρίσκονται». Αναφερόμενος στην εμπλοκή, που έχει προκληθεί με το θέμα της σίτισης, υποστήριξε την άποψη ότι σκοπίμως παραβλέφθηκε το περασμένο καλοκαίρι, «για να απαξιώσουν σιγά-σιγά τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία και σε βάθος χρόνου να τα κλείσουν». «Επίσημα δεν έχουν πει ακόμα ότι τα κλείνουν», διευκρίνισε, «γιατί έχουν αποδείξει και με το παραπάνω την αξία τους, έχουν αποδείξει ότι τα λεφτά που δίνουν για αυτά τα σχολεία καλά κάνουν και τα δίνουν». Την άποψη περί σκοπιμότητας στη δημιουργία νομικού κενού συμμερίστηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Νταντανίδης. «Εντέχνως σε αυτή τη μεταφορά της αρμοδιότητας από τους δήμους στις περιφέρειες ξέχασαν να προσδιορίσουν το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα της σίτισης», υποστήριξε. «Με ενέργειες του δημάρχου και κάποιο υπόλοιπο χρημάτων που υπήρχαν», επισήμανε, «συνεχίζονται για λίγες ημέρες να σιτίζονται τα παιδιά στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Δυστυχώς όμως αυτό θα τελειώσει».

Ο κ. Εφετζής δεν παρέλειψε να εστιάσει και στο πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών μουσικής, που είναι ένα επίσης επίκαιρο ζήτημα αυτήν την εποχή. «Δε νοείται σχολείο χωρίς καθηγητές», τόνισε, «και δε νοείται μουσικό σχολείο χωρίς μουσικούς. Τι θα διδάξουν; Μόνο μαθηματικά και φυσική; Τότε ας το κάνουν γενικό λύκειο. Μας έρχονται κατά καιρούς κάποιοι καθηγητές στη μέση της χρονιάς, αλλά και στο τέλος, όπως συνέβη πέρυσι που τον τελευταίο τον είχαμε λίγο μετά το Πάσχα. Με αυτόν τον τρόπο δουλειά δε γίνεται. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Φέτος βέβαια με τα βιβλία δεν είχαμε πρόβλημα, αλλά αυτό δε σημαίνει και τίποτα».





Τέλος, οι κ.κ. Νταντανίδης και Εφετζής έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε μια χρονίζουσα εκκρεμότητα, που λόγω οικονομικής κρίσης αυτήν την περίοδο απαιτεί άμεση διευθέτηση. Ο λόγος για τη μη αναγνώριση των σπουδών, που κάνουν τα παιδιά στα μουσικά σχολεία επί 6ετια, καίτοι αυτή η πρόβλεψη υπάρχει στον ιδρυτικό νόμο και ουδέποτε καταργήθηκε ή τροποποιήθηκε. «Τα παιδιά μας τελειώνουν από εδώ και παίρνουν το πτυχίο, που παίρνουν και τα παιδιά από ένα γενικό λύκειο», τόνισε ο κ. Νταντανίδης. «Όμως εδώ κάνουν 6 χρόνια πιάνο και αρμονία», επισήμανε, χωρίς να παίρνουν κανένα χαρτί. Αντίθετα, αν κάποιο παιδί απευθυνθεί σε κάποιον ιδιώτη για να πληρώσει, την επόμενη μέρα μπορεί να πάρει αυτήν την πιστοποίηση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Εφετζής, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία και τις αντιδράσεις των γονέων για τη μη παροχή πιστοποίησης στους μαθητές των μουσικών σχολείων. «Πολλοί γονείς-και με το δίκιο τους- διαμαρτύρονται ότι δεν μπορεί το παιδί να σπουδάζει 6 χρόνια και μετά να πρέπει να πάει να πληρώσει σε ωδείο, για να πάρει ένα πτυχίο», σημείωσε.