Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η δημιουργία του σταθμού ΚΤΕΛ για τα υπεραστικά στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ




 

Με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ. Η δημιουργία σταθμού ΚΤΕΛ για τα υπεραστικά λεωφορεία και η έλλειψη χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση ουσιαστικών έργων ήταν μερικά από αυτά. Παράλληλα η μείζονα αντιπολίτευση έθεσε μια σειρά ζητημάτων για τα οποία πρέπει άμεσα να παρέμβει η περιφέρεια ΑΜΘ, όπως η ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών αλλά και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

 «Στην Αθήνα όπου είχα μια σειρά από συναντήσεις εργασίας κυρίως με υπουργούς και υφυπουργούς για μια σειρά από θέματα που αφορούν την Περιφέρειά μας, το κυρίαρχο όμως που νομίζω αναδεικνύεται ως πρώτο θέμα και αφορά όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας είναι η παντελής έλλειψη των επενδυτικών ΚΑΠ, των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για να κάνουμε μια σειρά από έργα που έχουν σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, με την ασφάλεια του πολίτη, την προσπελασιμότητα, μελετητικές ωριμάνσεις, ωρίμανση έργων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου» ανέφερε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης που πρόσθεσε ότι «Εκεί λοιπόν με κατάπληξη είδαμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Τότε πήραμε μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών και με τον υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, μαζί με τον συνάδελφό μου τον κ. Αγοραστό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας όπου διαφαίνεται ότι βρέθηκε μία λύση η οποία να ικανοποιεί κατά 90% όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Περιμένουμε λοιπόν αυτό που συνομολογήθηκε και συναποφασίστηκε να γίνει δηλαδή η μεταφορά των επενδυτικών ΚΑΠ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε 2-3 μέρες ούτως ώστε να έχουμε τη δυνατότητα σε μια σειρά από νομικές δεσμεύσεις που έχουν προκύψει μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες να μπορέσουμε να καλύψουμε τους πιστωτές, να καλύψουμε δηλαδή τους αναδόχους των έργων, διαφορετικά θα είχαμε τεράστια προβλήματα».

 «Ένα άλλο θέμα το οποίο κυριάρχησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αυτό που προκύπτει ως ένταση χωροταξίας για τη δημιουργία του σταθμού στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ. Πήρα μια πρωτοβουλία με το συνάδελφό μου τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου τον κ. Ούστογλου, την Πέμπτη το πρωί στις 9 θα συναντηθούμε και με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ και με το δήμαρχο τον κ. Λαμπάκη στοχεύοντας να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση προς το καλό των συμπολιτών μας» σημείωσε στο τέλος.

 «Θέσαμε σήμερα ως παράταξη αλλά και όλη η αντιπολίτευση το ότι αρνείται το προεδρείο, ο πρόεδρος να συζητήσει τα μεγάλα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά παρότι σύμφωνα με τον κανονισμό, είχε υπογραφεί 20 περιφερειακών συμβούλων, επικαλούμενος διάφορες διατάξεις, διάφορα τερτίπια, τα μεγάλα θέματα τα έβαλε για μια ακόμη φορά και πιστεύω όχι μόνος του κάτω από το χαλί. Μεγάλα θέματα είναι τα θέματα της ανάπτυξης που δεν τα έχουμε συζητήσει ποτέ, είναι το θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού, είναι το θέμα των αντιπλημμυρικών του Έβρου, είναι το θέμα του ΕΣΠΑ, είναι το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, είναι το θέμα του τουρισμού, είναι δεκάδες θέματα που μπορούμε να τα απαριθμήσουμε. Κανένα μα κανένα δεν συζητήσαμε μέχρι αυτή την ώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αντίθετα κατά σύστημα προσπαθεί να ποδηγετηθεί η αντιπολίτευση ούτως ώστε να οδηγηθεί στη σιωπή και αυτό εμείς δεν θα το δεχθούμε. Θέλουν τρόπους αντίδρασης; Θα τους έχουν και θα τους δουν στο μέλλον» υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παυλίδης.

«Ένα ζήτημα που θέσαμε ως παράταξη και ως συνδυασμός είναι ότι προωθείτε η ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών της περιοχής, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι είναι ειλλημένη. Δεν μπορεί όμως η Περιφέρειά μας, ως θεσμός η αιρετή Περιφέρεια, να σιωπά, δεν μπορεί να μη συμμετέχει στο τι θα προγραμματιστεί να γίνει έστω και μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις στους χώρους αυτούς γιατί αυτό θα είναι καταλυτικό για την ανάπτυξη της περιοχής για τα επόμενα 50 χρόνια και αφήνουμε στην τύχη εκεί κι όπως έτυχε, τα πράγματα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι θα επηρεαστεί καταλυτικά το σύνολο του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Μιλάμε για πύλες στην Ευρώπη κλπ. Ποιες πύλες; Πώς; Ασχολήθηκε κανείς; Δυστυχώς η Περιφέρεια είναι παντελώς αμέτοχη και παντελώς απούσα. Ζητήσαμε λοιπόν να συγκροτηθούν προτάσεις με συμμετοχή πολλών φορέων για να είμαστε παρόντες σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία που θεωρώ ότι δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε αλλά το να συμμετέχουμε και το τι θέλουμε στην περιοχή μας, πώς βλέπουμε την ανάπτυξή μας και για να μην ακυρωθεί ο καθοριστικός ρόλος της ανάπτυξης που έχει η αιρετή Περιφέρεια νομίζω ότι πρέπει να γίνει» υπογράμμισε καταλήγοντας.

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ