Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ξεσηκώνονται οι δικαιούχοι του Ο.Ε.Κ.



Στο Ολυμπιακό Χωριό πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα τις εργασίες της, η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Συλλόγων και Οικισμών δικαιούχων Ο.Ε.Κ.,  με τη συμμετοχή  Οικισμών απ’ όλη την Ελλάδα, και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
«Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, δικαιούχοι εργατικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.
Η συνδιάσκεψη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα και αποφάσεις:
Μας έχουν κηρύξει πόλεμο, με μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει, υπόσχεται και δεσμεύεται να ολοκληρώσει ότι άφησαν σε εκκρεμότητα οι προηγούμενες. Να υπογράψει νέα «δανειακή σύμβαση», να ανοίξει νέο γύρο βάρβαρης επίθεσης, ακολουθώντας πιστά τις εντολές  Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, επιχειρήσεις κλείνουν, οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανατρέπονται. Οι άνεργοι πλέον φτάνουν το 1.500.000 στατιστικά, χωρίς να υπολογίζουμε όσους εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας. Χιλιάδες πολίτες κατρακυλάνε στην οριστική εξαθλίωση χωρίς ελπίδα επαναφοράς, παιδιά λιποθυμάνε από την πείνα, άνθρωποι μένουν άστεγοι. Το κυριότερο απ’ όλα, η νέα γενιά της χώρας αναγκάζεται να μεταναστεύσει, μένοντας χωρίς ελπίδες όνειρα και προσδοκίες.
Οι εργασιακές σχέσεις τσακίζονται, οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, το 8ωρο εξαφανίζεται, τα μεροκάματα μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα, το φορολογικό πλιάτσικο συνεχίζεται, η δημόσια υγεία και η παιδεία χρεοκοπούν, και οι κοινωνικές παροχές είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση.
Στα πλαίσια αυτής της συνολικής επίθεσης συμπεριλαμβάνεται και η άθλια προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας από κάθε εργατική οικογένεια. Είτε με την νομιμοποίηση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, είτε με την αναστολή ανέγερσης νέων εργατικών κατοικιών και το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Η απόφαση εκκαθάρισης του ΟΕΚ και η αναστολή του κατασκευαστικού του έργου, αποτελεί κατάργηση (έστω περιορισμένων) κατακτημένων δικαιωμάτων, των εργαζομένων στη χώρα μας, αφού η πλειοψηφία τους δεν έτυχε της παροχής φτηνής εργατικής κατοικίας, λόγω των προβλημάτων ανεπαρκούς λειτουργίας και αποδοτικότητας του Οργανισμού στην αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας του.
Μεγάλη ευθύνη φέρνουν Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. γιατί δική τους είναι η πρόταση για περικοπή του "μη μισθολογικού κόστους". Αυτό οδήγησε και στη περικοπή της εργοδοτικής εισφορά.
Δεν ταυτίζουμε τις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες με το σύνολο του εργατικού κινήματος, και ιδιαίτερα τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που έχουν ταχθεί κατά του κλεισίματος του Οργανισμού.
Ομόθυμα εκφράζουμε τη βούλησή μας, διατηρώντας την αυτοτέλειά μας, να συνεργαστούμε με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για τους κοινούς στόχους που έχουμε και για τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές τις οποίες εισπράττει τώρα ο Ο.Α.Ε.Δ., χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα, και υπολογίζονται γύρω στα 300 εκ. ευρώ τον χρόνο με τα σημερινά δεδομένα.  Από αυτά αποδίδονται στον Οργανισμό περίπου 5 εκατ. ευρώ το μήνα.
- Επίσης ο Οργανισμός εισπράττει 5 εκατ. ευρώ περίπου από οφειλές των δικαιούχων.
- Το Ι.Κ.Α. συνεχίζει να οφείλει πάνω από 3 δισ. ευρώ στον Ο.Ε.Κ.
- Από τα 365 εκατ. ευρώ διαθέσιμα του Οργανισμού, πριν το κούρεμα, έμειναν 197 εκ., και αν σήμερα τα ρευστοποιήσει θα μείνουν 90 εκατ. ευρώ.
- Ο Οργανισμός είχε ειδικό λογαριασμό με 205 εκατ. ευρώ τα οποία τα άρπαξε ο Ο.Α.Ε.Δ.
- Σήμερα βρίσκονται σε διάφορες τράπεζες, λογαριασμοί του Οργανισμού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
- Τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού φτάνουν σήμερα τα 3 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.
Με βάση την απογραφή του 85% της ακίνητης περιουσίας (οικόπεδα, αδιάθετες  κατοικίες, καταστήματα και αίθουσες συγκέντρωσης), και του 60% των εμπράγματων δικαιωμάτων του Οργανισμού και της κινητής περιουσίας, η συνολική εκτιμώμενη αξία τους είναι περίπου 10 δις ευρώ.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ κρατήσεις από το μεροκάματο των εργαζομένων, που ετοιμάζονται να τα «ξεκοκαλίσουν» τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Χρήματα που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στέγη στους δικαιούχους, να ανακουφίσουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν ένα μισθό για ενοίκιο και να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης στον τομέα των κατασκευών για χιλιάδες ανέργους.
Η προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα χρήματα του Οργανισμού και την περιούσια του, πέρα από τις ανάγκες στέγασης των δικαιούχων, αποτελεί σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Καμιά κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται πολιτικά, νομικά, και ηθικά, να εκποιήσει την περιουσία του Οργανισμού. Είναι καραμπινάτο ψέμα αυτό που ακούγεται από Υπουργούς της συγκυβέρνησης ότι ο Οργανισμός συνεχίζει να υλοποιεί τα προγράμματα του.
Ο Οργανισμός δεν έχει κάνει σχεδιασμό για κανένα καινούριο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που είναι σε εξέλιξη, είναι το παλιό του 2009, που ξεκίνησε να δίνεται το 2011.
Το κατασκευαστικό έχει παγώσει εντελώς, πολιτικά και πρακτικά οι κυβερνώντες το έχουν αποκλείσει από την δραστηριότητα του Οργανισμού, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει στη συνέχεια ο ΟΕΚ.
Τα σενάρια που ακούγονται από διάφορες πλευρές για αυτοδιαχείριση του Οργανισμού, για Συγχρηματοδότηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) , για επιχειρηματικές δραστηριότητες, ευρωπαϊκά προγράμματα της ΕΕ, ΕΣΠΑ κλπ, θα μας βρουν απέναντι. Αυτά όλα οδηγούν υποχρεωτικά σε συμπράξεις με επιχειρηματικούς φορείς, που θα λειτουργήσουν με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια και το ύψος των παροχών θα εξαρτάται από το κέρδος τους.
Επειδή θεωρούμε αναφαίρετο  δικαίωμα όλων των εργαζομένων την φτηνή εργατική κατοικία, σαν κομμάτι του πλούτου που παράγουν και που πρέπει να τους επιστρέφεται ως κοινωνική παροχή, εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την κατεδάφιση του Οργανισμού, να παγώσει κάθε σχέδιο ξεπουλήματος της περιουσίας του και να κατοχυρώσει νομοθετικά την αύξηση της εισφοράς των εργοδοτών υπέρ ΟΕΚ, αλλά και τη χρηματοδότηση του Οργανισμού από το κράτος.
Απαιτούμε να σταματήσουν ρεμούλες και παζάρια, ώστε ο Οργανισμός Κατοικίας να παίξει το βασικό ρόλο του για τη στέγαση των δικαιούχων και την κατασκευή κατοικιών για τις εργατικές οικογένειες.
Πιο συγκεκριμένα απαιτούμε:
 Την ανασυγκρότηση του ΟΕΚ  κάτω από διαφανή λαϊκό έλεγχο, διατηρώντας τον βασικό του προσανατολισμό, στην παροχή φτηνής εργατικής κατοικίας, με την ενίσχυση του κατασκευαστικού έργου και των προγραμμάτων επιδότησης.
5ετή τουλάχιστον αναστολή πληρωμών της δόσης, για όσους είναι άνεργοι ή σε κατάσταση ειδικών αναγκών λόγω ασθένειας ή μη συνταξιοδότησης ή απορίας.
1)   Τιμή αποπληρωμής ανά τ.μ., προσαρμοσμένη στην αξία του κατώτατου μισθού, με τιμή μηνιαίας δόσης, που να μπορεί να πληρωθεί από το εισόδημα κάθε εργατικής οικογένειας.
Να αφαιρεθεί από το τελικό τίμημα, το κόστος των κακοτεχνιών και των παραλείψεων ανά οικισμό.
Να σταματήσουν οι κοστολογήσεις  με εξωφρενικές τιμές αποπληρωμής, (στο ύψος των 900 ευρώ το τ.μ., με μηνιαία δόση στο ύψος των 3 ευρώ ανά τ.μ.) που καταπατά κάθε έννοια παραχώρησης με όρους φτηνής εργατικής κατοικίας και να ακυρωθεί κάθε κοστολόγηση που έγινε τον τελευταίο χρόνο, με τέτοιες απαιτήσεις αποπληρωμής.
Επειδή ο ΟΕΚ, είναι ΝΠΔΔ και απαλλάσσεται από φορολογικές επιβαρύνσεις και χαράτσια, ζητάμε την απαλλαγή των κατοικιών από κάθε είδους τέτοιες επιβαρύνσεις (ΕΕΤΗΔΕ, ΤΑΠ, Ενιαίο Τέλος Ιδιοκτησίας κλπ), μέχρι να δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια.
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες και να λύσει όλες τις ουσιαστικές και τυπικές (πολεοδομικές – περιβαλλοντολογικές – κτηματολογικές - ενεργειακές κ.α.) εκκρεμότητες των οικισμών και να διασφαλίσει τους δικαιούχους από μελλοντικούς κινδύνους, όταν πάρουν οριστικά παραχωρητήρια. Να μην επιβαρυνθούν οι δικαιούχοι, με το κόστος έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.
Ο Οργανισμός και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τους δικαιούχους στην απρόσκοπτη ενημέρωσή τους. Να αποδοθούν στους εργατικούς οικισμούς πλήρως ενημερωμένοι οι φάκελοι των έργων, από το τεύχος δημοπράτησης έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι παραλείψεις και παρατυπίες. Να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία, όσων κατείχαν υψηλή θέση ευθύνης στον Οργανισμό διαχρονικά.
Ξεκαθαρίζουμε ότι η αποδοχή των οριστικών παραχωρητηρίων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με τους όρους, που καθορίζουν οι εκκαθαριστές του Ο.Ε.Κ. και η κυβέρνηση. Τότε και μόνο τότε να αποδοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια, για σπίτια χωρίς προβλήματα.
Για όλα τα παραπάνω αποφασίζουμε και προτείνουμε στους δικαιούχους, να ορθώσουμε μέτωπο ανυπακοής στις πολιτικές που καταστρέφουν τη ζωή μας :
1)   Δεν πληρώνουμε  για δεύτερη φορά σπίτια που ήδη έχουν πληρωθεί από τις εισφορές όλων των εργαζομένων.
Είναι πληρωμή χωρίς αντίκρισμα, με τον Ο.Ε.Κ. και το κράτος να έχουν αναστείλει την κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών και με παγωμένα τα κρατικά στεγαστικά προγράμματα.
Για ποιο λόγο να συνεχίσουμε να πληρώνουμε;  Με κλειστό τον ΟΕΚ που θα πάνε τα λεφτά μας; Από ποιον και γιατί θα χρησιμοποιηθούν; Άλλωστε πόσοι από εμάς μπορούν πλέον να συνεχίσουν να πληρώνουν;
Δηλώνουμε ότι θα εκπληρώσουμε κάθε υποχρέωση στην αποπληρωμή των σπιτιών μας , όταν η λαϊκή αντίσταση , θα έχει ανατρέψει αυτές τις βάρβαρες πολιτικές, γνωρίζοντας πλέον ότι τα χρήματά μας θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή φτηνής εργατικής κατοικίας και προς όφελος των εργαζόμενων της χώρας μας.
2)   ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ  ΣΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Στα πλαίσια προετοιμασίας της συγκέντρωσης καλούμε τους δικαιούχους του ΟΕΚ:
-        Να προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους οικισμούς για τη μαζική συμμετοχή
-        Να προχωρήσουμε σε Συντονισμό κατά Νομό , με την συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα
-        Να προωθήσουμε το Ψήφισμα για δημοσιοποίηση στον Τοπικό Τύπο της περιοχής μας
-        Να οργανώσουμε συσκέψεις συμπαράστασης ανά περιοχή με συνδικάτα και μαζικούς φορείς
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη οργάνωσης της κινητοποίησης, την διοργάνωση συνέντευξης τύπου, επίδοσης του ψηφίσματος και συνάντησης με την ΠΕΔΕ του ΟΕΚ, την Κυβέρνηση, τα κόμματα της Βουλής, Συνδικάτα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Αναλαμβάνει επίσης την διερεύνηση, των δυνατοτήτων επιλογής και της δικαστικής οδού, στα πλαίσια υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας έναντι του Οργανισμού και της κυβέρνησης.
Καλούμε επίσης τους δικαιούχους του ΟΕΚ σε όλη την Ελλάδα σε συμμετοχή στις Πανελλαδικές Απεργίες και Συγκεντρώσεις, για να αντισταθούμε στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΕΚ!
ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΑ!
ΦΤΗΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου