Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

«Σαν το παλιό καλό κρασί» είναι οι ηλικιωμένοι που γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας




   Σε μια ιδιαίτερη, ζεστή και όμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε από τα ΚΑΠΗ Κομοτηνής στο ξενοδοχείο Chris & Eve, η Τρίτη ηλικία γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα τιμής τους, την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου. Τα μηνύματα που έστειλαν στην τοπική κοινωνία ποικίλα αλλά και ουσιαστικά. Για την εκδήλωση αλλά και την σημασία της Παγκόσμιας ημέρας γηρατειών, μίλησαν ο πρώην εκπρόσωπος του ΚΑΠΗ Κομοτηνής κ. Σάββας Τσιμπιρίδης, και ο Πρόεδρος ΚΜΕΑ και Υπεύθυνος για τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος.





H ημέρα αυτή υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των ηλικιωμένων, δηλαδή των ατόμων άνω των 60 ετών, το 2004 ξεπερνούσε τα 2.500.000, σύμφωνα  με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος.
Σκοπός τη σημερινής ημέρας είναι να αναγνωριστεί η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε χώρας, καθώς και η σύγχρονη συμμετοχή τους μέσω του εθελοντικού έργου αλλά και της μετάδοσης εμπειριών.
Πρέπει όλοι εμείς, να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τα άτομα της τρίτης ηλικίας ως τους απόστρατους της ζωής. Ουσιαστικά αναφερόμαστε στους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Τους χθεσινούς πρωταγωνιστές, που ο χρόνος τους έχει αφαιρέσει τη δύναμη αλλά όχι τη θέληση και τη δυνατότητα συμμετοχής σε κάθε δραστηριότητα και εκδήλωση.
Η κοινωνική απομόνωση στην οποία οδηγούνται τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελεί μία μορφή ρατσισμού η οποία είναι κατακριτέα και ντροπιαστική για όλους εμάς τους νεότερους.
Τη σημερινή ημέρα οφείλουμε όλοι μας να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να ενημερωθούμε σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Να σταθούμε όλοι δίπλα τους και να τους ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της ζωής, εκεί που πραγματικά ανήκουν.
  «Η παγκόσμια ημέρα γηρατειών είναι σημαντική για εμάς καθώς την γιορτάζουμε από την ίδρυση του ΚΑΠΗ Κομοτηνής το 1981, και από τότε δημιουργήθηκε και το δεύτερο ΚΑΠΗ για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των μελών του που αριθμεί πάνω από 1700 άτομα» δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος του Α’ ΚΑΠΗ Κομοτηνή Σάββας Τσιμπιρίδης και πρόσθεσε ότι  «Στις εκδηλώσεις που κάναμε για την ημέρα αυτή υπήρξαν στιγμές που γινόταν το αδιαχώρητο. Σήμερα σαφώς είναι καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά στην εκδήλωση, όπου δίνουν πάντα το παρόν όλα τα μέλη».
   Σχολιάζοντας την σημερινή εποχή σημείωσε ότι «Η εποχή είναι δύσκολη, καθώς όλοι εμείς, τα μέλη του ΚΑΠΗ, σκέφτονται τα εγγόνια και τα παιδιά τους, για να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε. Εμείς οι παλιοί λέγαμε «σφίξε το ζωνάρι φουκαρά» και αυτό θα πρέπει να γίνει μάθημα για να καταλάβουμε ότι πάντα περνούσαμε δύσκολα. Με επιμονή και θέληση θα τα ξεπεράσουμε όλα. Εύχομαι οι πολιτικοί μας να το καταλάβουν αυτό και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον κόσμο από το άχτι που έχει για να επιζήσει».
 Κλείνοντας αφιέρωσε ένα ποίημα για την τρίτη Ηλικία:
«Όσο μαραίνεται η δροσιά
και ο καιρός περνάει
ο γέρος δεν βλέπει μακριά
για αυτό πολλά να μην ζητάει.
Μόνο πως θα μπορούσε
να έχει την λογική
και άλλους να μην κουράζει
ας είναι η μόνη του ευχή.
Πάντα να συμβουλεύει
εγγόνια και παιδιά
και να τον θυμούνται
ως τα βαθειά τους γηρατειά.
Τι και αν όλο το χρυσάφι
ο γέρος και αν κερδίσει
εάν τα παιδιά και εγγόνια του
τον έχουν εγκαταλείψει.
Φαρμάκι θα είναι το στόμα του,
μαύρη θα είναι η καρδιά του,
τον δρόμο πάντα θα κοιτά
πότε θα δεί τα εγγόνια και παιδιά του»
   «Σήμερα 1 Οκτωβρίου τιμούμε την τρίτη Ηλικία. Ως γνωστό η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί από τον οργανισμό ηνωμένων εθνών (ΟΗΕ), ως γιορτή της τρίτης ηλικίας» τόνισε ο Υπεύθυνος για τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής κ.  Νικόλαος Σωτηρακόπουλος που σημείωσε ότι  «Η τρίτη Ηλικία είναι οι άνθρωποι αυτοί, που δημιούργησαν οικογένειες, που μεγάλωσαν τους γονείς τους, εργάσθηκαν, έχουν την σοφία, την εμπειρία, μεγάλωσαν τα παιδιά τους αλλά και τα εγγόνια τους. Σκοπός μας είναι να τους τιμήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τις κρατικές δομές, τους κρατικούς μηχανισμούς καθώς και την κοινωνία, ώστε να προσφέρει αγάπη, σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους και ειδική φροντίδα που χρειάζονται πιο πολύ από άλλες κοινωνικές ομάδες».    Αναφορικά με τον δήμο Κομοτηνής και το τι υπηρεσίες προσφέρει στην Τρίτη ηλικία επισήμανε ότι «εμείς ως Δήμος σήμερα τους τιμούμε με αυτή την εκδήλωση για να τους δείξουμε ότι είμαστε μαζί τους, και μέσω των ΚΑΠΗ προσφέρουμε τη δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή μεταξύ τους, να έρχονται σε διάφορες εκδηλώσεις που κάνει ο Δήμος, έτσι ώστε ο Δήμος έμπρακτα να τους δείξει την αγάπη και τον σεβασμό που πρέπει να έχουν. Επίσης ο Δήμος, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», προσπαθεί να βοηθήσει ειδικές ομάδες της τρίτης ηλικίας, προσφέροντας ιατρική περίθαλψη, φαγητό, αγοράζοντας τα φάρμακα τους, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί και η κοινωνία να συνεισφέρει, δείχνοντας τον σεβασμό και την αγάπη που τους αρμόζει. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν την αγάπη, το χάδι, θέλουν τον σεβασμό και είναι όπως λέμε σαν το παλιό κρασί, που όσο παλιό είναι τόσο καλύτερο γίνεται».
   Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με το θέμα της θέρμανσης στα ΚΑΠΗ, ο κ. Σωτηρακόπουλος υπογράμμισε ότι «Από μεριάς του δήμου και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης θα φροντίσουμε τα ΚΑΠΗ να είναι ανοιχτά τον χειμώνα καθώς υπάρχει πρόβλημα με την θέρμανση, και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην στερήσουμε τον χώρο αναψυχής της τρίτης ηλικίας».
    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης, θα υπάρχει εκδήλωση την ερχόμενη Πέμπτη 11/10/ 2012 με θέμα τον «καταρράκτη» στον χώρο του 1ου ΚΑΠΗ».
ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου