Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η επέτειος θανάτου του Μουσταφά κεμάλ τιμήθηκε στο τουρκικό προξενίο Κομοτηνής


    Η 74η επέτειος θανάτου του ιδρυτή της Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ τιμήθηκε και από τους Κομοτηναίους μουσουλμάνους σε εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Τουρκικό προξενίο. Η σημαία κυμάτιζε μεσίστια στο προξενίο και τηρήθηκε στην αρχή ενός λεπτού σιγή για την μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ. 
   Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο διευθυντής της zirrat bank στην Κομοτηνή κ. Ισμίρογλου, ο πρόεδρος του (D.E.B), η σύζυγος του Σαδίκ Αχμέτ που ήταν και μεταξύ των ομιλητών, οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και Ροδόπης Ιμπραήμ Σερήφ , οι πρώην Βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη, Ιλχάν Αχμέτ και Αχμέτ Φαίκογλου, ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ, ο πρόεδρος της νεολαίας Κομοτηνής Κοραή Χασάν, ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμή Τοραμάν, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Έβρου Εσάτ Χουσείν και πολλοί άλλοι σύλλογοι της μειονότητας.   
    Μεταξύ άλλων στις ομιλίες τους ο Τούρκος Πρόξενος Ιλχάν Σενέρ καλοσώρισε τους παραβρισκομένους χαρακτηρίζοντας του ομοεθνείς μου και  δήλωσε ότι «συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ που καθιέρωσε την Τουρκική δημοκρατία. Σήμερα γίνονται διάφορες τελετές για την επέτειο αυτή σε όλα τα Βαλκάνια και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε περήφανοι όλοι. Είχα την τύχη να επισκεφτώ τρείς φορές το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ, τώρα το σπίτι αυτό είναι μουσείο. Ο Κεμάλ είναι ένας μεγάλος ηγέτης, μα πάνω από όλα ειρηνευτής.   Όταν τελείωσε ο πόλεμος έβγαλε τα στρατιωτικά ρούχα, έβαλε γραβάτα και έγινε άνθρωπος της ειρήνης. Στις 12 Ιανουαρίου 1934 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ ειρήνης. Ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε στην ελληνοτουρκική φιλία, όπως και ο Ελευθέριος Βενιζέλος».
   Στην συνέχεια μίλησε ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ τονίζοντας ότι  « ο Κεμάλ ήταν φιλειρηνικός, ήταν ο ιδρυτής της δημοκρατίας της σύγχρονης Τουρκίας. Ο Κεμάλ έδωσε στην Τουρκία την θέση που της αξίζει μεταξύ των εθνών. Ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας του αγώνα του τουρκικού έθνους. Εμείς ως μειονότητα είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν».
   Στην ομιλία του ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ αναφέρθηκε στην κρίση που ανέδειξε ο Ιμάμης της Ρόδου και ζήτησε να είναι ενωμένοι οι άνθρωποι της μειονότητας και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον.
    Στην δική της ομιλία η σύζυγος του Σαδίκ Αχμέτ κα. Ισίκ Σαδίκ αναφέρθηκε στην σημασία της ημέρας αυτής δηλώνοντας υπερήφανη και υποστήριξε ότι «στα 100 χρόνια ήρθε ένας μεγάλος ηγέτης. Εμείς είμαστε καλά και αυτό το οφείλουμε στην Τουρκία. Είμαστε ευτυχισμένοι που είμαστε τούρκοι και ας είναι ευτυχισμένος όποιος δηλώνει τούρκος».
   Ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμή Τοραμάν τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε περήφανοι γιάυτόν και να προσπαθήσουμε να του μοιάσουμε».
Ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ στην ομιλία του ανέφερε ότι «ο Κεμάλ ήταν ένας από μας και όσοι σκεφτόμαστε σαν αυτόν και είμαστε πατριώτες, είμαστε περήφανοι».
Στο τέλος απήγγειλαν διάφορα ποιήματα για τον Κεμάλ Ατατούρκ ολοκληρώνοντας την εκδήλωση.
Τα λόγια και τα σχόλια περισσεύουν γι’αυτό και παραθέτουμε τις ομιλίες όλων.

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου