Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ομόφωνη καταδίκη του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής στην εξόρυξη χρυσού




    Απουσία της επιστημονικής ομάδας των «Χρυσωρυχείων Θράκης», που αρνήθηκε να παραστεί στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, με την παρουσία όμως εκπροσώπων θεσμικών και παραγωγικών φορέων, κομμάτων και αλλά και απλών πολιτών, το συλλογικό όργανο επανέλαβε προχθές την καταγγελτική του θέση ενάντια στην σχεδιαζόμενη εξόρυξη  χρυσού. Η επιστημονική τεκμηρίωση των συνεπειών των εξορύξεων, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Κυριάκο Αρίκα, υφηγητή του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου, δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της δυσοίωνης προοπτικής που θα έχει ο τόπος, το φυσικό περιβάλλον, οι αναπτυξιακές δυνατότητες και η υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, από τις δραστηριότητες των εξορύξεων.







   Σε πολιτικό επίπεδο, σύσσωμα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου επαναβεβαίωσαν την ομόθυμη άρνησή τους επί της συγκεκριμένης επένδυσης, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και ανοίγοντας πλέον τη συζήτηση για τους τρόπους δυναμικής αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτές πρέπει να ακολουθήσουν στην περίπτωση που ξεκινήσει η υλοποίηση των σχεδίων. Με ομόφωνη απόφαση του σώματος, ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, εξουσιοδοτήθηκε για να καταθέσει ψήφισμα στην κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.
    Έντονα καυστικός απέναντι στην πολιτεία για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της στο συγκεκριμένο ζήτημα εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Κοτσάκης που δήλωσε ότι «Αν έλεγα ότι ζούμε σε ένα κράτος-οπερέτα, θα αδικούσα την οπερέτα. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι τουλάχιστον παιδικήκαι αυτό μου φαίνεται παράξενο. Μήπως είναι πολύ σίγουροι ότι θα περάσει όσο παιδική κι αν είναι»; Στην περίπτωση, που ξεκινήσουν τα έργα, ο ίδιος πρότεινε να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στην περιοχή οι κρατικοί αξιωματούχοι.
  Παράλληλα  χαρακτηρίζοντας τις 200 θέσεις εργασίας, που υπόσχεται η εταιρία, ως «σταγόνα στον ωκεανό», σημείωσε ότι για τις ίδιες θέσεις αρκεί να ξανανοίξουν μερικά μαγαζιά στην Πατησίων, από αυτά που έχουν βάλει «λουκέτο» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στο τέλος τόνισε ότι «πέρα από την ομόφωνη καταδίκη, πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα της αντίστασης, να προετοιμαστούμε για τους αγώνες που έρχονται».
   Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακος», κ. Νεκτάριου Δαπέργολας, στην τοποθέτηση του σχολίασε την άρνηση της Εταιρίας να παραστεί, όπως προσκλήθηκε, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, αναφέροντας ότι «με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ασέβεια προς την τοπική κοινωνία». Επιπλέον, χαρακτήρισε αστεία την ιστορία με τις θέσεις εργασίας, που υπόσχονται, ενώ πρότεινε κι εκείνος «να ξεπεράσουμε το στάδιο της ομόφωνης καταδίκης και να εξετάσουμε μορφές δράσης, ίσως και ακραίες».
    Η επικεφαλής της παράταξης «Πρώτο βήμα για την Ισότητα», κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, χαρακτήρισε δεδομένη την άρνηση της τοπικής κοινωνίας στις εξορύξεις, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και αντίθετοι στην καταστροφή. Ο αγώνας να συνεχίσει πιο δυνατά, με μεγαλύτερες κινητοποιήσεις».
    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Νίκος Φακιρίδης έστρεψε τα πυρά του εναντίον της πολιτείας και τόνισε την ανάγκη η αποτροπή των επενδύσεων χρυσού να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος. «Η πολιτεία μέχρι τώρα αυτές τις γνώμες τις έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «και η μόνη δύναμη που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά είναι το λαϊκό κίνημα. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να μπολιαστεί με θέση καταγγελίας των πολιτικών, που επιτρέπουν τα χρυσωρυχεία, πρέπει να περάσει ο ορυκτός πλούτος στα χέρια της κοινωνίας και να αξιοποιηθεί με σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν πρέπει να αφήσουμε να πέσει τσάπα, όχι με παραιτήσεις διοικητικών παραγόντων, αλλά με τα κορμιά μας».
     Την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες όλων, όσοι είναι πεπεισμένοι για το δίκαιο των θέσεων κατά του χρυσού, επισήμανε ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα «να περάσει στην τοπική κοινωνία, όχι η θέση απέναντι στο χρυσό, που αποτελεί ένα κεκτημένο της κοινωνίας, αλλά η αυτοδέσμευση των πολιτών ότι εάν και όταν χρειαστεί να αντιδράσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, να είμαστε όλοι εκεί». «Σε εμάς πέφτει λοιπόν το «μπαλάκι» να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία», δήλωσε και εξήγησε «γιατί η κοινωνία θα είναι αυτή που αν χρειαστεί να κερδίσει έναν αγώνα, θα τον κερδίσει, όχι εμείς οι πολιτικοί παράγοντες ή οι θεσμικοί εκπρόσωποι κ.λπ.».
    Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους ένας κάτοικος της περιοχής επιβάλλεται να αντιδράσει δυναμικά για το θέμα των εξορύξεων χρυσού, την ώρα που το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αρνείται να συμμετέχει σε παρόμοιες κινητοποιήσεις για τις περικοπές και τα επώδυνα μέτρα των τελευταίων ετών, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι  «Ακριβώς επειδή δε συμμετέχει μαζικά ο κόσμος σε όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα γύρω μας γι’ αυτό θα πρέπει να τον πείσουμε ότι αυτό που διακυβεύεται εδώ υπερβαίνει την όποια μείωση μισθού, υπερβαίνει την όποια αντιαναπτυξιακή προοπτική του τόπου, υπερβαίνει την όποια προσβολή αυτών που έχουμε μάθει σήμερα να λέμε κοινωνικά, επαγγελματικά ή οποιαδήποτε άλλα κεκτημένα. Εδώ διακυβεύετε το μέγιστο κεκτημένο, που είναι η ζωή, η υγεία και το περιβάλλον. Τουλάχιστον για αυτά νομίζω ότι η κοινωνία πρέπει να πεισθεί να παλέψει».
   Απέναντι στην υποσχεσεολογία της Εταιρίας περί δημιουργίας θέσεων εργασίας από τις εξορύξεις χρυσού, ο κ. Πετρίδη σημείωσε ότι «εμείς στον δήμο Κομοτηνής με βάση το επιχειρησιακό μας σχέδιο έχουμε κάνει συγκεκριμένες επιλογές και τις τηρούμε έστω και με αργούς ρυθμούς, αλλά με κάποια αποτελεσματικότητα.  Η επιλογή μας να αποκαταστήσουμε ένα κέντρο στην πράξη και όχι στα λόγια, το επιχειρούμε, είδατε ότι έχουμε κάνει σοβαρές κινήσεις ώστε η Κομοτηνή να αποτελέσει πραγματικά ένα διοικητικό κέντρο της περιφέρειας, με το να διαφυλάττουμε τις υφιστάμενες δομές περιφερειακές που υπάρχουν στην Κομοτηνή και με το να κερδίζουμε και άλλες. Το δεύτερο που είναι στα σκαριά και είναι το επιχειρησιακό για τον τουρισμό, το οποίο συγκρούεται άμεσα από μια επένδυση χρυσού. Η τουριστική ή  οποία ανάπτυξη μιας περιοχής δεν γίνετε σε ένα και δύο χρόνια να μην αυταπατόμαστε, βάζουμε τις βάσεις αυτό κάνουμε τώρα».     
   Καταλήγοντας ο κ. Πετρίδης κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, που χαιρετίζει την χορηγία των «Χρυσωρυχείων Θράκης» για την προβολή της Περιφέρειας, ο δήμαρχος την χαρακτήρισε «άτοπη» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να συμβαδίσει η τουριστική ανάπτυξη, που αφορά και τους ξενοδόχους, με μια τέτοια επένδυση;. «Οι συνέπειες που θα προκύψουν, θα είναι δυσανάλογα αρνητικές» υπογράμμισε.
   Εκ μέρους της τοπικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταμάτης Σακελλίων, ανέφερε αρχικά ότι «αν επιτρέψουμε να γίνουν οι εξορύξεις, ένα θα έχουμε πετύχει, να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη μορφή ανάπτυξης στην περιοχή. Τόσα χρόνια το ευρύ λαϊκό κίνημα είναι η «ασπίδα» προ των επενδύσεων και αυτό το κίνημα από εδώ και πέρα να είναι έτοιμο για πολύ δύσκολα πράγματα, για σύγκρουση. Μακάρι να μην χρειαστεί να λυθεί στους δρόμους».
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου