Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Κοπή Βασιλόπιτας από το Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής






Την κοπή της Βασιλόπιτας για τα μέλη και τους φίλους του πραγματοποίησε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μορφωτικές Συναντρήσεις 2012-1013" με ομιλητή τον Γιάννη Πασσόπουλο, αρχιτέκτων - μηχανικό, με θέμα: «Άγιος Δημήτριος των Κασσιτερών, μία ξενάγηση στην Ιστορία και στην Αρχιτεκτονική του Ναού». 

«Το θέμα αφορά τον Άγιο Δημήτριο Κασσιτερών, είναι στην περιοχή Σαπών, μία εκκλησία που χτίστηκε το 1858» τόνισε ο κ. Πασσόπουλος και πρόσθεσε ότι «Όταν εγώ πήγα πρώτη φορά το 1976 ήταν σχεδόν ερειπωμένη. Μετά ασχολήθηκα λίγο με την αποτύπωση, τη φωτογράφηση, έκανα σκίτσα, έκανα τις αποτυπώσεις όλες ώσπου το 1996, όταν η Μητρόπολη εξασφάλισε χρήματα για την αναστήλωσή της, μου ζήτησαν να κάνω τη μελέτη και επίβλεψη τελικά. Βέβαια δέχτηκα και σε 2-3 χρόνια έγινε η αποκατάσταση της εκκλησίας». «Μετά ο παπά Δημήτρης μου πρότεινε να κάνω μια ομιλία, μια που είχα αρκετό υλικό για την εκκλησία. Είναι μια εκκλησία τρίκλιτη βασιλική θολωτή με πέτρινους θόλους με τον εξωνάρθηκα επίσης, ο οποίος βέβαια ήταν ερειπωμένος όταν τον βρήκα εγώ, μετά τον αποκαταστήσαμε κι έχει αυτή τη μορφή τη σημερινή» σημείωσε και πρόσθεσε ότι  «Είναι μια αξιόλογη εκκλησία, μικρή μεν αλλά με πάρα πολλά εξαιρετικά στοιχεία υψηλής τεχνολογίας, για την πέτρα μιλάμε γιατί είναι όλη πέτρινη. Είναι ένα σεμνό μνημείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής μας και νομίζω ότι αυτά θα πρέπει κάποια στιγμή να αναδειχθούν και το πρώτο βήμα προς την ανάδειξη είναι να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις για να μαθαίνει ο κόσμος τι έχουμε στην περιοχή μας και δεν είναι το μοναδικό μνημείο. Είναι ένα μικρό μνημείο σεμνό και ταπεινό αλλά είναι αξιόλογο. Σήμερα θα προσπαθήσω αυτά τα πράγματα να τα μεταδώσω και στο κοινό που θα έρθει να ακούσει την ομιλία».